Skip to main content

Νομοσχέδιο για Ασπίς και Commercial Value

Σχέδιο νόμου, με το οποίο θα επιδιώκεται η παροχή κινήτρων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commer
Σχέδιο νόμου, με το οποίο θα επιδιώκεται η παροχή κινήτρων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, για να συμμετάσχουν στη διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, θα καταθέσει τις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών.

Τα παραπάνω τα προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ (Μ. Κεφαλογιάννη, Ελ. Αυγενάκη, Χρ. Σταϊκούρα, Θ. Καράογλου, Δ. Τσουμάνη, Ν. Νικολόπουλου, Στ. Καλαφάτη, Κ. Κουκοδήμου, Κ. Παπασιώζου, Α. Ντινόπουλου κ.α.) σχετικά με την ανάκληση της λειτουργίας των δύο εταιριών.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, το πλέον βασικό από αυτά τα κίνητρα είναι η ανάληψη της υποχρέωσης κάλυψης μέρους του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου από το συνιστώμενο με τον προτεινόμενο νόμο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Η υποχρέωση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι τα κίνητρα θα έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα συμβόλαια δεν θα μπορούν να εξαγοραστούν για το πρώτο χρονικό διάστημα.

«Δηλαδή, μόλις βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία  δεν θα έχει το δικαίωμα ο κάτοχος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου να το εξαργυρώσει την επόμενη ημέρα. Όπως εξήγησε, η κάλυψη θα γίνει μέσα από το εγγυητικό κεφάλαιο», σημείωσε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απέστειλε σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πέραν της ρύθμισης των ζητημάτων που αφορούν τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ενσωματώνει και την κατάργηση της ΕΠΙΕΑ και τη μεταφορά της στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι στην παρούσα συγκυρία δεν είναι δυνατόν να μετακυληθούν στον φορολογούμενο οικονομικά βάρη που πηγάζουν από τις παθογένειες της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης. «Συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εγγυηθεί για να καλύψει το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου ζωής και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια τέτοια εγγύηση θα μπορούσε να κριθεί ότι αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία».