Skip to main content

Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη μπορεί και αξίζει να έχει δήμαρχο γυναίκα

Ο Ορφανός κάνει στροφή προς την ακροδεξιά, ο Ταχιάος είναι αμετανόητος ως πρώην δεξί χέρι του Παπαγεωργόπουλου, λέει η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί και αξίζει να έχει δήμαρχο γυναίκα», λέει η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στη συνέντευξή της στη Voria.gr δυο μέρες πριν τις κάλπες.

Η κ. Νοτοπούλου επισημαίνει ότι η υποψηφιότητά της εκπροσωπεί το προοδευτικό μέτωπο για τη Θεσσαλονίκη και δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα τόσο της πρώτης Κυριακής, όσο και της δεύτερης.

Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στους ανθυποψηφίους της Νίκο Ταχιάο και Γιώργο Ορφανό λέγοντας ότι εκπροσωπούν ένα παρελθόν στο οποίο δεν πρέπει και δεν θέλει να ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώνοντας τον προεκλογικό σας αγώνα σε λίγα εικοσιτετράωρα, τι πιστεύετε ότι είναι τελικά αυτό που χρειάζεται για να φέρει ένα νικηφόρο αποτέλεσμα;

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα μπροστά σε αυτή τη μάχη των εκλογών για το Δήμο Θεσσαλονίκης γνώριζα καλά πως για να τα καταφέρουμε πρέπει να ενωθούμε όλοι οι άνθρωποι του προοδευτικού χώρου της πόλης μας. Και σήμερα μπορώ να πω πως είμαι υπερήφανη, στην παράταξή μας «Θεσσαλονίκη Μαζί» είμαστε υπερήφανοι γιατί τα καταφέραμε και ενώσαμε τις δυνάμεις μας άνθρωποι που προερχόμαστε από πολύ διαφορετικούς χώρους. Ενωθήκαμε άνθρωποι με κοινές αγωνίες και με ένα κοινό όνειρο.

Η Θεσσαλονίκη να πάει μπροστά. Και η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, είναι εφικτή αλλά και αναγκαία για να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Η δημοτική μας παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» είναι η νικηφόρα επιλογή και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε την επόμενη μέρα των εκλογών;

Αυτές οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τον Κλεισθένη γιατί δεν φοβόμαστε τη Δημοκρατία. Έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε και είναι κάτι που το επιζητούμε.

Πολλοί ανθυπόψηφιοί μου έχουν εκφραστεί κατά της απλής αναλογικής γιατί δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται και γιατί αντιλαμβάνονται την τοπική αυτοδιοίκηση ως έναν χώρο για τοπικούς... άρχοντες! Για εμάς όμως δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως είναι ευκαιρία για τη συνεργασία όλων των δυνάμεων που μπορούν να βάλουν κοινούς στόχους για το κοινό καλό των ανθρώπων που ζουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης μακριά από παραγοντισμούς και λογικές του παρελθόντος που σκοτείνιασαν τη Θεσσαλονίκη.

Προσωπικά έχω αποδείξει ότι πιστεύω στις συνεργασίες και ότι μπορώ μέσα από αυτές να φέρω αποτελέσματα. Και σε αυτή τη βάση να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου για ένα νικηφόρο προοδευτικό μέτωπο στο δεύτερο γύρο των εκλογών και από εκεί και πέρα για μία προοδευτική διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να ανεβαίνουν πολιτικά οι τόνοι με τον κ. Ορφανό αλλά διατηρούνται υψηλοί τόνοι και με τον κ.Ταχιάο.

Για εμάς και ο κ. Ταχιάος και ο κ. Ορφανός εκφράζουν το ίδιο κακό παρελθόν για την πόλη.

Ο κ. Ορφανός τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει στροφή της ρητορικής του στην ακροδεξιά, προκειμένου να αλιεύσει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Επίσης, ήταν μέρος αυτού του πολιτικού χώρου που για δεκαετίες καταδίκασε τη Θεσσαλονίκη στην παρακμή. Το ανέφερα και πριν από λίγες ημέρες, όταν ο κ. Ορφανός ο οποίος δεν έχει να προτείνει τίποτα για την Θεσσαλονίκη, δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό για την πόλη επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες στοχεύοντας με παραπληροφόρηση στο θυμικό τους. Εμείς είμαστε εδώ, για να μιλάμε με λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Όποιος δεν έχει να επιδείξει έργο και σαφές σχέδιο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης ας παριστάνει τον Μακεδονομάχο, μήπως και καταφέρει να κρύψει την ανεπάρκεια του, μήπως και παραπλανήσει τους ψηφοφόρους. H δε κατηγορία του στην τηλεμαχία μας πριν από λίγες μέρες ότι παρέδωσα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Ο κ. Ορφανός δεν γνωρίζει ή εσκεμμένα ξεχνά την ιστορία των Βαλκανίων στις αρχές αλλά και στο τέλος του 20ου αιώνα. Ξεχνά τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, την ανθρωπιστική κρίση, τις εθνοκαθάρσεις και τους χιλιάδες πρόσφυγες που αυτός προκάλεσε. Ο προοδευτικός χώρος έδωσε το δικό του στίγμα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών σε όλα τα Βαλκάνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια στιγμή που αποτυπώνει την αφοσίωση της Ελλάδας στον διάλογο, στην ειρήνη και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την άλλη, ο κ. Ταχιάος ήταν το δεξί χέρι του κ. Παπαγεωργόπουλου το μοντέλο διοίκησης του οποίου όχι απλώς απέτυχε αλλά δικάστηκε, καταδικάστηκε και κατέληξε στις φυλακές. Η πόλη πλήρωσε ακριβά τις επιπτώσεις της περιόδου διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. Παρόλα αυτά ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη ακόμη και σήμερα υποστηρίζει ευθαρσώς πως δεν μετανιώνει που τον υπερασπίστηκε στη δίκη.

Πιστεύετε πως θα καταφέρετε να είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη;

Πιστεύω στη δύναμη του Μαζί. Γιατί για εμάς το Μαζί δεν είναι σύνθημα αλλά αξία. Και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μαζί με τους πολίτες που κάνουν όνειρα. Όνειρα για μια Θεσσαλονίκη για όλους. Μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή , μια πόλη συμμετοχική, με ενεργούς πολίτες, που θα αποφασίζουν για τη ζωή τους. Μία πόλη κέντρο πολιτισμού, πρότυπο κυκλικής οικονομίας και δίκαιης ανάπτυξης, με πράσινο και υποδομές. Μία πόλη με τη νέα γενιά μπροστά σε κάθε μάχη για τη ζωή της. Γιατί εμείς σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον μας και πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να σχεδιάσουμε μαζί την πόλη μας. Μαζί με τους πολλούς. Σε ό,τι αφορά το πρώτη γυναίκα δυστυχώς ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο και τονίζουμε πράγματα που είναι αυτονόητα.

Προφανώς και η Θεσσαλονίκη μπορεί και της αξίζει να έχει δήμαρχο γυναίκα.