Skip to main content

Νορβηγία: Ένας νεκρός από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε σπίτια

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε περισσότερες από δέκα κατοικίες στη Νορβηγία.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση από χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε περισσότερες από δέκα κατοικίες στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών σκοτώθηκε από την χιονοστιβάδα που σημειώθηκε στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στις πλαγιές του όρους Σούκερτοπεν στην πρωτεύουσα Λογκγέαρμπγεν.

Από τους εννέα τραυματίες, οι τέσσερις είναι παιδιά, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το γραφείο του κυβερνήτη είχε ανακοινώσει αρχικά ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες και αγνοούμενοι, ενώ αργότερα το απόγευμα διευκρίνισε ότι κανένας άνθρωπος δεν αγνοείται.

Περισσότερα από 10 σπίτια καταπλακώθηκαν από τους όγκους του χιονιού. Όσες κατοικίες ήταν χτισμένες σε μεγαλύτερο υψόμετρο παρασύρθηκαν από το χιόνι για τουλάχιστον 20 μέτρα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, η Κίνε Μπάκελι περιέγραψε πως η ίδια πρόλαβε να διαφύγει από το παράθυρο του σπιτιού της.

«Επικρατεί το απόλυτο χάος εδώ» υπογράμμισε η γυναίκα.

Με τη βοήθεια φτυαριών, ομάδες διάσωσης, αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τους όγκους του χιονιού και να ξεθάψουν τα σπίτια.