Skip to main content

Νοτοπούλου: Το στοίχημα Τσίπρα με την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Εδώ και πάνω από ένα μήνα ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει την κ. Νοτοπούλου για να ηγηθεί του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου».

Αποφασισμένος να ανακοινώσει την επιλογή του για το δήμο Θεσσαλονίκης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συγκέντρωση του κόμματος στην πόλη. Ο κ. Τσίπρας είχε πάρει την απόφαση να βάλει το «πουλέν» του, την Κατερίνα Νοτοπούλου, ως υποψήφια δήμαρχο από την ημέρα που ενημερώθηκε ότι τελεσίδικα ο Γιάννης Μπουτάρης δε θα είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Και οι επιλογές του πρωθυπουργού έχουν συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό και υπόβαθρο. Αν κάποιος τις εξετάσει με ψυχραιμία και προσπαθήσει να τις βάλει σε μια σειρά θα δει ότι ο κ. Τσίπρας έχει το δικό του ενδιαφέρον για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν είναι ένας χώρος στον οποίο δίνει ιδιαίτερη αξία. Είναι ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που ακουμπά πάνω σε ευαίσθητες χορδές της Αριστεράς και αγγίζει τον πυρήνα των αξιών που πρεσβεύει ο συγκεκριμένος χώρος. Για τον κ. Τσίπρα η Θεσσαλονίκη συμβολίζει κάτι πολύ ισχυρό, είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του. Το γιατί το απάντησε ο ίδιος ανεξαρτήτως αν έπεισε ή όχι.
Βασίζεται σε αυτό που ο ίδιος είχε πει, στην ανάγκη για τη συγκρότηση ενός «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Μπουτάρη, επειδή ο δήμαρχος προσωποποιούσε εκείνη την ώρα, μετά την επίθεση που είχε δεχτεί, το δημοκρατικό μέτωπο, το μέτωπο κατά της βίας και της μισαλλοδοξίας. Ο συμβολισμός της κίνησης Τσίπρα ήταν πολύ ισχυρός, αν και κάποιοι υποστήριζαν ότι μέτρησε τα κουκιά κι έκανε μια καθαρά ψηφοθηρική (ή πολιτική) κίνηση ματ. Πιθανώς να αναθεωρήσουν αν εξετάσουν την πορεία των πραγμάτων μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση ο συμβολισμός ήταν επίκαιρος και ισχυρός και ο κ. Τσίπρας βασίζεται σε πρόσωπα. Ο κ. Μπουτάρης είχε τη στήριξή του, όχι η «Πρωτοβουλία». Και ήθελε το δήμαρχο ως μπροστάρη του «μετώπου».

Όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την απόφαση Μπουτάρη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως πρότεινε στην υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, να είναι αυτή που θα ηγηθεί του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου». Η επιλογή δεν ήταν και τόσο δύσκολη. Για την ακρίβεια ήταν μονόδρομος.

Το… κάρο του project του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη και το στήσιμο του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου», το έσερνε κατά βάση η κ. Νοτοπούλου. Ο κ. Μπουτάρης ήταν η εικόνα προς τα έξω, το σύμβολο. Τη δουλειά θα την έκανε η κ. Νοτοπούλου. Έτσι σήμερα, ο κ. Τσίπρας την έθεσε επισήμως επικεφαλής της προσπάθειάς του, που θα συνεχίσει να αποσκοπεί σε συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών σωμάτων κι όχι μόνο του κομματικού δυναμικού.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Νοτοπούλου δεν έγινε επισήμως, παρά σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Βεβαίως όλοι γνώριζαν ότι θα είναι υποψήφια, ειδικά μετά την περίφημη εκείνη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την εισήγηση της οποίας επιβεβαίωσε και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Όμως την επίσημη ανακοίνωση δεν την έκανε κανείς, παρά μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σήμερα. Κι αυτό ήταν επιλογή. Να μην την κάνει η ίδια η κ. Νοτοπούλου, αλλά να υπάρχει ξεκάθαρο το στίγμα του κ. Τσίπρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι μετά τη διαρροή του ονόματος της Κατερίνας Νοτοπούλου από την Πολιτική Γραμματεία υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μπουτάρη, όπου ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην προτρέχει και να περιμένει τις διαδικασίες που εξελίσσονται από τότε που ανακοίνωσε την αποχώρησή του, στο χώρο της κεντροαριστεράς και τις οποίες διαδικασίες εν πολλοίς καθορίζει ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης.

Τότε, οι ίδιες πληροφορίες λένε, ότι ο κ. Τσίπρας διαχώρισε τη θέση του και του απάντησε ότι από τη στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος η δική του επιλογή για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθειά του για τη δημιουργία του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου», είναι η κ. Νοτοπούλου.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός συντηρεί το «παιχνίδι των συμβολισμών» για τη Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα επιδεικνύει αξιομνημόνευτη συνέπεια. Διότι η κ. Νοτοπούλου είναι ο άνθρωπός του στην πόλη και την περιοχή. Στήριξε και στηρίζει μάλιστα την επιλογή αυτή σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει πολλά. Η κ. Νοτοπούλου είναι το προσωπικό στοίχημα του κ. Τσίπρα.

