Skip to main content

Νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα

Το νέο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και από αύριο θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το
«Το πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο», χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το νέο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο παρουσίασε στη συνέχεια σε εκπροσώπους του Τύπου, ενώ από αύριο θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «χρωστάμε στους Έλληνες και ειδικά στις νέες γενιές ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο» και κάλεσε όλα τα κόμματα «να συμβάλουν με γόνιμες προτάσεις στην τελική μορφή του νομοσχεδίου».

Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πιστεύει ακράδαντα στη διαβούλευση, στην κοινωνία και στη βουλή» και πρόσθεσε:

«Δεν θα αφήσουμε καμία δικαιολογία, για να καταψηφίσει κάποιος το νομοσχέδιο, εκτός αν δεν πιστεύσει στην αξιοκρατία, τον τερματισμό του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται τρεις βασικές αδικίες: αυτές μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, μεταξύ των ανέργων και των εργαζομένων και ανάμεσα στους υποψήφιους που έχουν εμπειρία και σε αυτούς που έχουν πτυχία, καθώς, όπως είπε, ένας με ντοκτορά είχε τα μισά μόρια από έναν με πέντε χρόνια εμπειρία στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες κλπ) θα υπάγονται στον ΑΣΕΠ. Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.

Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Ακόμα, καταργείται η μοριοδιότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.

Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κ.λπ. καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται, μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.

Για το αν θα επιταχυνθούν οι χρονοβόρες μέχρι σήμερα διαδικασίες στο ΑΣΕΠ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανεξάρτητη αρχή, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος, αν κάνει η ίδια τις προκηρύξεις των διαγωνισμών έναντι των φορέων και έχει τον πλήρη έλεγχο, καθώς τότε θα αποφευχθεί η σωρεία ενστάσεων που υπάρχουν σήμερα.

Τέλος, για το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου, αν υπάρχει κενή οργανική θέση, ενώ επεσήμανε ότι για το Δημόσιο κοστίζει λιγότερο ένας μόνιμος υπάλληλος παρά ένας με σύμβαση χρόνου ή έργου.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών αυξάνεται σε 110 μόρια, ενώ αυξάνεται και ο διδακτορικός τίτλος σε 400 μόρια και ο αντίστοιχος μεταπτυχιακός σε 200 μόρια. Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ το τεστ δεξιοτήτων μέσω ΑΣΕΠ θα έχει ισχύ για δέκα έτη έναντι τριών που ήταν μέχρι σήμερα.

Επίσης, η διάρκεια σύμβασης προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι στο εξής ίση με τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη

Επικρίσεις για τις προτάσεις τις κυβέρνησης αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο διατύπωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε φόβους πως «ο διάλογος που υποτίθεται ότι άρχισε σήμερα για τις εργασιακές σχέσεις των απασχολουμένων στους ΟΤΑ είναι προσχηματικός και πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει σε βάθος το πρόβλημα».

«Εκφράζω δημόσια το φόβο ότι οδηγούμεθα σε μετωπική ρήξη, εκτός αν ο διάλογος μετατραπεί σε ουσιαστικό και εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση» κατέληξε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