Skip to main content

Νοτοπούλου: Τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια –Ερώτηση στη Βουλή

Ιδιοκτήτες ακινήτων εδώ και δεκαέξι μήνες δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια. Τι αναφέρει η βουλευτής.

Με πρωτοβουλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν στην Βουλή το ζήτημα της μείωσης μισθώματος μισθώσεων επαγγελματικών χώρων και πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης, δεδομένου ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εδώ και δεκαέξι μήνες δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια επειδή η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ παρουσιάζει προβλήματα και είτε απορρίπτει αναίτια αιτήσεις είτε κάνει λάθος υπολογισμούς είτε δεν εκκαθαρίζονται ακόμη και ορθές δηλώσεις Covid, επειδή υπάρχουν 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Νόμοι, αλλά και πληθώρα κανονιστικών πράξεων (ΚΥΑ και ΥΑ) για το θέμα, γεγονός που επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με επιπλέον έξοδα απασχόλησης δικηγόρου και λογιστή ,επειδή θα μπορούσε η κυβέρνηση να επιλέξει να επιδοτήσει απευθείας το ενοίκιο, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μέσω συμψηφισμών με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο και άλλων φορολογικών ελαφρύνσεων, επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί το αρμόδιο Υπουργείο το θέμα έχει πυροδοτήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και φέρνει αντιμέτωπους τους μισθωτές με τους εκμισθωτές, οι  Υπουργοί  Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ερωτώνται:

  1. Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια σε εκμισθωτές για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα;
  2. Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν προκειμένου να σταματήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και οι δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών;
  3. Γιατί δεν επέλεξαν την απευθείας επιδότηση του ενοικίου;
  4. Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν για τις περιπτώσεις των υπομισθώσεων;