Skip to main content

Νόμπελ ειρήνης στον Ομπάμα

Βραβείο νόμπελ για την ειρήνη παρέλαβε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την ώρα που με απόφασή του προχωρεί τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ώστε να αναχαιτήσει τους Ταλιμπάν.
Βραβείο νόμπελ για την ειρήνη παρέλαβε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την ώρα που με απόφασή του προχωρεί τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ώστε να  αναχαιτήσει τους Ταλιμπάν. Το γεγονός αυτό, καθώς το νεαρό της θητείας του ως πρόεδρος φέρει έντονες κριτικές στο πρόσωπό του για τη βράβευσή του.

Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που τιμάται με το βραβείο μετά από τον Θεόδωρο Ρούσβελτ και τον Γουόντρου Ουίλσον, ενώ έχει τιμηθεί και ο Τζίμι Κάρτερ, αλλά 20 χρόνια μετά από την ολοκλήρωση της προεδρίας του.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η ανακοίνωση για τα στρατεύματα λίγες ημέρες πριν από την τελετή ήταν μία «ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ιστορίας».

Πριν από την αναχώρηση για τη Νορβηγία, ο Ομπάμα είχε συναντηθεί με μέλη του κογκρέσου στο Λευκό Οίκο, για να συζητήσει μαζί τους τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επιδιώκοντας, όπως αναφέρεται, να στείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς ότι η εύθραυστη οικονομία της χώρας και η ανεργία που αγγίζει το 10% αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές του.

Ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου δήλωσε.«Αυτή τη στιγμή έχει πάρει μίαευρεία κλίμακα πρωτοβουλιών για την εξωτερική πολιτική και την εθνικήασφάλεια που έχουν σχεδιαστεί με στόχο περισσότερη ειρήνη και ασφάλειαστον κόσμο και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειές μας στοΑφγανιστάν, τις προσπάθειες εναντίον του εξτρεμισμού».

Οι Αμερικανοί παραμένουν ανήσυχοι για την οικονομία της χώρας και τα ποσοστά αποδοχής του Ομπάμα πέφτουν κάτω από το 50%, γεγονός που ενδεχομένως θα πλήξει το Δημοκρατικό Κόμμα στις εκλογές που θα γίνουν το 2010 για τη βουλή των αντιπροσώπων και τη γερουσία. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ενώ οι Αμερικανοί δηλώνουνυπερήφανοι που ο Ομπάμα παίρνει το βραβείο, η πλειοψηφία θεωρεί ότι δεντο άξιζε.