Skip to main content

Νοτοπούλου εναντίον ΝΔ: Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Δείτε τον λοιπόν έστω τώρα ως τέτοιο. Σταματήστε να συμπεριφέρεστε ανώριμα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δριμεία επίθεση κατά της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα του τουρισμού, αφήνοντας απροστάτευτους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό- επισιτισμό εξαπέλυσε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής 'Α Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη.

Στην δευτερολογία της, η Τομεάρχης Τουρισμού επεσήμανε πως το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό φέρει μια σειρά από άτακτες, άναρχες και οπισθοδρομικές διατάξεις που αφορούν το περιβάλλον και την χωροταξία.

«Θα περιμέναμε από εσάς κ. Υπουργέ, ένα οραματικό Νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό. Κάτι να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτό που γκρεμίζεται σήμερα λόγω του κορονοϊού θα μπορέσει να πάρει μπρος του χρόνου ή την επόμενη χρονιά, θα μπορέσουμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις, δυνατές τουριστικές μονάδες, τους ανθρώπους όρθιους να μπορούν να το υποστηρίξουν και νέα τουριστικά πρότυπα. Και εσείς φέρνετε τις παλιές σας συνήθειες. Τον ελεύθερο χώρο στους ιδιώτες, αποσπασματικές διατάξεις και έναν καταδυτικό τουρισμό που ξέρετε ότι δεν θα λειτουργήσει. Εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει τους τουρίστες. Επιτέλους! Η ανεπάρκεια της κυβέρνησής σας φταίει. Δεν σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε με έμφαση η Κ. Νοτοπούλου.

Αναφέρθηκε ακόμη στα υγειονομικά πρωτόκολλα σημειώνοντας πως αφήνουν σημαντικές ασάφειες, όπως τον τρόπο υλοποίησής τους και ελέγχου τους. «Το μόνο που έχετε προβλέψει είναι  πως η πιστοποίηση θα γίνεται από ιδιώτες – άλλο ένα δώρο»- τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στον Υπουργό Τουρισμού.

Υπογράμμισε ακόμη τις αντιδράσεις των ανθρώπων του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό σχετικό με το κόστος τους. «Ξέρετε πως δεν μπορούν να το αντέξουν σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα βάρη που έχουν πάρει. Τι προτίθεστε να κάνετε; Προτίθεστε να καλύψετε αυτό το κόστος;» ανέφερε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις αντιδράσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα που μένουν χωρίς προστασία και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης:

«Αφού αυτό το πακέτο είναι τόσο καλό και επιδοτεί την εργασία και στηρίζει τους εργαζόμενους γιατί οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται; Και η αντίδρασή σας κ. Υπουργέ ήταν σήμερα, να μην τους δεχτεί ο κ. Βρούτσης. Την ψυχή του ελληνικού τουρισμού που τα προηγούμενα χρόνια έβαλε πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση. Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με παλιά υλικά. Χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία υγειών και παραγωγικών δυνάμεων»

Για τον αρχαιολογικό Νόμο η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε:

«Γνωρίζετε πως το Υπουργείο Πολιτισμού επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντί να ασχοληθεί με αυτά, ασχολούταν μόνο με το πως θα καταφέρει να τα ιδιωτικοποιήσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε τις ιδιωτικοποιήσεις που εσείς είχατε προχωρήσει, έδειξε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε καταδυτικό επίδομα, υπέγραψε νέες συμβάσεις. Για πρώτη φορά τον Απρίλιο 2019 πιλοτικά για αυτοδύτες ανοίγει το κλασικό ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου. Το μεγαλύτερο ναυάγιο του 5ου αιώνα. Έχουν γράψει γι' αυτό από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία, μόνο εσείς δεν το έχετε ακούσει. Από το 2005- 2014 μια ΚΥΑ έχετε βγάλει μόνο για επισκέψιμα αρχαία ναυάγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τρία»! και τόνισε σχετικά με την αντισυνταγματικότητά του:

«Υπ' αριθμόν απόφαση του ΣτΕ 21.03.19 και 21.02.19 αφορούν μια διαφορετική υπόθεση. Οικοδομικές άδειες γύρω από την Ακρόπολη για ανέγερση ψηλών κτιρίων. Κατέπεσε. Και κατέπεσε λόγω της αντίθεσής του στις προαναφερόμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου για τις οποίες μιλάμε 4 μέρες»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το ανεπαρκές.

«Μπορεί να μην έχετε να δώσετε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, να μην έχετε να δώσετε μισό μέτρο για τον τουρισμό , μπορεί να κοροϊδεύετε με ψίχουλα για πακέτα κοινωνικού τουρισμού – και χαίρομαι που συμφωνούμε με τους συναδέλφους από το ΚΙΝΑΛ για το ότι χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού- ένα νούμερο όμως σήμερα το βγάλατε. 122 χιλιάδες ευρώ απόφαση σήμερα στην Διαύγεια για την Marketing Greece. Και μάλιστα η Marketing Greece βγάζει ΔΤ που γράφει, με στόχο την διατήρηση της διαφάνειας στην εκτέλεση και την πορεία του έργου, ενημερώνει ότι ο πάροχος του έργου έχει προκύψει από ανοιχτό διαγωνισμό. Η MG φρόντισε να κάνει ανοιχτό διαγωνισμό, εσείς δεν έχετε κάνει.  Απευθείας ανάθεση σε μια και μόνο εταιρία του έργου προβολής της χώρας, αρμοδιότητα του ΕΟΤ. Έχετε δει την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων η οποία αναφέρει : - η άμεση ανάθεση σε προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα εξακολουθεί να αποτελεί την εξαίρεση η οποία εφαρμόζεται αν μόνο μια επιχείρηση είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.-

Πέραν του προφανούς περιορισμού με νόμο της διακριτικής ευχέρειας της αναθέτουσας αρχής να επιλέξει βάση της κατάλληλης διαδικασίας ανάθεσης τον αντισυμβαλλόμενό της η διάταξη φαίνεται ότι στο βαθμό που αφορά συμβάσεις άνω των ορίων εγείρει σημαντικά ζητήματα συμβατότητας με το Ενωσιακό Δίκαιο. Ενώ για τις συμβάσεις κάτω των ορίων δεν συμβαδίζει με τους θεμελιώδεις κανόνες και τις γενικές αρχές της συνθήκης της Λισσαβόνας, ιδίως τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και απαγόρευσης των διακρίσεων καθώς και στην απορρέουσα εξ αυτών υποχρέωση διαφάνειας. Καταργείτε τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Δείτε τον λοιπόν έστω τώρα ως τέτοιο. Σταματήστε να συμπεριφέρεστε ανώριμα δεν είμαστε σε προεκλογική εκστρατεία του περσινού καλοκαιριού να πετάτε την ίδια λάσπη. Οφείλετε να εκπονήσετε ένα σχέδιο για να σώσετε τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».