Skip to main content

Νόμιμοι οι περιορισμοί των παρακρατούντων ΦΠΑ

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το ΣτΕ τους περιορισμούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όσους παρακρατούν και δεν αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ.
Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την νομοθετική πρόβλεψη που δεν επιτρέπει σεόσους παρακρατούν και δεν αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ ή εκδίδουνή λαμβάνουν εικονικά και νοθευμένα τιμολόγια πάνω από το ίδιο ποσό ναλαμβάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαιτούμενα πιστοποιητικά γιατη μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, δεν αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και επαγγελματική δραστηριότητα και στην συνταγματική αρχή της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη το πλαίσιο των νόμων 2523/1997, 2992/2002 και 3296/2004 που θέτει περιορισμούς σε όσους παρακρατούν φόρους κ.λπ. άνω του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ.

Ακόμη, κρίθηκαν συνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι, όταν δεν αποδίδεται ο παρακρατηθείς ΦΠΑ, οποιοσδήποτε άλλος φόρος, τέλος και εισφορά που υπερβαίνει συνολικά τα 300.000 ευρώ, απαγορεύεται οι φορολογούμενοι να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για την κατάρτιση συμβολαίων μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων. Το ίδιο ισχύει και για όσους εκδίδουν, λαμβάνουν ή χρησιμοποιούν εικονικά, πλαστά και νοθευμένα φορολογικά στοιχεία και τιμολόγια η αξία των οποίων υπερβαίνει το ίδιο χρηματικό ποσό.

Παράλληλα, δεσμεύεται το 50% των τραπεζικών καταθέσεων, του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων και «των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων». Αντίθετα, δεν μπορούν να δεσμευτούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Επίσης κρίθηκε ότι επιτρεπτός επιβάλλεται η αναδρομική ισχύς (πριν από τις 20.3.2002) των επίμαχων νομοθετικών μέτρων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει τα αντίθετα και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο.