Skip to main content

Νόσησαν, έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου αλλά δεν τους δίνεται το πιστοποιητικό

Σχετική αναφορά για το θέμα κατέθεσε στα δύο υπουργεία η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Αυγέρη.

Μια «μαύρη τρύπα» στο σύστημα χορήγησης πιστοποιητικών ολοκλήρωσης του εμβολιασμού διαπιστώνεται με αφορμή περιπτώσεις ελλήνων φοιτητών οι οποίοι νόσησαν ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό για σπουδές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία συγκεκριμένης φοιτήτριας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του πανεπιστημίου Πειραιά, σε φοιτητές, όπως η ίδια, οι οποίοι νόσησαν στο εξωτερικό και εν συνεχεία, εντός του εξαμήνου από τη νόσηση, έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα, δεν τους χορηγείται πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους. Κάτι που, όμως, γίνεται για όσους έχουν νοσήσει στην Ελλάδα και εμβολιάστηκαν με μία δόση εμβολίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης η συγκεκριμένη φοιτήτρια (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της Voria.gr), «στις 13 Απριλίου ενώ βρισκόμουν για σπουδές στη Γαλλία, νόσησα από covid-19 και μου χορηγήθηκε και το ανάλογο πιστοποιητικό νόσησης το οποίο σας επισυνάπτω. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έκανα στις 30 Αυγούστου την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer η οποία, σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ, είναι αρκετή για όσους έχουν ήδη νοσήσει κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον σχετικό ιστότοπο του gov.gr όσοι έχουν νοσήσει πρόσφατα (έως και έξι μήνες πριν) και έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και μπορούν να λάβουν τη σχετική βεβαίωση. Δυστυχώς, για τη δική μου περίπτωση, στην οποία υπάγονται και δεκάδες άλλοι φοιτητές και φοιτήτριες δεν ισχύει αυτό. Δεν μας χορηγείται το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid-19 ώστε να αποδεικνύεται ότι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας επειδή έχουμε νοσήσει στο εξωτερικό.  

Αυτό μας δημιουργεί διπλό πρόβλημα, τόσο υγειονομικό όσο και διοικητικής φύσεως. Η υγειονομική διάσταση του προβλήματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επίσημη σύσταση του ΕΟΔΥ είναι οι νοσήσαντες έως και πριν από έξι μήνες, να κάνουν μόνον μία δόση εμβολίου. Αλλά από εμάς, ζητείται να κάνουμε και δεύτερη δόση προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας, κάτι για το οποίο κανείς επίσημος ιατρικός φορέας, ούτε ο ΕΟΔΥ, μας διαβεβαιώνει ότι θα πρέπει να το κάνουμε. Πέραν αυτού, όσοι είχαμε την ατυχία να νοσήσουμε στο εξωτερικό και εμβολιαστήκαμε στην Ελλάδα, χωρίς τη βεβαίωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες μας, που επίσης νόσησαν (αλλά στην Ελλάδα) και έκαναν κι αυτοί μία μόνο δόση του εμβολίου».

Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα σε πολλούς φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο εξωτερικό για σπουδές. Ωστόσο, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αρνούνται να τους δεχθούν εάν δεν έχουν το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του εμβολιασμού. Επιπλέον, χωρίς αυτό, θα είναι υποχρεωμένοι κατά την άφιξή τους σε χώρα του εξωτερικού, να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, που καλούνται να δώσουν λύση. Τέλος, σχετική αναφορά για το θέμα κατέθεσε στα δύο υπουργεία η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Αυγέρη.