Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προς παραχώρηση η βίλα Πετρίδη στην οδό Αναγεννήσεως

Προχωρημένες συζητήσεις για την παραχώρηση του αναπαλαιωμένου κτηρίου - Έπεσαν οι υπογραφές για το Κέντρο Καινοτομίας στα Σφαγεία

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης με φορέα προκειμένου να του παραχωρήσει το αναπαλαιωμένο κτήριο κόσμημα, στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως, Καζαντζάκη και Ταντάλου, που βρίσκεται απέναντι από τα δικαστήρια, γνωστό ως Βίλα Πετρίδη.

Η είδηση ήρθε από το στόμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, κατά τη διάρκεια του on line συνεδρίου North Prodexpo, για την αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο φορέας στον οποίο αναμένεται να παραχωρηθεί, το όνομα του οποίου δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο, όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, θα υλοποιήσει μια σειρά σημαντικών projects και θα αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποκατάσταση του κτηρίου, που διαθέτει περισσότερο από 100 χρόνια ιστορίας, ξεκίνησε το 2006 από τον δήμο και ολοκληρώθηκε το 2014, και παρά το γεγονός πως πιθανολογούνταν ως πιθανή χρήση του, αυτή του πρώτου μουσείου κόμικ της Θεσσαλονίκης, εντούτοις δεν υλοποιήθηκε.

Το κτήριο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των δικαστηρίων, όπου αναμένονται αναπλάσεις γύρω από αυτά όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο.

«Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη δημοπράτηση του χώρου γύρω από τα δικαστήρια. Ο εργολάβος αναμένεται να μπει άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου γύρω από τα δικαστήρια. Σε ένα χρόνο αναμένεται η περιοχή να έχει αλλάξει εικόνα με διαμορφωμένους χώρους πρασίνου, χώρους για ταξί, αυτοκίνητα, στάσεις λεωφορείων» ανέφερε ο κ. Ζέρβας σημειώνοντας πως η ευταξία, ο φωτισμός και ασφάλεια των πολιτών είναι ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής.

Έπεσαν οι υπογραφές για το Κέντρο Καινοτομίας στα Σφαγεία

«Όταν μπήκαμε στη δοκιμασία του κορωνοϊού σκέφτηκα πως ίσως κάποια projects έμεναν πίσω. Ωστόσο, η κρίση μας δυνάμωσε, η κρίση γεννά προβλήματα, αλλά και ευκαιρίες και νομίζω πως τα πήγαμε καλά στη διαχείριση της» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας τονίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα στοιχεία για να μεταπλαστεί σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, με έξυπνες λύσεις. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο, έχει ιστορία αιώνων και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πέρασμα του χρόνου. Στόχος μας είναι να μη χάσουμε ούτε μια μέρα και να αναδείξουμε την πόλη».

Στο πλαίσιο αυτό είναι η δημιουργία ενός innovation hub, στα πρότυπα της Βαρκελώνης, της Σιγκαπούρης, του Βερολίνου, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στα παλιά Σφαγεία, κοντά στο κτήριο που φιλοξενεί τις νέες εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας. Υπεγράφη το μνημόνιο του δήμου Θεσσαλονίκης με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Cisco, τον αμερικανικό κολοσσό υψηλής τεχνολογίας.

«Μπαίνουμε σε ένα δίκτυο πόλεων που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, το κέντρο θα βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και θα συνδράμει στη συνέχιση του μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης ο κ. Ζέρβας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Μουσείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος που πλέον προχωρά με ταχείς ρυθμούς -υπήρξαν σημαντικά προβλήματα από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, όπως είπε, με τα χρονοδιαγράμματα και τη χωροθέτηση του έργου- καθώς ως επισπεύδων ορίστηκε, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ενώ παραχωρήθηκε και μια όμορη έκταση, απαραίτητη για την υλοποίηση του project.

Δημιουργία office park από την Dimand

Την εμπιστοσύνη του στη δυτική πλευρά της πόλης εξέφρασε ο κ. Ανδριόπουλος τονίζοντας πως η εταιρεία του στις αρχές Μαρτίου ήταν πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για δυο ακίνητα στην περιοχή για τη δημιουργία σύγχρονου office park, κάτι που λείπει από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ο κορωνοϊός μετέθεσε τα σχέδια της εταιρείας για αργότερα, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να ξεκινήσουν όπως εξήγησε ο προεδρος της Dimand, τις επόμενες 60 με 90 ημέρες.

Σημειώνεται πως εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Τeleperformance -όπως έχει γράψει η Voria.gr- αναζητούν γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, οι οποίοι απουσιάζουν από την αγορά της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, η έλευση της εταιρείας της οποίας ηγείται θα προσελκύσουν και άλλες επενδύσεις στην περιοχή.