Skip to main content

Νοτοπούλου: Να αποσυρθεί άμεσα το προσχέδιο για το ΚΕΘΕΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της για το ΚΕΘΕΑ σημειώνει πως η κυβέρνηση «υπονομεύει ένα εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο απεξάρτησης».

Την άμεση απόσυρση του προσχεδίου για το ΚΕΘΕΑ που «δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην επιστημονική, θεραπευτική και οργανωτική λειτουργία  του ιστορικού φορέα, γυρνώντας πίσω το ΚΕΘΕΑ σε ένα στενά συγκεντρωτικό υπηρεσιακό μηχανισμό» ζητεί με ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Να σταματήσει η κυβέρνηση με πράξεις και μεθοδεύσεις της να υπονομεύει, να αποδυναμώνει και να παραχαράσσει ένα εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο απεξάρτησης κι έναν φορέα, που έχει την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για την έως τώρα συνολική του πρωτοποριακή δραστηριότητα» σημειώνει η κ. Νοτοπούλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με σχετική Π.Ν.Π. το 2019 κατήργησε βίαια το αιρετό και άμισθο  Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ και στη θέση του διορίσθηκε νέο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και την κοινωνική κατακραυγή από τους ειδικούς επιστήμονες, τις οικογένειες των εξαρτημένων, των αποφοίτων που πέτυχαν στη ζωή, αλλά και όλων όσοι για πολλά χρόνια στηρίζουν  ολόπλευρα την πετυχημένη και δημοκρατική λειτουργία του οργανισμού.

Δυστυχώς, σήμερα ετοιμάζεται πλέον και το οριστικό χτύπημα στη λειτουργία του ιστορικού φορέα, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου των εργαζομένων καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή του διορισμένου ΔΣ προσχέδιο νόμου το οποίο:

Περιθωριοποιεί θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το 1/3 τις μονάδες πρώτης γραμμής λόγω συγχωνεύσεων, θεραπευτικών δομών και μάλιστα ασύνδετων ή και ανόμοιων.

Εξαφανίζει τις θεραπευτικές κοινότητες ως πρακτική και καταργεί και τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ, αναγνωρισμένη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Μετατρέπει το ΔΣ από άμισθο σε έμμισθο, αλλάζοντας πλήρως τον ρόλο του, από εκλεγμένο Συμβούλιο εθελοντών σε ελεγχόμενο Συμβούλιο διορισμένων.

Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ, εκτός από την Γ.Σ. και μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες, διοικητικές, σχεδιασμού πολιτικής, αξιολόγησης προσωπικού κλπ, στο διορισμένο ΔΣ και για τον λόγο αυτό γιγαντώνεται και ο διοικητικός μηχανισμός με ιδιαίτερη αύξηση διευθύνσεων και τμημάτων.

Καταρτίζει εσωτερικό κανονισμό εργασίας, καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά παραμερίζει και όλες τις διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης χωρίς να αντικαθίστανται από άλλα.

Όπως είναι φανερό οι παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές, όχι μόνο δε βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού, όχι μόνο δεν ενισχύουν τον υποτιθέμενο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα  του, όχι μόνο δεν ενδυναμώνουν το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης, αλλά αγνοούν τον πραγματικό χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και το θεραπευτικό του μοντέλο επί 38 χρόνια λειτουργίας, μετατρέποντάς το σε ένα αναχρονιστικό, υπερσυγκεντρωτικό μηχανισμό με πολύ σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία.

Για τον λόγο ζητούμε άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο προσχέδιο που  δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην επιστημονική, θεραπευτική και οργανωτική λειτουργία  του ιστορικου φορέα, γυρνώντας πίσω το ΚΕΘΕΑ, σε ένα στενά συγκεντρωτικό  υπηρεσιακό μηχανισμό.

Να σταματήσει η κυβέρνηση με πράξεις και μεθοδεύσεις της να υπονομεύει, να αποδυναμώνει και να παραχαράσσει  ένα εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο απεξάρτησης κι έναν φορέα, που έχει την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για την έως τώρα συνολική του πρωτοποριακή δραστηριότητα.