Της έδωσε την ευκαιρία να αναλάβει έναν νεοσύστατο θεσμό, που έχει τη σφραγίδα Τσίπρα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κι αυτή τα πήγε περίφημα (κατά την εκτίμηση πρωθυπουργού, κόμματος και πολλών άλλων, ακόμη και αντιπάλων). Της ανέθεσε ακολούθως το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και κατά το περιβάλλον του πρωθυπουργού μέσα σε λίγους μήνες έκανε ουσιαστικά πράγματα και όπως έλεγε συνομιλητής μας «μπορεί να κάνει και απολογισμό έργου, που θα σας εκπλήξει αναλογικά με το χρόνο κατά τον οποίο είναι υφυπουργός». Τώρα αναλαμβάνει ακόμη μια πρόκληση, ακόμη πιο δύσκολη, δεδομένου ότι αυτή τη φορά η κ. Νοτοπούλου δεν τοποθετείται, δε διορίζεται, αλλά τίθεται στη βάσανο της εκλογής. Θα πρέπει δηλαδή να δείξει ότι ξέρει να λειτουργεί και στην κοινωνία και ότι μπορεί να ηγηθεί ενός χώρου, του οποίου η συνοχή συνδέθηκε με μια ισχυρή προσωπικότητα, αυτή του κ. Μπουτάρη. Η σημερινή εκδήλωση, που επίσης απηχεί το αφήγημα Τσίπρα για την ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, δεν έγινε για να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου, αλλά σίγουρα αποτέλεσε τον φορέα πάνω στον οποίο θα πατήσει η συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει να στηρίξει την πολιτική του προσωπικά με τη σημερινή συγκέντρωση και το ίδιο κάνει με την κ. Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου είναι βέβαιο ότι θα έχει τη στήριξη του κομματικού χώρου που καταλαμβάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα κατά πόσο μπορεί να διευρύνει αυτό το χώρο είναι κάτι που θα αποδειχτεί από εδώ και στο εξής. Ο συνδετικός κρίκος της κεντροαριστεράς έχει σπάσει και δεν είναι απίθανη πλέον η πολυδιάσπασή της.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η προσπάθειά της θα συμβαδίζει με το project του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» του πρωθυπουργού.

Η πορεία της

Η κ. Νοτοπούλου μπήκε στη ζωή της Θεσσαλονίκης για τους περισσότερους αιφνιδίως. Το νεαρό της ηλικίας της εξάλλου (είναι μόλις 30 ετών) δεν της επέτρεπε να είναι γνωστή εκτός κομματικών πλαισίων.

Γεννημένη το 1988, Θεσσαλονικιά, με σπουδές ψυχολογίας στο ΑΠΘ και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας είναι στέλεχος της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Επί σειρά ετών διατέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Άρχισε να γίνεται γνωστή σε ευρύτερο κοινό από το 2014, όταν ήταν μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης («Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη») και κατά τη διάρκεια της τότε προεκλογικής περιόδου ήταν εκπρόσωπος τύπου της παράταξης.

Το Ιανουάριο του 2015 απέκτησε την πρώτη εμπειρία της από την έκθεση στην ψήφο των πολιτών ως υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στο βιογραφικό της περιλαμβάνεται η συμμετοχή στα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης, ενώ έχει υλοποιήσει καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ήταν από τα πιο γνωστά στελέχη στο χώρο των κινημάτων, καθώς για μια δεκαετία (από τα 18 ως τα 27 της) ήταν από τα πλέον ενεργά στελέχη, σε μαζικούς χώρους, στήνοντας κοινωνικά ιατρεία και άλλες κοινωνικές δομές, που την έκαναν δημοφιλή στο χώρο.

Από το Νοέμβριο του 2016 έχει μπει στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, καθώς για πρώτη φορά αναδείχτηκε ως προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα για να ηγηθεί του σχεδίου που είχε για την πόλη και την περιοχή ως πρωθυπουργός. Να ηγηθεί μια συμβολικής δομής για την πολιτική του στην περιοχή, του νεοσύστατου Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ως προϊσταμένη της δομής έγινε αναγνωρίσιμη και ευρύτατα γνωστή, ενώ στον ανασχηματισμό του προηγούμενου Αυγούστου ο πρωθυπουργός αποφάσισε να την ορίσει υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

Η ανέλιξη της κ. Νοτοπούλου είναι ομολογουμένως θεαματική, όμως είναι προφανές ότι αποτελεί τον άνθρωπο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πλέον όμως παύει να είναι απλώς το «πουλέν» του κ. Τσίπρα και πρέπει να καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα να της εμπιστευτεί την τύχη της πόλης για την επόμενη τετραετία. Αυτό προφανώς είναι το στοίχημα της ζωής της (ως τώρα…).

Η κ. Νοτοπούλου, λένε πηγές μας, συνειδητοποίησε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκλογικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά και της συγκρότησης του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου», εδώ και περίπου ένα μήνα, όταν ο πρωθυπουργός της ανακοίνωσε τις προθέσεις του.

Κατεβαίνει όμως σε ένα στίβο, που το τερέν είναι εξαιρετικά ρευστό, διότι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές αφενός υπάρχει η καινοτομία της απλής αναλογικής, αφετέρου τα παραδοσιακά σχήματα έχουν καταρρεύσει και οι υποψηφιότητες (με την αναμενόμενη διασπορά ψήφων) είναι πολλές σε κάθε χώρο. Έχει μπροστά της πέντε μήνες όχι για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητά της, αλλά για να πείσει ότι αξίζει να είναι ο επόμενος δήμαρχος κερδίζοντας το στοίχημα με την Ιστορία να είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης.