Skip to main content

Νοτοπούλου: Η ΝΔ καταργεί τα μέτρα για την έμφυλη ισότητα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και η επίδρασή τους στον τουρισμό.

Στο Φεμινιστικό Φόρουμ της GUE/NGL με την συμμετοχή δεκάδων γυναικών από χώρες μέλη της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Νωρίτερα, είχε συνάντηση με την Ευρωβουλευτή και Πρώην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και η επίδρασή τους στον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι η  τουριστική στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, απέδωσε, μέσα από την υλοποίηση πολιτικής συνεχούς ανάπτυξης του τουρισμού και επίτευξης ιστορικών επιδόσεων στα μεγέθη του, αλλά και με συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής, επιχειρησιακής και επικοινωνιακής διαχείρισης έκτακτων συνθηκών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, παρά την δυναμική που αναπτύχθηκε στον ελληνικό τουρισμό, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ στην διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση αναπτυξιακής στρατηγικής προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία.

Στη συνάντηση η κ. Κουντουρά ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως συντονίστρια της GUE/NGL  στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN για τη δίκαιη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην ΕΕ, και την ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, που εντάχθηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, συζητήθηκαν οι ενέργειες που γίνονται στην κατεύθυνση να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την πράσινη μετάβαση στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και των υποδομών σε όλη την Ευρώπη, που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

Αργότερα, στην ομιλία της για τον Φεμινισμό, η Κ.Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα φεμινιστικά κινήματα στην Ελλάδα και στον ρόλο τους σήμερα λέγοντας:

«Η συνειδητοποίηση ότι οι διαχρονικές κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος και των αγώνων των γυναικών είναι αναστρέψιμες και εύθραυστες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες, πατριαρχικές και βαθειά συντηρητικές επιθέσεις είναι ο λόγος που τα φεμινιστικά κινήματα στην Ελλάδα παραμένουν και πρέπει να είναι πιο ζωντανά από ποτέ. Δυστυχώς, η ισότητα δεν έχει κατακτηθεί, ενώ και όσα έχουν κατακτηθεί έχουν καταντήσει πιαδιαπραγματεύσιμα» συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα σήμερα έχουμε σοβαρή υποχώρηση στο πεδίο της έμφυλης ισότητας ενώ ταυτόχρονα η αποδόμηση  του κοινωνικού κράτους που ξεκίνησε με την κρίση συνεχίζεται. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές. Δυστυχώς σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακύρωση των κατακτήσεων και την κατάργηση θεσμικών μέτρων για την έμφυλη ισότητα».

Η Κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην μείωση των κονδυλίων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την Ισότητα των Φύλων καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) με καμπάνιες, προτάσεις, ψηφίσματα και δράσεις με στόχο η Ισότητα των Φύλων να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ, όπως και τον θετικό ρόλο της ευρωομάδας της GUE/NGL.

Σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες της ευρωβουλευτού κ. Έλενας Κουντουρά στην κατεύθυνση αυτή.

Μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Νοτοπούλου είπε εμφατικά:

«Ιστορικά τα λόγια των γυναικών ταράζουν την ανθρωπότητα. Σήμερα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας αγωνιστούμε για Ειρήνη, για να δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανθρώπινο πρόσωπο στα σύνορά της, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της».