Skip to main content

Παράταξη Νοτοπούλου: Να απολογηθεί ο Ζέρβας για την τυφλή στήριξη στον νόμο Θεοδωρικάκου

«Ο κ. Ζέρβας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όλες τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να ασκεί διοίκηση με αυταρχισμό»

«Να απολογηθεί για την τυφλή και απόλυτη στήριξη που παρείχε στον νόμο Θεοδωρικάκου», καλεί η Κατερίνα Νοτοπούλου τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς σήμερα, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατίας (ΣτΕ), κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διαταξεις συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας των Δήμων (ν. 4623/2019 και 4625/2019). 

«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί καταπέλτη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις οποίες νόθευσε και ακύρωσε τη βούληση των πολιτών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές», αναφέρει η παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί Ανοιχτή Πόλη και προσθέτει:

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί συγχρόνως και μια ηχηρή δικαίωση για εμάς και για όσα υποστηρίξαμε και καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχώς μέχρι σήμερα, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και απέναντι στον κ. Ζέρβα, έναν από τους πιο πρόθυμους χειροκροτητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Η δήλωση Νοτοπούλου:

Μετά τη σημερινή απόφαση κόλαφο του ΣτΕ για το νόμο Θεοδωρικάκου,

Καλούμε τον κ. Ζέρβα να απολογηθεί για την τυφλή και απόλυτη στήριξη που παρείχε στο αντισυνταγματικό έκτρωμα -νόμο Θεοδωρικάκου- το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση.

Καλούμε τον κ. Ζέρβα να επαναφέρει και να αποδώσει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τον κ. Ζέρβα να αποκαταστήσει τη σύνθεση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής όπως και των νομικών προσώπων του Δήμου.

Ο καιρός της ασυδοσίας του τελείωσε και θα λογοδοτήσει στους συμπολίτες μας για όσα έπραξε.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ αποτελεί καταπέλτη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις της στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις οποίες νόθευσε και ακύρωσε τη βούληση των πολιτών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. 

Κατέστησε τα Δημοτικά Συμβούλια διακοσμητικά όργανα και μετέφέρε όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τη σύνθεση των οποίων νόθευσε προς όφελος των γαλάζιων Διοικήσεων.

Στη συνέχεια με την έκτακτη νομοθεσία, δήθεν εξαιτίας της πανδημίας, εξόπλισε τους μονίμως πρόθυμους χειροκροτητές της στην Αυτοδιοίκηση, με απεριόριστες εξουσίες και δυνατότητες, εις βάρος της διαφάνειας και της λογοδοσίας, με αποτέλεσμα το μεγάλο πάρτι των απευθείας αναθέσεων στους Δήμους.

Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί συγχρόνως και μια ηχηρή δικαίωση για εμάς και για όσα υποστηρίξαμε και καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχώς μέχρι σήμερα, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και απέναντι στον κ. Ζέρβα, έναν από τους πιο πρόθυμους χειροκροτητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ζέρβας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, όλες τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να ασκεί διοίκηση με αυταρχισμό, αδιαφάνεια και συγκεντρωτικό τρόπο, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας πλήρως το δημοτικό συμβούλιο και κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου.  

Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Να δώσουμε προοδευτική διέξοδο.