Skip to main content

Οι απαντήσεις Νοτοπούλου για ΕΥΑΘ και ΟΑΣΘ - Βολές κατά της τοπικής ΝΔ

Τι απάντησε στις επικρίσεις σχετικά με το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Τι είπε για ΟΑΣΘ, ΕΥΑΘ, Κέντρο Αίματος, κινητοποιήσεις οπαδών του ΠΑΟΚ

«Επιθυμία μας ήταν να κάνουμε μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους μετά το αναπτυξιακό συνέδριο για να γίνει μια αποτίμησή του. Δεν κατέστη εφικτό λόγω του προβλήματος με τον αγωγό της ΕΥΑΘ. Η ευκαιρία δόθηκε τώρα για να εξηγήσουμε τον χάρτη των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, για να καταλάβουν όλοι ποιοι δουλεύουν για τους πολίτες και ποιοι δουλεύουν τους πολίτες...».

Η φράση ανήκει στη διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, που σήμερα συναντήθηκε με δημοσιογράφους στο Διοικητήριο, προκειμένου να ενημερώσει για τις 23 κυβερνητικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας στην ερώτηση της Voria.gr η κ. Νοτοπούλου άφησε σαφέστατες αιχμές για όσους κατηγόρησαν το Γραφείο Πρωθυπουργού στην πόλη και για το συγκεκριμένο χάρτη, που δημοσίευσε και η Voria.gr. Μεταξύ αυτών και η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης, καθώς όταν δημοσιεύτηκε ο συγκεκριμένος χάρτης, ο πρόεδρός της, Αντώνης Γυφτόπουλος, είχε κάνει λόγο για «σχέδια επί χάρτου...».

Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη πολιτική αιχμή της κ. Νοτοπούλου. Τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε ένα ενιαίο σχέδιο. Υπήρχαν αιτήματα των δημάρχων, τα οποία όμως 'συγκρούονταν' σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ τους. Εμείς με αυτό το χάρτη αποδεικνύουμε τι συνιστά σχέδιο επί χάρτου και τι πραγματικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά της στο δήμο Θεσσαλονίκης ή στις εθνικές εκλογές, η κ. Νοτοπούλου το άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο, αφού απάντησε ότι «είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη για το έργο στο Γραφείο Πρωθυπουργού και ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση για κάτι τέτοιο είναι πολύ πρώιμη».

Η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις 23 κυβερνητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:

1. Απόδοση πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

2. Απόδοση πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

3. Απόδοση πρώτης προβλήτας στην τοπική κοινωνία και της αποθήκης Γ' του λιμανιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

4. Δημιουργία χώρου πρασίνου για παιδιά και πάρκο ΑΜΕΑ στο πρώην ορφανοτροφείο Μ. Αλέξανδρος.

5. Ίδρυση Μουσείου Ολοκαυτώματος.

6. Ανώτατα συμβούλια συνεργασίας – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

7. Ανέγερση πρώτου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο. Η κ. Νοτοπούλου μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα επανεξέτασης του χώρου στον οποίο θα ανεγερθεί το νοσοκομείο, καθώς το επιλεγμένο οικόπεδο είναι ιδιοκτησιακά «καθαρό» και πληροί όλες τις προδιαγραφές, ενώ για το θέμα της προσβασιμότητας είπε ότι θα ληφθεί η απαιτούμενη πρόνοια.

8. Επίλυση ιδιοκτησιακού ζητήματος νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».

9. Ίδρυση τριών ΤΟΜΥ σε Μενεμένη, Εύοσμο και δήμο Παύλου Μελά.

10. Αναβάθμιση του κέντρου υγείας Ευόσμου.

11. Σχολικά γεύματα. Διανέμονται σε 148 σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, 31 της ανατολικής, 14 της Πιερίας και 15 της Ημαθίας, ενώ όπως σημείωσε από τα 29.000 γεύματα τα 22.000 μοιράζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

12. Ανέγερση Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Αθανάσιο, που είναι και το πρώτο που θα λειτουργήσει.

13. Ανάγερση 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Αναφερόμενη στη σχολική στέγη είπε ότι είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι και τόνισε ότι εκπονείται από τα συναρμόδια υπουργεία ένα συνολικό σχέδιο με βάση τις ανάγκες των δήμων, ενώ επισήμανε και τις παραχωρήσεις τριών οικοπέδων για σχολεία στους δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη (δύο) και Νέαπολης – Συκεών.

14. Μετεγκατάσταση ΕΕΕΕΚ Πεύκων – ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά, που λειτουργεί ήδη.

15. Δημιουργία Film Office στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής, ο οποίος θα το «τρέξει». «Ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος τον Αύγουστο του 2017 για την ενίσχυση οπτικοακουστικών κινηματογραφικών παραγωγών. Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι σήμερα για να γίνουν τέτοιες παραγωγές συνολικά στην Ελλάδα κι όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία είναι η γραφειοκρατία. Με αυτή τη δομή θα απεμπλέξουμε τις διαδικασίες», εξήγησε η κ. Νοτοπούλου.

16. Στήριξη ΚΘΒΕ. Για το ΚΘΒΕ η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι παρελήφθη καταχρεωμένο και δόθηκαν σταδιακά, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη του και να λειτουργήσει όπως πρέπει 500.000 ευρώ αρχικά, ακολούθως 700.000 ευρώ, έκτακτη οικονομική βοήθεια επιπλέον 100.000 ευρώ για το θέατρο Δάσους και άλλα 2 εκ. ευρώ.

17. Ανακατασκευή Καυτατζόγλειου Σταδίου (700.000 ευρώ), αλλά και αναβάθμιση του Ποσειδωνίου.

18. Παραχώρηση καταστημάτων της Ευκαρπίας στο δήμο Παύλου Μελά για να στεγάσει κοινωνικές υπηρεσίες.

19. Εμπορευματικό κέντρο logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, για το οποίο κατατέθηκαν ήδη οι προσφορές.

20. Μετρό Θεσσαλονίκης: «Εξελίσσεται ένας σωστός σχεδιασμός για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και η δυτική επέκτασή του».

21. Αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ. Η κ. Νοτοπούλου υπερασπίστηκε το εγχείρημα και μάλιστα επισήμανε ότι «είναι μια από τις πιο εμβληματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και ένα στοίχημα, που θα πετύχει. Ο παλιός ΟΑΣΘ ήταν το παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία. Με την αποϊδιωτικοποίηση επιτεύχθηκε εξοικονόμηση χρημάτων και οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής, καθώς μετακινούνται δωρεάν πλέον μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι άνεργοι». Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τα οποία απέδωσε όμως στην ελλιπή συντήρηση και σε άλλους παράγοντες για τους οποίους ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση, σημειώνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια και μάλιστα σημαντική για να βελτιωθούν οι αστικές συγκοινωνίες. Δήλωσε δε απολύτως ικανοποιημένη από την προσπάθεια της παρούσας διοίκησης, σημειώνοντας ότι θα ήταν άστοχο να μιλήσει για άρτιο συγκοινωνιακό έργο ακόμη.

22. Σύσταση Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού. Είπε ότι αναμένεται ο ορισμός της διοίκησης του νέου φορέα.

23. Σύσταση Λιμενικού Ταμείου για το λιμάνι Σταυρού. Το χαρακτήρισε μέχρι πρόσφατα «ορφανό» λιμάνι, για το οποίο δόθηκε λύση και τώρα λύνονται και θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να είναι σε θέση πλέον να το εκμεταλλευτεί ο δήμος Βόλβης.

Για την ΕΥΑΘ η κ. Νοτοπούλου επισήμανε ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην ιδιωτικοποιηθεί δεν είναι αμελητέα, ενώ εξήγησε ότι θα είναι ένα σπουδαίο κοινωνικοοικονομικό πείραμα η είσοδος των δήμων και φορέων στη διαχείριση του νερού, ενώ για το πρόβλημα με τη θραύση του αγωγού της Αραβησσού σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει και εκπονείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να μην ξαναμείνουν χωρίς νερό οι πολίτες.

Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ η κ. Νοτοπούλου είπε ότι «η πόλη και οι πολίτες πρέπει να διακρίνουν ανάμεσα στο κομμάτι του οπαδισμού και σε αυτό του αθλητισμού, εμείς είμαστε αρμόδιοι να παρακολουθούμε αν υπάρχουν αθλητικές υποδομές στις γειτονιές και στα σχολεία, για να έχουν χώρο οι πολίτες και τα παιδιά να αθλούνται», ενώ ανακοίνωσε ότι παραχωρείται χώρος στο δήμο Δέλτα για να λειτουργήσει εκεί το Κέντρο Αίματος.