Skip to main content

Νοτοπούλου σε Θεοχάρη:Οφείλετε μια συγγνώμη σε ανθρώπους του τουρισμού

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών ενώ τόνισε πως οφείλει να στηρίξει άμεσα τους ανθρώπους του τουρισμού.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την ομιλία της στην Βουλή για την Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για «λάθη και παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ως αποτέλεσμα να πληγεί η εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι», ενώ απευθυνόμενη στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη τόνισε πως οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν υποστεί τεράστια ζημία από τις ακυρώσεις και να τους στηρίζει έμπρακτα.

Η ομιλία της κ. Νοτοπούλου στη Βουλή:

«Συζητούμε σήμερα την κύρωση μιας συμφωνίας για συνεργασία στον τουρισμό, μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, που είχε προετοιμαστεί και υπογραφεί από την Κυβέρνησή μας, ως επιστέγασμα των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών και των επιτυχημένων ενεργειών της διετίας που προηγήθηκε. Την εν λόγω συμφωνία συνεργασίας συνυπέγραψαν η τότε Υπουργός Τουρισμού, και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας και Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών κ. Rasim Ljajic, στο πλαίσιο του 1ουΑνωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας –Σερβίας και της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας –Σερβίας- Βουλγαρίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε ευρεία κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ακολούθησαν τον Οκτώβριο του 2017 Ελληνοσερβικού Τουριστικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη,ενώ στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βελιγραδίου (IFT) τον Φεβρουάριο του 2018, η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα, με συμμετοχή του ΕΟΤ,που εσείς διαρκώς υποβαθμίζετε.

Ασφαλώς, η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να εξετάζεται μονομερώς, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα Βαλκάνια.

Απόδειξη ότι ο τουρισμός ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Κάτι που δεν ισχύει για εσάς.

Διότι όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σφυρηλατούσε και ενδυνάμωνε τις σχέσεις της με την γείτονα, εσείς φροντίσατε με ακατανόητη προχειρότητα να δημιουργήσετε προβλήματα και να υποσκάψετε τις σχέσεις αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο την συνέχιση των τουριστικών ροών.

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση σας - και δεν κρίνω το υγειονομικό του θέματος – αλλά την οργανωτική προχειρότητα,να απαγορεύσετε την είσοδο στους Σέρβους τουρίστες με ΦΕΚ, νύχτα Κυριακής;

Ξέρετε τι είναι να ετοιμάζεις τα πράγματά σου στο Βελιγράδι Κυριακή για διακοπές στη Χαλκιδική και την Πιερία, να κοιμάσαι νωρίς για να μεταβείς την επομένη στις ελληνικές μαγευτικές παραλίες και μέσα σε λίγες ώρες να ξεπακετάρεις;

Και δεν είναι μόνο οι ακυρώσεις, όσο η δυσφήμιση που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες στα μέσα της Σερβίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες εκατοντάδων εγκλωβισμένων ταξιδιωτών από τη Σερβία στον Προμαχώνα;

Κ. Υπουργέ, όσο δύσκολα και συν το χρόνω χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, τόσο εύκολα γκρεμίζονται. Και εσείς έχετε πάρει διδακτορικό στο γκρέμισμα.

Φέρνετε αποσπασματικά- και με μεγάλη καθυστέρηση, την υλοποίηση συμφωνιών όταν έχετε ναρκοθετήσει το πεδίο.

Προφανώς συμφωνούμε με την κύρωση της συμφωνίας αυτής. Άλλωστε, εμείς χαράξαμε τον δρόμο και την υπογράψαμε,όταν τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν πολύ διαφορετικά χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένουμε όμως στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης διότι η τουριστική σεζόν από όλες τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού φαίνεται πως τελείωσε ολοκληρωτικά και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη από την αμέσως επόμενη χρονιά, δεν έχουμε στιγμή για χάσιμο.

Οι αποφάσεις σας έπληξαν ανεπανόρθωτα μία σειρά επαγγελμάτων και κατηγορίες εργαζομένων. Φέρατε πολλές χιλιάδες ανθρώπων αντιμέτωπους με το τα λουκέτα και την ανεργία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρείχε πραγματική στήριξη στις επιχειρήσεις, δεν παρείχε ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική συμμαχία καταθέσαμε την πρόταση μας : ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ.

Όσο και αν προσπαθούν οι 'εντεταλμένοι' της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι η κατακόρυφη πτώση των εσόδων από τον τουρισμό οφείλεται στην διασπορά της πανδημίας λόγω της έλλειψης ατομικής ευθύνης από πλευράς των πολιτών και ειδικά των νέων και όχι στην κυβερνητική ανεπάρκεια, δεν καταφέρνουν να μας πείσουν.

Όλος ο υποτιθέμενος σχεδιασμός για την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν μια παλινωδία: άπειρα τα παραδείγματα: υγειονομικά πρωτόκολλα, ξενοδοχεία καραντίνας,λάθη των κυβερνητικών στελεχών και έλλειψη στη μεταξύ τους συνεννόηση, κατηγοριοποίηση των νησιών, αλήστου μνήμης δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Τουρισμού, ασυνεννοησία με το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων, σύνορα που ανοιγόκλειναν χωρίς ενημέρωση στο παρά πέντε, διεθνές ρεζιλίκι με την ταλαιπωρία εκατοντάδων ταξιδιωτών οι οποίοι αφού έφτασαν στα σύνορα έμαθαν πως τους απαγορεύεται η είσοδος, συγκεχυμένες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων, Παρασκευή σε 29 χώρες και Σάββατο βράδυ σε όλους και χωρίς προϋποθέσεις και το διεθνές ρεζιλίκι, μετά τα αλλεπάλληλα λάθη, κινήσεις που έλαβαν άλλες διαστάσεις εγείροντας έντονες αντιδράσεις από κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξαγγείλατε υποχρεωτικά τεστ των εισερχόμενων τουριστών 72 ώρες πριν. Και ξαφνικά, είπατε ότι θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επί τη βάση ποιας επιστημονικής εισήγησης προέκυψε η αλλαγή υγειονομικής προσέγγισης, δεν κατάλαβε κανείς. Καταλαβαίνουμε όμως την έξαρση της πανδημίας.

Η σημερινή κύρωση της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας στον τομέα του τουρισμού είναι μία ακόμα ευκαιρία που σας άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οφείλετε να εργαστείτε ώστε να αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού των Ελλήνων προς τους γείτονές μας Σέρβους.

Κύριε Υπουργέ, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβετε την ευθύνη της ταλαιπωρίας χιλιάδων τουριστών από την γείτονα χώρα, λόγω κακών χειρισμών από πλευράς σας και να τους ζητήσετε συγγνώμη, να μη χρεώνεται η χώρα μας την ανεπάρκειά σας, να μην αμαυρώνεται η εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος.

Οφείλετε να αναλάβετε ουσιαστικές δράσεις επανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης και της δυσφήμισης που ακολούθησαν οι άστοχες ενέργειας σας.

Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη και από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν υποστεί τεράστια ζημία από τις ακυρώσεις . Οφείλετε να τους στηρίξετε έμπρακτα».