Skip to main content

Νοσοκομείο Κιλκίς: «Fake news τα περί στολών - Τι έγινε με τη Σύρια»

Τι απαντά για το ζήτημα της πλύσης ιματισμού των εργαζομένων αλλά και αυτό της διαχείρισης της Σύριας λεχώνας με κορωνοϊό ο διοικητής του νοσοκομείου

«Αναίτια πρόκληση ανησυχίας» χαρακτήρισε ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Γιάννης Ανδρίτσος τα όσα αναφέρθηκαν χθες μέσω της ΠΟΕΔΗΝ από εργαζόμενους του νοσοκομείου, ότι δηλαδή αναγκάζονται να πλένουν οι ίδιοι τις στολές τους στα σπίτια τους.

Ο κ. Ανδρίτσος απαντά στην καταγγελία εργαζόμενου πως «οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κιλκίς πλένουν τις στολές σπίτι τους με απόφαση της διοίκησης λόγω κόστους εν μέσω κορονοϊού» και πως «δεν πάρθηκαν καθόλου μέτρα προφύλαξης κατά την πρόσφατη γέννα της νεαρής Σύριας από το καμπ της Νέας Καβάλας». Η δήλωση του κ. Ανδρίτσου συνοδεύεται με τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Όπως υποστήριξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, υποχρεώνονται να πλένουν στα σπίτια τους τις στολές τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού επειδή η πλύση του ιματισμού τους δεν προβλέπεται από τη σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, αφού στο νοσοκομείο δεν λειτουργούν πλέον πλυντήρια.

Ο  διοικητής του νοσοκομείου κάνει λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αφού επισημαίνει πως η σύμβαση υπογράφηκε δύο μέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα, κάτι που σημαίνει ότι η προεργασία της συμφωνίας έγινε από την προηγούμενη διοίκηση.

Ωστόσο ο κ. Ανδρίτσος επισημαίνει πως υπάρχει προφορική συμφωνία ώστε να κατατίθεται ο ιματισμός των εργαζόμενων στην εταιρεία για να πλυθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε από κανέναν εργαζόμενο.

Ακόμα ο διοικητής του νοσοκομείου διαψεύδει ότι η Σύρια από το camp της Νέας Καβάλας, που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό ενώ πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ήρθε σε επαφή με άλλες νοσηλευόμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο, στο χειρουργείο όπου η εισήχθη για την καισαρική τομή τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε σε θάλαμο μόνη της μέχρι να λάβει εξιτήριο, ενώ και στη δομή φιλοξενίας που επέστρεψε παρέμεινε σε απομόνωση.

Αναλυτικά η δήλωση Ανδρίτσου:

«Σε απάντηση της ψευδούς καταγγελίας στον ημερήσιο πανελλαδικό Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) εργαζόμενου του Γ.Ν. Κιλκίς με την οποία επιδιώκεται να προκληθεί αναίτια ανησυχία και πανικός τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Ο σημερινός Διοικητής, Ιωάννης Ανδρίτσος, διορίστηκε στη θέση του στις 17-01-2020 και η 21-01-2020, ημέρα Τρίτη, οπότε και υπεγράφη η σύμβαση για την πλύση ιματισμού, ήταν η δεύτερη ημέρα παρουσίας του στο Νοσοκομείο.

Η σύμβαση αυτή αποτελεί την ωρίμανση μίας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη διοίκηση με την υπ’ αρ. 14/09-10-2019 διακήρυξη διαγωνισμού, ελήφθη απόφαση για την υπογραφή της από την προηγούμενη διοίκηση με την υπ’ αρ. 1η/08-01-2020 θέμα 4ο Ε.Η.Δ., απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και η υπογραφή της ήταν η τελική τυπική πράξη ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Συνεπώς, δεν τέθηκε ποτέ υπόψιν της παρούσας διοίκησης οποιοδήποτε ζήτημα για τη συγκεκριμένη σύμβαση πριν από την υπογραφή της, πέραν από τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις και ολοκληρωμένες διαδικασίες, αφού δεν είχε διοριστεί ακόμα.

Αναφορικά με την πρακτική που ακολουθούνταν και στο παρελθόν, από προηγούμενες διοικήσεις, τονίζουμε ότι δεν γινόταν τίποτα διαφορετικό ως προς την ένταξη του ιματισμού της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στη σύμβαση που υπήρχε από την 29-8-2017. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο είτε από την Δ/νση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είτε από το Τμήμα Ιματισμού, με το οποίο να ζητείται η πλύση των στολών και να μην έχει ενεργήσει η Διοίκηση.

