Skip to main content

Νομοθετική ρύθμιση για τις εκκρεμότητες του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Το φθινόπωρο αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβέρνηση, ώστε με διαδικασίες Ολυμπιακών Αγώνων 2004 να διευθετηθούν οι πολλές εκκρεμότητες του πρότζεκτ.

Μια νομοθετική ρύθμιση «σκούπα», προκειμένου να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, είναι η λύση στις καθυστερήσεις υλοποίησης του εμβληματικού έργου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε στη Voria.gr ότι «το φθινόπωρο θα ψηφιστεί μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει και θα καλύπτει όλες τις εκκρεμότητες –και είναι πάρα πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα- και το πρότζεκτ θα προχωρήσει μετά με ταχύτητα».

Ο κ. Μπουτάρης είχε μάλιστα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου, προκειμένου να του θέσει ένα σύνολο ζητημάτων σχετικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει διαπιστώσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιηθεί το πρότζεκτ χωρίς καθυστερήσεις, μια αποφασιστικότητα, που όπως είπε, στο παρελθόν δεν υπήρχε. «Όλοι ήταν σύμφωνοι και όλοι ήθελαν και θέλουν το Μουσείο, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα και εκκρεμότητες και δεν έγιναν πράξεις για να λυθούν. Για παράδειγμα η ΓΑΙΟΣΕ έδωσε μια προκαταρκτική μελέτη, η οποία όμως αφορά κυρίως στο μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή και σε όσα πρόκειται να γίνουν σε όλη την έκταση που θα αναπλαστεί, όπως το Μουσείο Σιδηροδρόμου, πλην όμως δεν αφορά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος καθ' αυτό. Ήδη έχουν καταγραφεί όλες οι εκκρεμότητες που ζητούν λύση και με τη νομοθετική ρύθμιση του φθινοπώρου θα έχουμε κάνει το σημαντικό βήμα για να προχωρήσει το έργο», επισήμανε ο κ. Μπουτάρης.

Ενέργειες για το Μουσείο κάνει και ο δήμος Θεσσαλονίκης και προσωπικά ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Και μπορεί οι προσωπικές σχέσεις των κ.κ. Ζέρβα και Μπουτάρη να μην είναι οι καλύτερες, όμως αναγκαστικά για το πρότζεκτ θα συνεργαστούν, καθώς ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος θέλουν να χρεωθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι η δημαρχία Μπουτάρη έχει αφήσει πολλές εκκρεμότητες στο όλο πρότζεκτ και αυτές τις εκκρεμότητες προσπαθεί να λύσει η νέα διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση η νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως το βασικό όχημα πάνω στο οποίο θα προχωρήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος, κι αυτό επειδή θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές (τύπου Ολυμπιακών Αγώνων 2004) για την εφαρμογή των λύσεων των προβλημάτων.

«Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι ότι η εντολή Μητσοτάκη είναι να μην κολλήσει το έργο μι αυτό θα το σεβαστούμε όλοι», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.