Skip to main content

Νοτοπούλου: Μπορεί να το γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει την ανατροπή

Η υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στη Voria.gr για το διακύβευμα των εκλογών, για τη Θεσσαλονίκη και για τους νέους στην πολιτική

«Πισωγύρισμα» για τη χώρα χαρακτηρίζει τυχόν επικράτηση της ΝΔ η υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, στη συνέντευξή της στη Voria.gr.

Η κ. Νοτοπούλου επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το... γυρίσει και να κερδίσει την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, κάτι που χαρακτηρίζει «μεγάλη ανατροπή». Επίσης, θεωρεί ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έπειτα κι από τη διακυβέρνηση της χώρας αποτελεί τον κεντρικό πόλο της κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν καταστροφή για τη χώρα».

Η ίδια τονίζει ότι το κόμμα της έχει σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη και οι παρεμβάσεις του στην πόλη δεν εξαντλήθηκαν σε μια τετραετία, καθώς έχει πολλά ακόμη να κάνει ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ απαντά και στο ερώτημα για τους νέους σε ηλικία υποψήφιους των εκλογών και κατά πόσο έχουν πιθανότητες εκλογής τους στο Κοινοβούλιο.

Κυρία Νοτοπούλου γυρίζει; Ή πλέον παλεύετε ως ΣΥΡΙΖΑ για να μην επιστρέψετε στις εποχές του... 4%, όπως σας τρολάρουν;

Φυσικά και γυρίζει. Και πάμε σε αυτήν τη μάχη για να κερδίσουμε. Στις 7 Ιουλίου αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η πορεία της χώρας και της ζωής όλων των πολιτών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με αυτό το κριτήριο οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες. Έχουμε μάθει να δίνουμε και να κερδίζουμε δύσκολες μάχες. Και αν κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη για την ζωή των πολλών θα είναι σίγουρα μεγάλη ανατροπή.

Έχουμε αφήσει προ πολλού πίσω του αυτά τα ποσοστά στα οποία αναφέρεστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο κεντρικός πόλος της κεντροαριστεράς στη χώρα. Και σ' αυτές τις εκλογές συγκρούονται δυο κόσμοι: του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που αγγίζει την ακραία δεξιά και εκφράζει η ΝΔ και της κεντροαριστεράς που εκπροσωπούμε εμείς. Μπορεί ορισμένοι να πιστεύουν ότι μετά μια εκλογική ήττα έρχεται η κατάρρευση. Αυτά γίνονται σε κόμματα χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, χωρίς γερά θεμέλια στην κοινωνία, χωρίς ιστορικές καταβολές. Γίνονται σε κόμματα – κομήτες κι όχι σε κόμματα, που ο ελληνικός λαός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του, που έχουν δοκιμαστεί κυβερνητικά, που χτίστηκαν μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και δεν δίστασαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες.

Στους θιασώτες του αφανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς απαντάμε με τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που έρχεται να γκρεμίσει όσα χτίζαμε με πολιτικό και προσωπικό κόστος τα τελευταία χρόνια, κρατώντας την κοινωνία όρθια, μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση. Στηρίζοντας στην πράξη τους πιο αδύναμους . Εμείς απαντάμε ως ο κεντρικός πόλος της κεντροαριστεράς. Και η απάντησή μας, η απάντηση όσων πιστεύουν στο σχέδιό μας, στο όραμά μας, στις προσπάθειές μας, θα έρθει στις 7 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτοδύναμη ΝΔ στις 7 Ιουλίου. Είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αποτέλεσμα του καλύτερου σχεδίου που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα της χώρας;

Κατ' αρχήν δεν είναι αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα θα έχουμε αφού γίνουν οι εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις και έχω πει κατ' επανάληψη ότι σέβομαι το ρόλο τους και τη χρησιμότητά τους, λαμβάνω τα μηνύματα, όμως δεν τις εκλαμβάνω ως εκλογικό αποτέλεσμα. Μόνο η κάλπη θα δείξει τι θέλει ο ελληνικός λαός. Θεωρώ και παλεύω ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. Στρατεύτηκα σ' αυτό τον αγώνα, παρότι βγήκα από μια έντονη προεκλογική περίοδο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, επειδή θεωρώ ότι το διακύβευμα για τη ζωή όλων μας και για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη που δεν δώσαμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του έργου που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια για την κοινωνία και την Ελλάδα. Κι αυτό οφείλουμε να επικοινωνήσουμε το επόμενο διάστημα. Όπως και να επισημάνουμε στον κόσμο τι έρχεται με ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι θα αλλάξει στη ζωή του και πόσο οδυνηρό θα είναι για την Ελλάδα τυχόν πισωγύρισμα. Και αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό αφήγημα. Το ζήσαμε, πριν από πέντε χρόνια. Με την διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά και τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο Υπουργό της κυβέρνησής του. Με τη διαθεσιμότητα 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων επί ημερών του.

Εμείς λάβαμε το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών. Εξετάζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Ο κόσμος είναι κουρασμένος. Όμως επαναλαμβάνω ότι στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε για το ποιος θα κυβερνήσει την χώρα και με ποιο πρόγραμμα.

