Skip to main content

Νοτοπούλου για αναθηματική πλάκα: Δεν θα παραχαράξουν την Ιστορία οι ακροδεξιοί θύλακες

Θεσσαλονίκη Μαζί: «Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι ακροδεξιοί θύλακες της πόλης δεν μπορούν ούτε να παραχαράξουν ούτε να ξαναγράψουν την Ιστορία»

«Οι ακροδεξιοί θύλακες της πόλης δεν μπορούν να παραχαράξουν την Ιστορία», επισημαίνει η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφορικά με το δημοσίευμα της Voria.gr που έφερε στο φως το αίτημα των επιθεωρητών-ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για σειρά εγγράφων και στοιχείων για την αναθηματική πλάκα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 30 Οκτωβρίου 1944.

Τα στοιχεία ζητούνται στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται, έπειτα από καταγγελίες συγκεκριμένης ομάδας πολιτών οι οποίοι διαφωνούν με όσα αναγράφονται στην αναθηματική πλάκα και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα αποδίδεται στη δράση του ΕΛΑΣ.

«Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι ακροδεξιοί θύλακες της πόλης δεν μπορούν ούτε να παραχαράξουν, ούτε να ξαναγράψουν την Ιστορία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη και προσθέτει:

«Ο καταλυτικός ρόλος του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στη συλλογική μνήμη των συμπολιτών μας».

«Ούτε ο ρόλος όσων συνεργάστηκαν με τους ναζιστές θα ξεχαστεί, ούτε θα παραγραφεί, όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι επίγονοι τους», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την παράταξη Νοτοπούλου, «η τωρινή ενέργεια είναι συνέχεια παλιότερων παρόμοιων ενεργειών, αλλά και πράξεων βεβήλωσης της αναθηματικής πλάκας.

» Οι δημοκρατικές δυνάμεις και οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε κάθε προσπάθεια  παραχάραξης της Ιστορίας και προσβολής της μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης».

«Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι κάθε προσπάθεια με στόχο την αλίευση ψήφων στα θολά νερά της ακροδεξιάς, σαν κι αυτές που είδαμε να συμβαίνουν με αφορμή τα καταδικαστέα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε σχολεία της πόλης μας πρόσφατα, θα πέσει στο κενό και είμαστε εδώ για να την αποκαλύψουμε και να την καταγγείλουμε», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Προειδοποιούμε τόσο τη Διοίκηση του Δήμου, όσο και την κυβέρνηση να χειριστούν το θέμα με τον αρμόζοντα τρόπο και να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στους επίδοξους παραχαράκτες της Ιστορίας της πόλης μας και της πατρίδας μας», καταλήγει η «Θεσσαλονίκη Μαζί».