Skip to main content

Νοτοπούλου: Ποια είναι η νέα 30χρονη υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Η είσοδος της κυρίας Νοτοπούλου στο κυβερνητικό σχήμα απλώς επικύρωσε τον αποφασιστικό ρόλο της άτυπης υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου δεν θα χρειαστεί να διανύσει παρά μερικά μέτρα προκειμένου να μεταπηδήσει από το έως χθες αξίωμά της, της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, στο νέο, της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης). Και τα δύο γραφεία στεγάζονται στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου και το μόνο που έχει να κάνει η 30χρονη υφυπουργός είναι να διασχίσει τον διάδρομο που τα χωρίζει για να μετακομίσει από την δεξιά πτέρυγα του κτιρίου στην αριστερή.

Η είσοδος της κυρίας Νοτοπούλου στο κυβερνητικό σχήμα απλώς επικύρωσε τον αποφασιστικό ρόλο της άτυπης υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης που είχε ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 όταν ο Αλέξης Τσίπρας τη διόρισε διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια άτυπη κυβερνητική δομή την οποία είχε συγκροτήσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να έχει ρόλο και λόγο στα πράγματα της Θεσσαλονίκης καθώς το ΥΜΑΘ ήταν πιασμένο από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια η κυρία Νοτοπούλου είχε ουσιαστικά επισκιάσει την τύποις υφυπουργό Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, καθώς ήταν εκείνη που έτρεχε την κυβερνητική ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη και συνομιλούσε απ’ ευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω κυρίως του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τριβές μεταξύ των δύο ενοίκων του Διοικητηρίου, ωστόσο αυτές δεν πήραν ποτέ διαστάσεις δημόσιου επεισοδίου.

Η 21μηνη θητεία της στο παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου κρίθηκε από τον πρωθυπουργό επιτυχής καθώς κάποιες βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες υλοποιήθηκαν, με σημαντικότερη την παραχώρηση στους δήμους δύο πρώην στρατοπέδων, Παύλου Μελά και Κόδρα. Μέσω του αγροτικού της στο πρωθυπουργικό γραφείο η κυρία Νοτοπούλου απέκτησε την απαιτούμενη πολιτική και διοικητική πείρα ώστε να μπορεί να μεταπηδήσει σε αμιγώς κυβερνητική θέση, ασκώντας ουσιαστικά τα ίδια καθήκοντα όπως έκανε τους 21 τελευταίους μήνες.

Η τύχη του παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου μετά την υφυπουργοποίηση της κυρίας Νοτοπούλου παραμένει προς το παρόν άγνωστη. Το βέβαιο είναι πως, ακόμη και εάν παραμείνει ως δομή, πιθανότατα θα υποβαθμιστεί ο ρόλος του καθώς η νεαρή υφυπουργός θα πάρει πάνω της ολόκληρο το παιχνίδι.

Η αναβάθμιση της κυρίας Νοτοπούλου έχει και άλλου είδους πολιτικές διαστάσεις. Θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται, υπό κάποιες προϋποθέσεις να αναμειχθεί και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το Μέγαρο Μαξίμου. Είτε ως υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενδεχόμενο όχι πολύ πιθανό, είτε ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην περίπτωση που ο Γιάννης Μπουτάρης αποφασίσει να μην είναι τελικά υποψήφιος. Πάντως, η ανάμειξή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς η επιλογή των υποψηφίων θα πρέπει να γίνει το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, γεγονός που θα την αναγκάσει να παραιτηθεί του κυβερνητικού αξιώματός της προτού προλάβει καν να συμπληρώσει εκατό κυβερνητικά ένσημα. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου εμφανίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές του 2012. Στο κόμμα την ενέταξε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, συγγενικό της πρόσωπο, μέλος της ΚΟΕ ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα το καλοκαίρι του 2015. Πολύ γρήγορα, όμως, η 27χρονη τότε απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ άνοιξε δικό της βηματισμό και μέσω των προεδρικών, κατάφερε να έχει απ’ ευθείας επικοινωνία με την Κουμουνδούρου και με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Είχε ενεργή συμμετοχή στα κομματικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και το 2013 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χρόνο μετά, στις δημοτικές εκλογές του 2014 ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» την οποία υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα φρόντισε να ενισχύσει τα ερείσματά της στην Κουμουνδούρου. Έγινε ημιεπαγγελματικό στέλεχος ως συνεργάτις του Πάνου Λάμπρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας.

Σταδιακά απέκτησε γνωριμίες με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βρέθηκε και σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό.

Υποψηφιότητα έθεσε για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Σημείωσε καλή επίδοση, καθώς παρότι πρωτοεμφανιζόμενη συγκέντρωσε 10.169 σταυρούς.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 17ο λύκειο και μετά τις σπουδές της στο τμήμα Ψυχολογίας έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Παράλληλα, έχει ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ενώ φοίτησε και στο Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης «Παράθλαση», καθώς το θέατρο είναι ένα από τα χόμπι της.