Skip to main content

Νοτοπούλου: Παραμένουμε ΜΑΖΙ στον αγώνα του συντρόφου

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» κατέθεσε ένα πρόγραμμα 33+1 προτάσεων για την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού προβλημάτων για το σύνολο των συνδημοτών.

Στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών της εργατικής Πρωτομαγιάς κατέθεσε σήμερα η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» της Κατερίνας Νοτοπούλου στο μνημείο που βρίσκεται μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Η δημοτική παράταξη υπογράμμισε ότι παραμένει «ΜΑΖΙ στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή» ενώ μεταξύ άλλων γνωστοποίησε πως έχει καταθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένα πρόγραμμα 33+1 προτάσεων για την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού προβλημάτων για το σύνολο των συνδημοτών.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η παράταξη της κ. Νοτοπούλου:

«Συμπληρώνονται σήμερα 134 χρόνια από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των  εργατών στο Σικάγο το 1886 και 84 χρόνια από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες των καπνεργατών της πόλης μας το 1936, με τα πανανθρώπινα όμως αιτήματα των εργατικών διεκδικήσεων να παραμένουν το ίδιο επίκαιρα, το ίδιο κρίσιμα, το ίδιο αδικαίωτα.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νεοφιλελεύθερες, σκληρά ταξικές, πολιτικές που οδηγούν σε νέα όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων και των κοινωνικών διακρίσεων, σε νέα περιθωριοποίηση μέσα από την παγίδα της φτώχειας και των διακρίσεων και φυσικά σε άνοδο των φαινομένων του εθνικισμού και του φασισμού.

Στη σημερινή συγκυρία η εργατική Πρωτομαγιά, βρίσκει τους εργαζόμενους, τους επισφαλώς απασχολούμενους, τους άνεργους αλλά και συνολικά την ανθρώπινη κοινωνία εν μέσω μιας πολύ οδυνηρής υγειονομικής πανδημίας που έρχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στην πρόκληση μιας πολύ βαθιάς και απειλητικής για τα εργασιακά δικαιώματα οικονομικής κρίσης.

Κεφάλαιο και κυβερνήσεις επιδιώκουν να μετατρέψουν την πανδημία σε "χρυσή ευκαιρία" για να προωθήσουν τώρα τα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα που δεν είχαν κατορθώσει να επιβάλλουν σε συνθήκες ομαλότητας. Επιβάλλονται με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, απολύσεις, αναστολή συλλογικών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μερική ανεργία, εκ περιτροπής εργασία, μείωση χρόνου εργασίας με μείωση μισθού, αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές ή αναγκαστική λήψη της ετήσιας άδειας, αναγκαστική τηλεργασία πολλές φορές και ως συμπληρωματική της κανονικής εργασίας. Προωθούνται σχέσεις ελαστικής εργασίας και μερικής απασχόληση των εργαζομένων, που μετά βεβαιότητας θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα μετά το ξεπέρασμα της πανδημίας.

Η διαρκής απειλή κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας παρά τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών, η σοβαρή έλλειψη μέσων προστασίας για το σύνολο των εργαζομένων που επαυξάνει τον κίνδυνο της νόσου, η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας όλων όσων προσπαθούν να κρατήσουν την κοινωνία όρθια, όλα αυτά βαδίζουν πλάι πλάι με τον άμεσο κίνδυνο μαζικής ανεργίας, μόνιμης ημιαπασχόλησης, αποστέρησης προστασίας εργασιακών δικαιωμάτων, επιμόρφωσης με τα βάουτσερ της ντροπής και της αρπαχτής κι είναι εικόνες της επόμενης μέρας δυστυχώς της δικής μας επόμενης μέρας.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Θεσσαλονίκης  οφείλει να εφαρμόσει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, για την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας για την οικονομική στήριξη των ανέργων αλλά και των χιλιάδων μικροεπαγγελματιών της πόλης μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική συντριβή και τα λουκέτα.

Η παράταξη μας "ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΜΑΖΙ" πολύ έγκαιρα κατέθεσε ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό πρόγραμμα 33+1 προτάσεων για την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού προβλημάτων για το σύνολο των συνδημοτών μας και ήμαστε υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουμε ότι ο δήμαρχος της πόλης μας παρά τα μεγάλα λόγια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ψήφισε δυστυχώς ένα και μόνο μέτρο  (αυτό της απαλλαγής από τα τέλη κατοχής κοινοχρήστου χώρου και ηλεκτροφωτισμού για τις κλειστές επιχειρήσεις) δηλαδή ούτε καν όλα όσα προβλέπει η ίδια η ΠΝΠ της κυβέρνησης που τον στηρίζει και την στηρίζει.

Εμείς ως δημοτική παράταξη δηλώνουμε για μια ακόμη φορά με αφορμή και την ιστορική επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς ότι παραμένουμε ΜΑΖΙ στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή».