Skip to main content

Νοτοπούλου: Ενός ανδρός αρχή το επιτελικό σας κράτος και οι ΟΤΑ

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, η κα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

«Η χθεσινή σας απόφαση να διατηρήσετε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι η οριστική αναγνώριση της αξίας του θεσμού που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας .
Ξεχάσατε βέβαια αρχικά  να το συμπεριλάβετε στο οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού. Άραγε πρόκειται για προχειρότητα ή δεν αντέξατε την παραδοχή της υποκρισίας σας; Είπατε , και τι δεν είπατε!

Από τους κυρίους Καλαφάτη κ Γκιουλέκα μέχρι τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έχαναν το ΕΚΑΣ  αν δεν γινόταν το Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη»
Ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε αρχικά «θέμα επικοινωνίας και όχι ουσίας». Στη συνέχεια είπε: “Όλη η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη της πόλης καθρεφτίζεται στο άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι, γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη”. Ιούλιος 2019: Θ. Καράογλου ΥΜΑΘ: “Με διακυβέρνηση ΝΔ, την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό τον εκφράζει o υφυπουργός Εσωτερικών”. Δε συνεννοείστε και μεταξύ σας διότι εχθές o  Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει τη διατήρησή του.

Τι έγινε κυρίες και κύριοι της ΝΔ; Λαϊκισμός και ψέμα, ψέμα και λαϊκισμός. Τα δόγματά σας πριν και δυστυχώς και μετά» τόνισε αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Δεν θα αναφερθώ στα όσα έγραφαν, ούτε στη λασπολογία. Γιατί η καλύτερη απάντηση ήταν η απαίτηση της πόλης να παραμείνει ως ένα πολιτικός και διοικητικός θεσμός. Των στελεχών σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους επιμελητηριακούς και παραγωγικούς φορείς.  Και ευτυχώς τη σεβαστήκατε. Σε αντίθεση με ότι επιχειρείτε να κάνετε στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου. Αδιαφορείτε για το πρόσφατο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πριν εφαρμοστεί η απλή αναλογική, την βγάλατε ανεφάρμοστη και αλλοιώνετε τη λαϊκή βούληση. Συνειδητοποιείτε ότι βάλλετε ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών;   Προσβάλλετε τον ελληνικό λαό, που σας τίμησε.  Οι όποιες συνεργασίες των παρατάξεων θα γίνονται πια όχι στη βάση  των συσχετισμών όπως διαμορφώθηκαν από τη νωπή λαϊκή εντολή αλλά με βάση τις επιθυμίες του δημάρχου/περιφερειάρχη. Στον δήμο η παράταξη σας έλαβε 22,4 %. Θα δώσετε εντολή δηλαδή στον κ. Ταχιάο να συμπράξει με τον κ. Ζέρβα, που εκλέχτηκε δήμαρχος με 14,9 % , ακυρώνοντας την παράταξη σας. Γιατί; Θεωρείτε ότι ο κ, Ταχιάος και οι δημοτικοί σας σύμβουλοι είναι ανεύθυνοι;  Δε θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της απλής αναλογικής επάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις; Θεωρείτε ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που σας τίμησαν θέλουν να μην έχουν παράταξη;

Καταργείτε και τον αποφασιστικό χαρακτήρα των κοινοτήτων και δείχνει πόσο φοβάστε τις συγκλίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι σε άμεση, καθημερινή σχέση με τους πολίτες με τα καθημερινά τους προβλήματα. Δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις όποιες κεντρικές σας επιλογές. Δεν αντέχετε την δημοκρατία. Προτιμάτε να προσβάλλετε τον ελληνικό λαό, τη δημοκρατία και τη κοινή λογική, εκείνους που σας στήριξαν, αρκεί υπάρχει σε κάθε δήμο ένα συγκεντρωτικό σύστημα λίγων, που να συνδιαλέγεστε.