Η ΝΔ επενδύει στην αρνητική ψήφο, στην ψήφο αποδοκιμασίας κι όχι στη θετική ψήφο για το σχέδιό της για τη χώρα. Άλλωστε, σε επίπεδο επιχειρημάτων δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι έχει σοβαρό και κοστολογημένο σχέδιο, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι έχει κρυφή ατζέντα, για να πλήξει κυρίως τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, να αποδομήσει τις κοινωνικές πολιτικές και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και τις κατακτήσεις για τους πιο αδύναμους, που με θυσίες δημιουργήσαμε μέσα στην κρίση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Θα μας γύριζε πολλά χρόνια πίσω. Ευτυχώς, οι πολίτες δείχνουν να το αντιλαμβάνονται και θα δώσουν την απάντησή τους στις κάλπες.

Είστε υποψήφια βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης. Τι περισσότερο μπορεί να πει και να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολεοδομικό συγκρότημα, που δεν το έδωσε τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης;

Κάναμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη αυτά τα χρόνια και δεν χρειάζεται να μας το αναγνωρίσει κανείς. Χρειάζεται να το γνωρίσουν οι πολίτες ξεκάθαρα. Μιλάει το έργο μας για την πόλη και τον νομό. Τα έργα ανήκουν στους πολίτες. Εμείς εργαστήκαμε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια για να μπορούμε να μιλάμε πλέον με ολοκληρωμένα έργα και πράξει. Από το γραφείο του Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης αλλά και από την θητεία μου ως Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, καταφέραμε επιτεύγματα και λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν. Από τα ανενεργά στρατόπεδα που άρχισαν να γίνονται πυρήνες πρασίνου, να εντάσσονται στην καθημερινότητα της κοινωνίας και να αποκτούν το ρόλο που ονειρεύτηκαν και πάλεψαν μαζί μας γι' αυτό οι τοπικές κοινωνίες, μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης, το πάρκο για τα άτομα με αναπηρίες, τη Ζώνη Καινοτομίας, το «Παλατάκι» και το Διοικητήριο.

Κυρίως όμως δώσαμε φωνή στους νέους συμπολίτες μας. Τους κάναμε να αισθάνονται ενεργοί στην ίδια την κοινωνία τους, που πριν τους αποξένωνε. Συνεργαστήκαμε με τους φορείς και δώσαμε στη Θεσσαλονίκη την εξωστρέφεια και τη χαμένη αίγλη της, με το σχέδιο της συν-ανάπτυξης, το Γραφείο Πρωθυπουργού στην πόλη και τις διεθνείς μεγάλες συναντήσεις, που ενίσχυσαν το μητροπολιτικό χαρακτήρα της. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη.

Την ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη την περιέγραψα στις δημοτικές εκλογές και αυτή την ατζέντα προωθώ με την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με διαφάνεια και αξιοκρατία και αξιοπρέπεια, με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα, με έργο και αγώνες διεκδικούμε μια Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, μια ανοιχτή ανθρώπινη πόλη, έναν βιώσιμο τόπο, ανθρώπινο και δημιουργικό. Κι αν αυτά σας φαίνονται γενικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει να προσφέρει στην Θεσσαλονίκη την αναγέννηση του παράκτιου μετώπου, την δημιουργία νέων υπερτοπικών πόλων πρασίνου, την απορρύπανση στη δυτική περιοχή, σύγχρονα γήπεδα για τις ομάδες της πόλης, ενδυνάμωση των δομών αλληλεγγύης, κοινωνική συνοχή και ενότητα, φροντίδα για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, ανάπτυξη, με πόλους το λιμάνι και το αεροδρόμιο, λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες, με πρόνοια για τους άνεργους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους πολύτεκνους, τα άτομα με αναπηρίες. Οι πολιτικές μας, οι παρεμβάσεις και το έργο μας για τη Θεσσαλονίκη και το πολεοδομικό συγκρότημα δεν εξαντλήθηκαν σε τέσσερα χρόνια. Κάναμε πολλά, μπορούμε και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Ανήκετε στο νέο πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλοι οι νέοι πολιτικοί έρχεστε να διεκδικήσετε μια θέση στο κοινοβούλιο από συνυποψηφίους σας με μακρά διαδρομή, άρα και με σημαντική εκλογική «πελατεία». Πόσο εύκολο είναι να εκλεγείτε;

Η εκλογή καθενός και καθεμιάς μας δεν είναι αυτοσκοπός. Πρώτο μέλημα όλων μας, νέων και παλαιότερων, είναι να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην απολέσει η κοινωνία όσα κέρδισε αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησής μας. Στόχος είναι να είμαστε ως κόμμα πρωτίστως χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την Ελλάδα. Να περάσουμε το μήνυμα ότι τώρα, σε αυτές τις εκλογές, αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Κι από εκεί και πέρα, ως νέα γυναίκα, με την υποψηφιότητά μου σηματοδοτώ τη στράτευση στον κοινό αγώνα όλων και θα αξιολογηθώ όπως όλοι από τους πολίτες. Εύκολο δεν είναι για κανέναν να εκλεγεί. Κάθε υποψήφιος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Εκείνο που σε προσωπικό επίπεδο προσδοκώ είναι να μπουν νέοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή και να έχουν κι αυτοί λόγο στην επόμενη μέρα της χώρας. Να μας δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουμε. Τη διάθεση την έχουμε, αλλά οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν από ποιον θέλουν να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή. Για εμάς ο αγώνας είναι διαρκής. Είτε εντός, είτε εκτός Βουλής. Είναι αγώνας για το κοινωνικό σύνολο, είναι αγώνας ιδεών, είναι αγώνας πολιτικών, είναι αγώνας αρχών και αξιών, είναι ο κοινός μας αγώνας για τη Θεσσαλονίκη των πολλών.