Skip to main content

Νοτιοκορεάτης και όχι Ρώσος ο νέος πρόεδρος της Interpol

Ο Κιμ εκλέχτηκε από τα 194 κράτη-μέλη της Interpol κατά την ετήσια συνάντηση, στο Ντουμπάι, και αντικαθιστά τον Κινέζο πρώην επικεφαλής.

Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τζονγκ Γιανγκ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Interpol αφήνοντας πίσω τελικά τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Προκόπτσουκ ως οποίος θεωρείτο έως χθες φαβορί.

Ο Κιμ εκλέχτηκε από τα 194 κράτη-μέλη της Interpol κατά την ετήσια συνάντηση, στο Ντουμπάι, και αντικαθιστά τον Κινέζο πρώην επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας Μενγκ Χόνγουέι, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις αρχές Οκτωβρίου στη διάρκεια ταξιδιού του στη χώρα του.

Η υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και η τυχόν εκλογή του μεγάλη ανησυχία μήπως ως πρόεδρος της Interpol βάλει στο στόχαστρο τους επικριτές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, τέσσερις γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσαν τους αντιπροσώπους της Interpol να απορρίψουν την υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ. Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «παρέμβαση» στη διαδικασία.