Skip to main content

Νοτοπούλου: 16 έργα στη «Μαύρη Βίβλο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη»

Την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 85η ΔΕΘ στα τοπικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης βάζει η βουλευτής της Α' εκλογικής περιφέρειας.

Δέκα έξι έργα και παρεμβάσεις, που παραμένουν «ανοιχτά» ως θέματα για τη Θεσσαλονίκη, κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου, και αποτελούν, όπως επισημαίνει, τη «μαύρη Βίβλο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Νοτοπούλου, που ήταν και η πρώτη επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κατέγραψε την πορεία έργων και εξαγγελιών για την πόλη και έβαλε έτσι την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην 85η ΔΕΘ. Στα 16 κομβικά έργα και παρεμβάσεις γίνεται και μια «σύγκριση» με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

Η ίδια τονίζει ότι «από 'άχρηστο' –όπως το χαρακτήριζε ο κ. Μητσοτάκης- το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έγινε 'χρήσιμο' και ενώ θα το έκλεινε όταν θα γινόταν κυβέρνηση, το διατηρεί μέχρι σήμερα... Μόνο που η κ. Αντωνίου, που είναι η εκλεκτή για επικεφαλής δεν έχει κάνει έναν απολογισμό του έργου της των τελευταίων δυο ετών. Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει, ποια έργα έχει τρέξει; Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενίσχυσε τη συγκεκριμένη δομή, ώστε με αποτελεσματικότητα να λύνει προβλήματα, να γεφυρώνει την απόσταση με την Αθήνα και να είναι ο δίαυλος που φέρνει πιο κοντά το Μέγαρο Μαξίμου με την πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. Αντιθέτως, το απαξίωσε, όπως απαξιώνει και το ΥΜΑΘ αφαιρώντας του την αρμοδιότητα για τον αναπτυξιακό νόμο».

Τα 16 έργα, που συνιστούν τη «μαύρη Βίβλο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη», όπως τα κατέγραψε η βουλευτής είναι:

1.ΥΜΑΘ: Καταργούν τον αναπτυξιακό ρόλο του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, δρομολογώντας την κατάργηση μίας από τις κύριες αρμοδιότητές του, την υλοποίηση δύο επενδυτικών - αναπτυξιακών νόμων.

2.ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Επί ημερών μας η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε διπλωματικές συναντήσεις κορυφής σε μια προσπάθεια ανάδειξής της σε σημαντικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

3.ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Η πόλη πέρυσι έζησε έναν εφιαλτικό, «Μαύρο Νοέμβρη». Για μια ακόμη φορά η πόλη θα αντιμετωπίσει ανοχύρωτη την πανδημία.

-ΤΟΜΥ: Ιδρύσαμε 16 νέες ΤΟΜΥ στην Θεσσαλονίκη. Η ΝΔ παρά την πανδημία δεν ίδρυσε ούτε μία.

-ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ: Δηλώσεις προθέσεων χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την οδική σύνδεση, την ασφαλή προσέγγιση και πρόσβαση καθώς και για τις συνδέσεις με δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

4.ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ: Καταργήθηκε με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη.

5.ΜΕΤΡΟ: Σήμερα, η πόλη θα μπορούσε να έχει μετρό και το 2023 ένα ακέραιο αρχαιολογικό μνημείο – νέο τοπόσημο για την πόλη και σχεδιάζαμε την επέκτασή του στα Δυτικά. Σε 2,5 χρόνια ολοκληρώσαμε περίπου το 50% του έργου (το πήραμε σταματημένο, ολοκληρωμένο κατά 30% και το παραδώσαμε στο 80%). Ο Μητσοτάκης σε 2,5 χρόνια ζήτημα αν το προχώρησε κατά 5%.

6.ΟΑΣΘ: Ακύρωση διαγωνισμού για την προμήθεια 350 καινούριων λεωφορείων. Κατάργηση ΑΣΥΘ και παράδοση του συγκοινωνιακού έργου ΜΕΤΡΟ και Λεωφορείων σε ιδιώτες.

7.ΚΕΝΤΡΟ LOGISTICS ΓΚΟΝΟΥ: Το 2017 ξεκίνησε o διαγωνισμός για την δημιουργία Κέντρου Logistics και το 2018 δημοσιεύτηκε η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 έκανε λόγο για Ελεύθερη Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο Γκόνου, προκαλώντας σύγχυση για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για το πρώην στρατόπεδο. Δύο χρόνια μετά το κέντρο logistics έχει παγώσει.

8.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ: Αγνοείται η τύχη της.

9.ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Τον Ιανουάριο του 2018 εκπονήθηκε από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

10.ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ: Εκτός από το Παύλου Μελά που συνεχίζεται η διαδικασία, το Κόδρα είναι σταματημένο.

11.ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ: Επί των ημερών μας υποβλήθηκε στο ΥπΟιΑν, σε συνεργασία με την ΜΑΘ ΑΕ (Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης) και τον Δήμο Καλαμαριάς, μια ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης δημόσιου κτηριακού αποθέματος και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου τους.

12.ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ: Για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είχε δρομολογηθεί λύση ήδη από το 2017, με την έκδοση του ΠΔ 98/2017 με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, στο οποίο καθορίζονται οι ειδικοί όροι δόμησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεννόηση με τον Δήμο, προέβη σε μια εντελώς αναίτια και ατεκμηρίωτη αλλαγή της θέσης του κτιρίου, με το πρόσχημα του ελλιπούς χώρου στάθμευσης και της ανεπαρκούς κυκλοφοριακής σύνδεσης. Σε εφαρμογή της απόφασης αυτής, η Κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε τροπολογία που εκτός από την επιπλέον καθυστέρηση ανοίγει τον δρόμο και για την αντικατάσταση του υπάρχοντος Ιδρύματος με άλλον φορέα.

13.FLYOVER: Ανακοινώθηκε από τον Μητσοτάκη στα εγκαίνια ΔΕΘ του 2019, χωρίς επίκαιρη συγκοινωνιακή μελέτη για την πόλη, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί πως θα αποπληρωθεί ο ιδιώτης για το ΣΔΙΤ και με την ΑΕΠΟ του έργου να έχει απορριφθεί στο ΣτΕ το 2017. Υπάρχει αδειοδοτημένη εξωτερική ανατολική περιφερειακή με άλλη όδευση.

14.ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ: Προχωράει η διαδικασία ανάπλασης της ΔΕΘ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχαμε ως κυβέρνηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί η διασφάλιση της απόδοσης στην πόλη του 50% της έκτασης της ΔΕΘ για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες, έτσι όπως προέβλεπε ο αρχικός μας σχεδιασμός.

15.Νέα Τούμπα: Η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, μαζί με την ανάπλαση της ΔΕΘ και την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, αποτελούν τρεις εμβληματικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν χωρίς τις ενέργειες μας.

16.Σχολική Στέγη: Η δημόσια Παιδεία και το δημόσιο σχολείο βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Αντί να κάνει προσπάθειες για την αναβάθμιση και την ενίσχυση τους, επιτίθεται εναντίον τους με όποιον τρόπο μπορεί. Αντί να χτίζει νέα σχολεία και να αναβαθμίζει τα υπάρχοντα, μέλημα της είναι να κλείσει όσα σχολεία μπορεί με διάφορες προφάσεις και να στοιβάξει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ήδη υπερφορτωμένα σχολικά κτίρια.