Ενός ανδρός αρχή το επιτελικό σας κράτος, ενός ανδρός αρχή και οι ΟΤΑ» σημείωσε.

Στη συνέχεια η ίδια αναφέρθηκε στο επιτελικό κράτος κατηγορώντας για συγκεντρωτισμό την κυβέρνηση.

«Σε ότι αφορά στις τρεις διατάξεις για τον Τουρισμό.  Πρώτο σχόλιο, πήρατε πίσω τη διάταξη για την απόδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας στους σπουδαστές των ΑΣΤΕ. Να υποθέσουμε πως δεν είχατε εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι;

Δεύτερο σχόλιο: Οι κυβερνήσεις σας είχαν απαξιώσει συνολικά την τουριστική εκπαίδευση. Η δική μας κυβέρνηση, με την Κ. Κουντουρά και στη συνέχεια με τον κ. Θεοχαρόπουλο, μέσα σε εξαιρετικά  δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, έκανε τεράστια προσπάθεια και εξασφάλισε τους πόρους, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα προγράμματα μετεκπαίδευσης σε 14 περιοχές από μόλις 4 που ήταν επί κυβέρνησης ΝΔ. Σήμερα βλέπουμε τη συνέχεια του προγράμματος αυτού.

Πάμε όμως και στο άρθρο 107 που περιλαμβάνει την τροποποίηση του οργανισμού του ΕΟΤ, με απόδοση νέων αρμοδιοτήτων  στην πρόεδρο και με αποδοχές αντίστοιχες με γραμματέα Υπουργείου.
 Για μία θέση που μέχρι πρότινος ήταν άμισθη και ένα μοντέλο διοίκησης που λειτουργούσε αποτελεσματικά, κερδίζοντας ο ΕΟΤ διακρίσεις διεθνώς.

Αυτό ήταν το τόσο επείγον. Κατά τα άλλα απουσία στρατηγικής για την τουριστική εκπαίδευση και για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για στρατιές κομματικών στελεχών στο δημόσιο. Η γνωστή αντίληψη, το κράτος είναι κακό μόνο όταν δεν πληρώνει εμάς. Εσάς δηλαδή.

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στην πρόεδρο και στο γενικό Γραμματέα, με σημαντικές αλλαγές στο Οργανόγραμμα του Οργανισμού, αποδυναμώνει το συνολικά το Διοικητικό Συμβούλιο και του υπηρεσιακούς διευθυντές.

Ταυτόχρονα βλέπουμε πως προετοιμάζετε το έδαφος για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εθνική προώθηση και προβολή της χώρας μας.

Δεν προτρέχουμε να αποδώσουμε προθέσεις. Ωστόσο γνωρίζουμε καλά το σχέδιο της ΝΔ και θυμόμαστε εξίσου καλά την υποβάθμιση του ΕΟΤ, την διαθεσιμότητα 98 υπαλλήλων του ΕΟΤ. Υπαλλήλων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε.

Εμείς ισχυροποιήσαμε τον ΕΟΤ ως εθνικό φορέα παγκόσμιας προώθησης και προβολής. Και θα αντιταχθούμε σε πιθανή απόπειρα το έργο του εθνικού φορέα να το αναλάβει η και να το υποκαταστήσει ο ιδιωτικός τομέας που εκφράζει μάλιστα μόνο συγκεκριμένο τμήμα του τουρισμού.

Λέτε λοιπόν: “ο πρόεδρος του ΕΟΤ υποβάλλει προτάσεις στον Υπουργό Τουρισμού για συνεργασίες με φορείς του ιδιωτικού τομέα σε θέματα ενίσχυσης της εικόνας της χώρας σε παγκόσμια κλίμακα”.

Ζητούμε επομένως διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό για το πλαίσιο της συνεργασίας και το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στο έργο του ΕΟΤ. Ζητούμε να ανοίξετε τα χαρτιά σας» κατέληξε.