Skip to main content

Ο απολογισμός της Κατερίνας Νοτοπούλου στο Μακεδονίας-Θράκης

Τα έργα που υλοποιήθηκαν και τα project που προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Κατερίνας Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στον απολογισμό του έργου της ως υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) προχώρησε η Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

«Όλο αυτό το διάστημα, παρά τα όσα διάφοροι καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή, ως κυβερνητικός τοπάρχης, αλλά ενεργούσα διαρκώς ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας για όλες και όλους εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στρέφεται πλέον με όλες της τις δυνάμεις στη μάχη της αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά ο απολογισμός της Κατερίνας Νοτοπούλου:

Όταν ανέλαβα το ΥΜΑΘ είχα να αντιμετωπίσω μια μεγάλη πρόκληση. Να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό ορίζοντα, που έγινε ακόμη μικρότερος, για να παλέψουμε μαζί, για μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: την Προοδευτική Θεσσαλονίκη, την πόλη μας, απαλλαγμένη από τις συντηρητικές ομάδες συμφερόντων και τακτικές, δογματισμούς που μας κρατούσαν καθηλωμένους για δεκαετίες.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αλλά και τόσο πυκνή σε δράσεις, πράξεις, αλλά και συναισθήματα διαδρομή, αν και δεν συνηθίζεται, θα αναφέρω τι δεν κάναμε:

-Δεν κλειστήκαμε στις επιβλητικές αίθουσες του Διοικητηρίου.
-Δεν φοβηθήκαμε τις συνεργασίες.
-Δεν επιλέξαμε διοικήσεις με βάση την κομματική ταυτότητα.
-Δεν φερθήκαμε στο ΥΜΑΘ σαν πολιτικό μαγαζί, βάλαμε τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους.
-Μα πάνω απ’ όλα δεν παρασυρθήκαμε σε λογικές εσωστρέφειας, αδράνειας και εφησυχασμού.

Αντίθετα, σε μία εποχή που πρακτικές εκφοβισμού απειλούν την κοινωνία μας, εμείς επιλέξαμε τις ανοιχτές πόρτες – το διάλογο- τη συνεργασία.

Όλο αυτό το διάστημα, παρά τα όσα διάφοροι καλοθελητές συνειδητά διαστρέβλωναν, δεν λειτούργησα ούτε μια στιγμή, ως κυβερνητικός τοπάρχης, αλλά ενεργούσα διαρκώς ως εκπρόσωπος των ανθρώπων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας για όλες και όλους εμάς. Δίνοντας και κερδίζοντας μάχες στα κέντρα των αποφάσεων, σε όλη την κυβερνητική ιεραρχία.

Και επειδή αρκετά μίλησαν άλλοι για εμάς σκορπίζοντας ψέματα για μία ακόμα φορά, εμείς μιλάμε μέσα από τα πεπραγμένα μας. Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε κάθε νομό, πόλη, χωριό, φορέα, συλλογικότητα. Ανοίξαμε το κτήριο του Διοικητηρίου στους πολίτες, μαθητές και ενήλικες. Το Διοικητήριο είναι το χτιστό αποτύπωμα πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Μακεδονίας και της Θράκης που όμως ήταν απρόσιτο και απόμακρο. Σήμερα, το ΥΜΑΘ είναι αλλιώς. Είναι οργανικό κομμάτι της ζωής στη Βόρεια Ελλάδα.
Δώσαμε χώρο έκφρασης σε νέους ανθρώπους και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες γιατί πιστεύουμε στις φρέσκιες ιδέες και τη δημιουργικότητα των νέων. Αλλά και γιατί πιστεύουμε στη δύναμη ψυχής των συναισθημάτων μας.

Υλοποιήσαμε δυο νέα έργα με στόχο την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και τη νέα γενιά:

1.Πρόγραμμα “ΣΤΗΡΙΖΩ” , συνολικού προϋπολογισμού 195.000 ευρώ, που αφορά ενεργητικές πολιτικές στήριξης των ΑΜΕΑ. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το συντονιστικό μηχανισμό για την αναπηρία και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
2.Πρόγραμμα “Νεανικές Δράσεις” συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Ειδικά ως προς το πρόγραμμα αυτό, απάντηση στη σπέκουλα οι ίδιες οι δράσεις των νέων ανθρώπων που ονειρεύονται και πράττουν.

Αυτά τα δύο έργα υλοποιούνται με προκηρύξεις, διαφάνεια, αξιοκρατία και συμμετέχουν φορείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επενδύσαμε στις συνεργασίες και την ενδυνάμωση των σχέσεων όλων των φορέων για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Προτάξαμε τη λογική της διαβούλευσης, έναντι των μονομερών ενεργειών.

-Το εγκαταλελειμμένο Κυβερνείο, το «Παλατάκι», πήρε κι αυτό το δρόμο του. Υποβάλλαμε με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, μια ολοκληρωμένη πρόταση ωρίμανσης μελέτης, αποκατάστασης, επανάχρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και απόδοση νέων χρήσεων και λειτουργιών.
-Την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, την οποία κρατήσαμε στη ζωή, αναμορφώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή φορέων στην μετοχική της σύνθεση. Έτσι ώστε, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης πλέον, να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο ολιστικού σχεδιασμού του μητροπολιτικού συγκροτήματος.
-Πήραμε την πρωτοβουλία και με την πολύτιμη βοήθεια των Κτιριακών Υποδομών και του αρμόδιου Υπουργείου δρομολογούμε τα έργα σχολικής στέγης σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και επισκευές στο Θεαγένειο και το ΑΧΕΠΑ.
-Παράλληλα το ΥΜΑΘ στήριξε τις σχολικές μονάδες παρέχοντας εξοπλισμό.
-Σε συνεργασία με τη ΓΑΙΟΣΕ φτιάχνουμε το πάρκο μνήμης, ένα ακόμα έργο που αναβαθμίζει τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
-Προωθήσαμε πρωτοβουλίες για την στήριξη των εργαζομένων και των επαγγελματιών στη Μακεδονία και τη Θράκη καθώς γίναμε κοινωνοί των αιτημάτων τους κατά την περιοδεία μας στις περιοχές αυτές.
-Μεριμνήσαμε άμεσα για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου και την αντιμετώπιση των έκτακτων φαινομένων.
-Η πλατεία Διοικητηρίου θέμα των ημερών μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης της αποκατάστασης της και οι μνημειακοί χώροι αυτής της πόλης εξετάζονται ένας προς έναν με τη συνεργασία συναρμόδιων φορέων.
-Αποκαταστήσαμε την ιστορική αλήθεια με πλήθος παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, συνεδρίων αλλά και διαβουλεύσεων.
-Αποκαταστήσαμε αδικίες όπως αυτή της διαγραφής Εβραίων συμπολιτών μας από τα μητρώα των επαγγελματικών συλλόγων.
-Ανοίγουμε το ιστορικό αρχείο του ΥΜΑΘ. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα της ερευνητικής κοινότητας αλλά και των φορέων της Μακεδονίας και Θράκης.

Ουσιαστικότερο όμως όλων είναι πως επαναπροσδιορίσαμε το στρατηγικό ρόλο του ΥΜΑΘ. Το ΥΜΑΘ σήμερα έχει σχεδιασμό, παράγει πολιτική. Αναπτυξιακή πολιτική:

