Skip to main content

Νορβηγία: Σύλληψη υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η μυστική αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε άνδρα, ο οποίος κατηγορείται πως έδινε πληροφορίες για λογαριασμό της Ρωσίας.

Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε Νορβηγό πολίτη που θεωρείται ύποπτος ότι παρέδιδε πληροφορίες σε αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε η μυστική αστυνομία της Νορβηγίας RST.

O άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε η RST, θεωρείται ύποπτος ότι «έβλαψε ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα» και για τις ενέργειες του αυτές μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης μεγαλύτερη των 15 ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η σύλληψη του Νορβηγού πολίτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε εστιατόριο του Όσλο όπου είχε συναντηθεί με τον Ρώσο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της RST Μάρτιν Μπέρνσεν στο πρακτορείο Reuters.

«Ο ίδιος (ο Νορβηγός πολίτης) συνελήφθη παρουσία του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μπέρνσεν.

Ερωτηθείς αν ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δεν συνελήφθη λόγω της διπλωματικής του ιδιότητας, ο Μπέρνσεν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εστιάζουμε στον Νορβηγό πολίτη».

«Μεταξύ του συλληφθέντα και του αξιωματικού των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών γινόντουσαν συναντήσεις. Ο άνδρας συνελήφθη κατά την διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης» μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις της εκπροσώπου των μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας Λίνε Νιούγκορντ στο Νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι η σύλληψη έγινε στις 15 Αυγούστου.

Ο συλληφθείς Νορβηγός αρνήθηκε ότι διέπραξε το οποιοδήποτε παράπτωμα δήλωσε η δικηγόρος του Μαριάνε Ντάρε –Νάες, κατά την διάρκεια της ακρόασης του σε δικαστήριο του Όσλο.

Η υπηρεσία ασφαλείας της αστυνομίας ζήτησε από το δικαστήριο να τεθεί υπό κράτηση για τέσσερις εβδομάδες.