Skip to main content

Nomura:Μέχρι τέλος Μαϊου η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια

«Η Ελλάδα θα αλλάξει στρατηγική και θα υποχρεωθεί τελικά να ζητήσει βοήθεια», αναφέρει η Nomura σε σημερινή έκθεσή της, καθώς με τις σημερινές συνθήκες καθίσταται δύσκολη οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.
«Η Ελλάδα θα αλλάξει στρατηγική και θα υποχρεωθεί τελικά να ζητήσει βοήθεια», αναφέρει η Nomura σε σημερινή έκθεσή της, επισημαίνοντας πως το εν λόγω ενδεχόμενο αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων.

«Περιμένουμε επίσης ότι θα την λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι σήμερα, ήμασταν της άποψης ότι η Ελλάδα χρειαζόταν να δανειστεί και περίμενε υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spreads, χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιονδήποτε σε βοήθεια. Αλλά οι συνθήκες στην αγορά οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση. Εξακολουθούμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους», αναφέρει ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση.

Όπως αναφέρει ο Bilke παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προκάλεσε τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα, πιστεύεται ότι η ανησυχία για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο πιθανότατα έπαιξε κάποιο ρόλο, όπως και το αυτοτροφοδοτούμενο μείγμα αυξανόμενων επιτοκίων και αυξανόμενων πιθανοτήτων πτώχευσης.

«Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει σήμερα τα επιτόκια, αλλά και οι ακραίες διακυμάνσεις τους. Όταν στα διετή ομόλογα οι αποδόσεις κινούνται με διακύμανση 150 μονάδων βάσης σε μία μόνο ημέρα, πριν κλείσουν με άνοδο 100 μ.β., -όπως συνέβη την Τρίτη- και την επομένη ενισχύονται κατά 50 μ.β. ακόμα, πιθανότατα καθίσταται πολύ δύσκολη οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Nomura οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να περιμένουν μία αποτυχημένη έκδοση ομολόγου προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δανειστεί μόνη της, που είναι «ένα προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση της παρέμβασης, σύμφωνα με τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου».

«Αν παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες στην αγορά, τότε πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουν κάποιο ‘ατύχημα’ να συμβεί. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει σήμερα ένα επιχείρημα που δεν μπορούσε να επικαλεστεί πριν από έναν μήνα. Έχουμε τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα για να δούμε αν θα προκύψει κάποια λύση, τουλάχιστον προσωρινή. Είναι πιθανό να επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει έντοκα γραμμάτια την επόμενη εβδομάδα, μία πιο εύκολη λύση σε σχέση με την έκδοση κρατικού ομολόγου», αναφέρει η έκθεση.

H Nomura εκτιμά ότι η έκδοση ομολόγου σε δολάρια στο τέλος του μήνα είναι δύσκολη, «αν όμως αυτό συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα το μέγεθός της θα περιοριστεί σημαντικά». Επιπλέον, αναφέρει ότι «θα περιμέναμε η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το ‘Σχέδιο Β’ και να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να καταφέρει να τηρήσει την προθεσμία της 19ης Μαΐου».

«Οι εκλογές στο Βόρειο Ρήνο – Βεστφαλία στις 9 Μαΐου στη Γερμανία είναι μία σημαντική εξέλιξη, όπως έχει υπογραμμίσει ο πολιτικός μας αναλυτής, Alastair Newton, και κάθε λύση απέναντι στην κρίση πριν από αυτό το γεγονός πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Και σίγουρα αναμένουμε αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις πριν από οποιαδήποτε απόφαση. Στο τέλος όμως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διασώσουν την Ελλάδα, όπως έχουν δεσμευτεί. Θα περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα λάβει ένα ευρωπαϊκό ‘πακέτο’ στήριξης κάπου μεταξύ των παραπάνω εκλογών και των τελών Μαΐου. Και ότι θα ακολουθήσει το ΔΝΤ. Εκτιμούμε επίσης το ποσό από τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφωθεί σε περίπου 20 δισ. ευρώ (από τις περισσότερες εξ αυτών, αλλά όχι από όλες). Τα επιτόκια θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από τα τρέχοντα στην αγορά, (αλλιώς η διάσωση δεν θα είχε νόημα), και εκτιμούμε ότι σε περίπτωση παρέμβασης, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα την τελευταία φορά (5,90% για το επταετές και 6,25% για το δεκαετές) θα είναι το ανώτατο όριο.

Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη πλησιάζει, αλλά επιμένουμε στην εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της», καταλήγει η έκθεση.