-Το τμήμα Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Περιφερειακής Ανάπτυξης διαχειρίζεται τρία εγκεκριμένα έργα ως εταίρος και ένα ως επικεφαλής εταίρος. Επίσης, έχουμε καταθέσει και άλλες τρεις προτάσεις.
-Στο πλαίσιο εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 4399/16, υποστηρίζονται πέντε καθεστώτα ενίσχυσης και δυο κύκλοι υποβολής σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Από τον Σεπτέμβρη υλοποιήθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια. Δόθηκαν δηλαδή 16.576.384 ευρώ και 1.170.824 ευρώ ως φοροαπαλλαγή.
-Η Βόρεια Ελλάδα λοιπόν σήμερα μπορούμε με αποδείξεις να πούμε ότι έχει γίνει επενδυτικός προορισμός, καθώς διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν 553 θέσεις εργασίας εκ των οποίων 144 νέες.
-Η πολύπαθη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας έχει πια ουσιαστικό ρόλο πέρα από αφήγημα. Ενισχύουμε την ΑΖΚ. αυξάνουμε τον προϋπολογισμό της και λύνουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας της περιοχής. Προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες μετεγκατάστασης της ζώνης και της δημιουργίας θερμοκοιτίδας για start-ups στο κέντρο της πόλης, ταυτόχρονα όμως προχωράμε στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου που ευελπιστούμε να αποτελέσει τον πόλο δημιουργίας ενός mega project. Είναι γνωστές οι ζυμώσεις με την Innovation Authority του Ισραήλ αλλά και οι προσπάθειες για τη διεθνή δικτύωση της ζώνης. Σύντομα θα δείτε εξελίξεις.
-Για τη ΔΕΘ προχωράμε εντός σχεδιαγράμματος στην ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ενώ οι συνεργασίες εντός ΔΕΘ μετατρέπονται σε σταθερές εμπορικές συμμαχίες.
-Στην ΕΥΑΘ, διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Η ευθύνη τώρα είναι στους Δήμους. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε αυτοδιοικητικά. Οι δήμοι  οφείλουν να ανταποκριθούν στην διαχείριση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της. Η ΕΥΑΘ προχωρά ήδη σε υδροδοτικά έργα , τις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά και σε νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Είμαι υπερήφανη που κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΜΑΘ, που άλλοτε συντηρούσε αφηγήματα περί Μακεδονίας εν κινδύνω, βάλαμε σφραγίδα ειρήνης στα Βαλκάνια. Προστατεύσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αποκτήσαμε έναν σύμμαχο και φίλο, μέσα από μια έντιμη συμφωνία.

Η Μακεδονία και η Θράκη είναι πύλη ειρήνης και πόλος ανάπτυξης στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το ΥΜΑΘ ηγείται της προσπάθειας Βαλκανικής Συνανάπτυξης. Και αυτό είναι μία νέα- σπουδαία αρμοδιότητα.

Εντός του Μαρτίου σχεδιάσαμε και θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Υποδομών και είμαστε χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για αυτό.
Κορύφωση των προσπαθειών αυτών, αποτελεί η ίδρυση, εντός του Α΄ Εξαμήνου 2019, του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα την Θεσσαλονίκη και το ΥΜΑΘ και με σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Όταν ανέλαβα υφυπουργός είχα δηλώσει πως οραματιζόμαστε το ΥΜΑΘ να είναι με μεγαλύτερη ένταση τόπος σχεδιασμού και υλοποίησης παραγωγικών αναπτυξιακών πολιτικών εντός και εκτός συνόρων. Αυτό το ΥΜΑΘ παρέδωσα. Το ΥΜΑΘ της εξωστρέφειας και του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Από σήμερα, στρέφομαι με όλες μου τις δυνάμεις με όλη μου την ψυχή και την καρδιά στη μάχη της αυτοδιοίκησης για να μείνει η Θεσσαλονίκη πόλη ανοιχτή και δημοκρατική. Για να γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο αγώνας που δώσαμε όλο αυτό το διάστημα για να πετύχουμε τους στόχους μας δυνάμωσε. Οι αντίξοες συνθήκες μας ωρίμασαν και οι πολεμική αυτών που θέλουν τον τόπο να παραμένει στο τέλμα που τον είχαν φέρει, μας πεισμώνει. Η παραγωγή έργου, τα ορατά και απτά αποτελέσματα στα μάτια και τις ζωές των πολλών είναι που έχουν αξία.

Αυτά φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη για τα δημόσια πράγματα. Και έτσι θα συνεχίσω. Καλώ τη Θεσσαλονίκη να προχωρήσουμε μαζί, να σχεδιάσουμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί. Να χαμογελάσουμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, όλοι μαζί.