Skip to main content

Nousture: Ρομποτικά μηχανήματα από το Πρωτοχώρι Κοζάνης

Οι έξυπνες εργαλειομηχανές του Γιώργου Χάιτα μπορούν να φτιάξουν τρισδιάστατα αντικείμενα, από ένα εκμαγείο οδοντοστοιχίας μέχρι μια ποντιακή λύρα.

Φιλοδοξεί να κάνει με τα ρομποτικά του μηχανήματα τη ζωή οδοντοτεχνιτών, οργανοποιών, επιγραφοποιών, ηλεκτρονικών, αρχιτεκτόνων και πολλών άλλων επαγγελματιών ευκολότερη. Άλλωστε, οι έξυπνες εργαλειομηχανές του μπορούν μέσα από μια σκληρή επιφάνεια να φτιάξουν τέλεια ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, από ένα εκμαγείο οδοντοστοιχίας και μια επιγραφή μέχρι μια… ποντιακή λύρα. Την τελευταία μάλιστα ο Γιώργος Χάιτας, δημιουργός της startup Nousture με έδρα το Πρωτοχώρι Κοζάνης, την έχει φτιάξει ήδη για τον ίδιο, αφού εκτός από… Κύρος Γρανάζης ασχολείται και με την ποντιακή μουσική.



Μετά από πολλές δοκιμές, πειραματισμούς και πέντε έξι πρωτότυπα, ο Γιώργος Χάιτας δημιούργησε τρία CNC Routers, το PCnc Mini, το PCnc Mega και το PCnc, που ουσιαστικά κάνουν ακριβώς το αντίθετο από ότι ένας 3D εκτυπωτής: αφαιρούν υλικό από μια επιφάνεια, ξύλινη, μεταλλική ή πλέξιγκλας, χαράσσουν, κόβουν και δημιουργούν ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί ή μάλλον όποιο σχέδιο περάσει στον ελεγκτή τους. «Τα ρομποτικά μηχανήματα της Nousture σε προφυλάσσουν από το να πάθεις τενοντίτιδα» λέει με χιούμορ ο Γιώργος Χάιτας, εξηγώντας ότι για παράδειγμα ένας οργανοποιός που σκάλιζε ένα μουσικό όργανο με το σκαρπέλο, μπορεί να το δει πλέον να γεννιέται μέσα από την έξυπνη εργαλειομηχανή.   

Το όνομα της startup δεν είναι τυχαίο: είναι μια σύνθετη λέξη που ενώνει το νου με το μέλλον (nous+future), ενώ στο λογότυπο απεικονίζεται ένα ζευγάρι κιάλια να κοιτά μέσα από έναν εγκέφαλο.



Σύμφωνα με τον δημιουργό της Nousture, τα CNC Routers της έχουν ανεξάρτητο ενσωματωμένο υπολογιστή, είναι εργονομικά, αλλά και πολύ φιλικά για τον χρήστη. Το σχέδιο του πελάτη μετατρέπεται με ένα πρόγραμμα σε κώδικα συντεταγμένων και μετά περνά στον ελεγκτή, τον εγκέφαλο του ρομποτικού συστήματος, ο οποίος και δίνει την εντολή της κατεργασίας, με επόμενο βήμα την εκτέλεση.

Στόχος του Γιώργου Χάιτα είναι η ευρωπαϊκή αγορά, όπου και θα απευθυνθεί μετά την πρώτη γνωριμία των εργαλειομηχανών του με την ελληνική.

Η παιδική περιέργεια για τις συσκευές



Ο Γιώργος Χάιτας είχε πάντα περιέργεια για το τι κρύβουν οι συσκευές στο εσωτερικό τους. Είχε μάλιστα διαλύσει και φτιάξει από την αρχή πολλές φορές την καφετιέρα της μαμάς του για να δει τι είχε μέσα. Αυτή η απορία του για τις συσκευές τον οδήγησε στο τμήμα Αυτοματισμών στη Σίνδο, αλλά και στην ενασχόλησή του στη συνέχεια με την μηχατρονική. Μάλιστα, έβαλε στόχο να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλακέτα και στην πορεία διαπίστωσε πως για να το πετύχει θα έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει μια καθοδηγούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή εργαλειομηχανή, ένα CNC Router. Κάπως έτσι άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα του πρωτότυπα, η ηλεκτρονική πλακέτα έμεινε στην άκρη, και η πρώτη του έξυπνη εργαλειομηχανή ήταν γεγονός, ανοίγοντάς του τον δρόμο και για τις επόμενες.