Η μόνη ενημέρωση που υπήρξε ήταν περί τα τέλη Μαρτίου 2020, όταν και ενημερώθηκε προφορικά η σημερινή Διοίκηση για το ζήτημα των στολών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Άμεσα και κατόπιν συνεννόησης του Διοικητή προς την ανάδοχο εταιρεία, υπήρξε προφορική συμφωνία να δέχεται και να πλένει και τις στολές των νοσηλευτών. Το νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώθηκε τόσο για τον τρόπο όσο και για το χώρο απόθεσης των στολών τους, προκειμένου να παραλαμβάνονται από την ανάδοχο προς πλύση, ωστόσο κανένας νοσηλευτής δεν παρέδωσε τη στολή του. Αν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα θα είχε ήδη απευθύνει έγγραφο είτε το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Κιλκίς είτε η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και η Διοίκηση θα είχε ενεργήσει. Για δε την ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου, που συμπεριλαμβάνεται στην καταγγελία, ουδέποτε ζητήθηκε επίσημα ή κατ’ ιδίαν από ιατρούς που υπηρετούν το 2020 οτιδήποτε αναφορικά με τις στολές εργασίας. Συνεπώς το σκέλος της καταγγελίας ότι «Εν μέσω κορωνοϊού οι εργαζόμενοι του Nοσοκομείου Κιλκίς πλένουν τις στολές στο σπίτι τους με απόφαση της διοίκησης λόγω κόστους. Επικίνδυνη απόφαση για διασπορά του ιού.», είναι απολύτως ψευδές και συκοφαντικό, αφενός διότι ουδέποτε ελήφθη τέτοια απόφαση αφού ουδέποτε υπεβλήθη οποιοδήποτε αίτημα για τη λήψη τέτοιας απόφασης, αφετέρου διότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς συμφωνήθηκε με την ανάδοχο να πλένει τις στολές και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναφορικά με το περιστατικό που αφορά εγκυμονούσα ασθενή που γέννησε την 02-06-2020 στο νοσοκομείο μας η διάψευση της καταγγελίας προέρχεται από την ίδια τη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας, που βεβαιώνει εγγράφως ότι όλες οι προγραμματισμένες εισαγωγές στη Μ/Γ κλινική ελέγχονται 48 ώρες πριν την εισαγωγή για SARS – COV 2. Οι έκτακτες εισαγωγές ελέγχονται άμεσα την στιγμή της εισαγωγής λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και απομονώνονται μέχρις ότου ληφθεί το αποτέλεσμα της εξέτασης. Αν είναι αρνητικό, μετακινούνται σε άλλο θάλαμο, ενώ αν είναι θετικό παραμένουν σε απομόνωση. Αυτό έγινε και με το συγκεκριμένο περιστατικό με υπήκοο Συρίας που προσήλθε ως επίτοκος το πρωί της Τρίτης 02 Ιουνίου 2020. Από την αίθουσα τοκετού μετακινήθηκε στην αίθουσα χειρουργείου με τα – συνήθη πλέον - αυστηρά μέτρα ασφαλείας και από εκεί απομονώθηκε σε δικό της θάλαμο, όπου λήφθησαν όλα τα μέτρα ασφάλειας ώστε να μην έχει καμία επαφή με τις λοιπές νοσηλευόμενες της Μ/Γ κλινικής. Έμεινε απομονωμένη μέχρι την Παρασκευή 05 Ιουνίου 2020, οπότε μετακινήθηκε στο camp Νέας Καβάλας σε απομόνωση. Όλοι οι παραπάνω χώροι, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο του Νοσοκομείου, απολυμάνθηκαν άμεσα και σχολαστικά με το εξιτήριο της νοσηλευόμενης. Συνεπώς αποδεικνύεται εκ των ανωτέρω ότι και το συγκεκριμένο σκέλος της καταγγελίας είναι απολύτως ψευδές.

Τέλος, ο εργαζόμενος που έκανε την καταγγελία προφανώς έχει μπερδέψει ή επίτηδες έχει ερμηνεύσει από μόνος του το έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων που αφορά τις στολές εργασίας, αφού εκεί γίνεται λόγος για χρήση και όχι για πλύση των στολών.

Η Διοίκηση αγνοεί ποια είναι τα κίνητρα ανακοίνωσης μίας τέτοιας καταγγελίας, αν εξικνούνται από προσωπικές φιλοδοξίες ή από άγνωστες προς εμάς εμμονές και εκφράζει την εύλογη απορία της για το χρονικό σημείο που αυτή λαμβάνει χώρα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα απολύτως θέμα. Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι αν κάποιος θέλει να μας καταγγείλει καλό θα είναι να ερευνά πρώτα».