Skip to main content

Νοτοπούλου: Το ΚΕΘΕΑ με την ανεξαρτησία του κερδίζει ζωές

Tο ΚΕΘΕΑ, με το αυτοδιοίκητο, με την ανεξαρτησία του κερδίζει ζωές, υπογράμμισε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην τακτική της ΝΔ να διαλύει ότι δεν ελέγχει όπως είπε, αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α'Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η κ .Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο ΚΕΘΕΑ καθώς και στην αδράνεια και ανικανότητα, όπως είπε, που εχει επιδείξει η κυβέρνηση της ΝΔ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απο την κατάρρευση της Thomas Cook.

Σύμφωνα με την κ. Νοτοπούλου, η κυβέρνηση «πετά λάσπη, δολοφονεί χαρακτήρες, απαξιώνει την άλλη πρόταση. Πολύ απλά γιατί δεν το ελέγχει. Ούτε πολιτικά δεν το ελέγχει ούτε τα κονδύλια ελέγχει, όπως ανέφερε ο νέος διοικητής»

«Tο ΚΕΘΕΑ, με το αυτοδιοίκητο, με την ανεξαρτησία του κερδίζει ζωές. Είναι σε αυτό ακριβώς το αυτοδιοίκητο που βρίσκεται η ουσία της θεραπείας, της απεξάρτησης και της αναγέννησης. Είναι αυτή ακριβώς η φιλοσοφία που δίνει ζωή και που οδήγησε τον ΟΗΕ να το επιλέξει ως σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Ναρκωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Είναι ακριβώς αυτή η φιλοσοφία που το κάνει να είναι όνειρο ζωής για όσους ήμασταν φοιτητές ψυχολογίας, κοινωνικοί λειτουργοί. Και όποια δολοφονία ΚΕΘΕΑ και αν νομοθετηθεί, δηλαδή ευθεία επίθεση στην ανθρώπινη ζωή, δεν θα πιάσει τόπο γιατί το ΚΕΘΕΑ είναι ζωή».

Σε ό,τι αφορά αντιμετώπιση των προβλημάτων απο την κατάρρευση της Thomas Cook, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, πρόχειρα και αποσπασματικά.

«Δείχνει η κυβέρνηση ανέτοιμη να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος και ότι δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους παρότι υπήρχε ήδη το πλαίσιο σε κάποια σημεία όπως η ΠΟΛ του ΣΥΡΙΖΑ για τις πτωχεύσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Νοτοπούλου, χρειάζεται ένα σχέδιο για την έγκαιρη αντιμετώπιση οριζόντια στην Ελλάδα στις τοπικές κοινωνίες στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, στους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται.

Όπως είπε, σε ό,τι αφορά,

• Τέλος διαμονής: το πληρώνει ο τουρίστας. Δε διευκολύνεται η επιχείρηση που έχει πληγεί από την κατάρρευση της Thomas Cook. H επιχείρηση απλά το εισπράττει και το αποδίδει ως οφείλει.
• Αναστολή καταβολή ΦΠΑ: Δεν διευκολύνονται ουσιαστικά οι επιχειρήσεις, δεν περιμένουν έσοδα μέχρι το Μάρτη. Πως θα αποκτήσουν ρευστότητα; Γιατί δεν δίνετε μια μεγαλύτερη παράταση όπως επανειλημμένα ζήτησαν και οι φορείς;

Αναφορικά με τα εργασιακά η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Η συνάντηση του κ.Θεοχάρη με τα στελέχη της Thomas Cook είχε γίνει τον Ιούλιο, η ημερομηνία της κατάρρευσής της ήταν 23/9, δυο υπουργικές συναντήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο με αντίστοιχες εξαγγελίες και φέρνετε σήμερα μια ΠΝΠ η οποία παραπέμπει σε μεταγενέστερη ΚΥΑ. Αυτοί οι εργαζόμενοι τι θα κάνουν; Τοποθετούνται με αγωνία και η κυβέρνηση είναι παντελώς ανέτοιμη να απαντήσει.

Και μάλιστα θα επικαλεστώ το ΔΤ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παροτρύνει όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κάνουν χρήση και των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των εργαλείων που έχει η ΕΕ έτσι ώστε να προστατεύσουν τους εργαζόμενους.

Υποσχεθήκατε 4,500 θέσεις εργασίας ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη σχετική υπουργική απόφαση από το Υπ.Εργασίας».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αντανακλαστικά για εργαζομένους και ότι δεν υπάρχει πολιτική για αυτούς.

Μάλιστα, έκανε λόγο για επιτελική αδράνεια, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση ήδη καθυστέρησε όσον αφορά τα άμεσα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων στις τρέχουσες υποχρεώσεις.
«Καμία ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και το χειρότερο είναι ότι δεν επεξεργάζεται η κυβέρνηση ένα σχέδιο που να απαντά στις προκλήσεις που κλυδωνίζουν τον ελληνικό τουρισμό και αλλάζουν και τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Σύμφωνα με την κ. Νοτοπούλου, η κυβέρνηση «επιδίδεται σε ρεσιτάλ οικειοποίησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις, είτε τα εκπαιδευτικά, δεν είναι όμως έτοιμη όχι μόνο να διαχειριστεί την κρίση αλλά δεν ανοίγει καν την συζήτηση για ένα νέο μοντέλο στον τουρισμό για μια σοβαρή μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα ανταποκριθεί σε αυτούς τους κλυδωνισμούς».

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

- Την εξασφάλιση ότι οι εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις των εργαζομένων θα παραμείνουν ως είχαν πριν την πτώχευση και προκρίνεται η επιδότηση της εργασίας.
- Άμεση εφαρμογή του προγράμματος στήριξης από τον ΟΑΕΔ για όσους απολύθηκαν εξαιτίας της πτώχευσης, η ενεργοποίηση της ΠΟΛ 1170/30-7-2015 που αφορά την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπού τουριστικού πράκτορα, διεύρυνση των κριτηρίων και υπαγωγή εκ νέου στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε άλλη ευνοϊκή διάταξη, μεγαλύτερη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και συμψηφισμός του καταβληθέντος ΦΠΑ από ανείσπρακτα τιμολόγια με τον Τhomas Cook, με μελλοντικό ΦΠΑ.
- Πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για την εξόφληση τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων που επλήγησαν από την πτώχευση αυτή και εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 50% και το απορρίψατε εσείς.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση ιαματικών λουτρών, η κ. Νοτοπούλου δήλωσε ότι «είναι καταρχήν ένα βήμα για την αξιοποίηση των πηγών και κατά συνέπεια και των τυχόν εγκαταστάσεων αυτών που δεν έχουν προσαρμοστεί στο υπάρχον για τα ιαματικά νομοθετικό πλαίσιο».

«Καλό θα είναι να υπάρχει προθεσμία για να υποχρεώνονται οι φορείς όπως η ΕΤΑΔ να επισπεύδει τις διαδικασίες και το Υπουργείο να γνωρίζει και να χαράσσει ανάλογη πολιτική αξιοποίησης και προβολής», κατέληξε.