Skip to main content

Νομοθετικές προτάσεις για αυστηρότερο έλεγχο στα CDS

Νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τη διασφάλιση ουσιαστικότερου ελέγχου του τρόπου λειτουργίας των CDS σκέφτεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ε
Νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τη διασφάλιση ουσιαστικότερου ελέγχου του τρόπου λειτουργίας των CDS σκέφτεται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυς Ποδηματά.

Αναφερόμενος στην έρευνα την οποία διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις προβληματικές διαστάσεις της λειτουργίας των CDS επί δημόσιου χρέους, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τα αποτελέσματά της για να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της νομοθετικής πρότασης για την πώληση ακάλυπτων χρηματοπιστωτικών τίτλων.

Παράλληλα, τόνισε πως το θέμα της πληρέστερης ρύθμισης της αγοράς των CDS θα ενταχθεί και στην αναμενόμενη νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων, καθώς και αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές όπου και θα ενισχυθούν οι απαιτήσεις διαφάνειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η έκθεση για την αγορά παραγώγων που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά σαφές και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των εξωχρηματιστρηριακών παραγώγων, σημαντικό τμήμα της οποίας αποτελούν πλέον και τα CDS επί δημόσιου χρέους.