Skip to main content

Νοσήλειο 25 ευρώ και γενόσημα στο 60%

Τι συμφώνησαν ο υπουργός Υγείας και η τρόικα για τη χρήση των γενοσήμων και το εισιτήριο νοσηλείας.

Αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων στο 60% και περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 συμφώνησαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και οι επικεφαλής της τρόικας στην συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

Ο κ. Γεωργιάδης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, παρ' ότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Με την τρόικα συμφωνήθηκε ακόμη να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.

Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς, για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί, θα απομακρύνονται. Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας εάν συζητήθηκε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα. Όπως φάνηκε, πάντως, από τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, ο ΕΟΠΥΥ πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις λέγοντας ότι το πάρτι συνεχίζεται. Οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι ελέγχονται ήδη 87 γιατροί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός, ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίκτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60 γιατροί, έχουν γραφεί συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που έχει γράψει παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.