Skip to main content

Novartis: Σύντομη λήξη της προανακριτικής έδειξε ο Παρασκευόπουλος

Πλειοψηφία και αντιπολίτευση διατύπωσαν διαφορετικές θέσεις επί της διαδικασίας που στην πράξη όμως καταλήγουν σε διαφορετικά μονοπάτια έρευνας.

Με μια πρώτη καταγραφή των απόψεων των κομμάτων για τις αρμοδιότητες κα τα όρια χειρισμών της, συνεδρίασε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη δικογραφία της Novartis με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, πλειοψηφία και αντιπολίτευση διατύπωσαν διαφορετικές θέσεις επί της διαδικασίας που στην πράξη όμως καταλήγουν σε διαφορετικά μονοπάτια έρευνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στα τρία αδικήματα που περιέχονται στη πρόταση της πλειοψηφίας λέγοντας πως αυτό της απιστίας, αποτελεί αρμοδιότητα της επιτροπής αλλά έχει παραγραφεί, αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν είναι παραγεγραμμένο αλλά αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τη τακτική Δικαιοσύνη, ενώ εκείνο της δωροδοκίας/δωροληψίας πρέπει να εξεταστεί (το αν είναι ή όχι αντικείμενο της προανακριτικής).

Από τη πλευρά τους ωστόσο -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έμειναν στο διαδικαστικό του πράγματος αλλά ζήτησαν η προκαταρκτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να εξεταστούν οι μάρτυρες. Στο πλαίσιο αυτό ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ, ζήτησε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, σημειώνοντας πως δεν έχει νόημα για την επιτροπή να εξετάσει τις αρμοδιότητες αν πρώτα δεν γίνει διερεύνηση του ίδιου του αδικήματος.

Από τη πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως δε νοείται καν η συζήτηση επί της αρμοδιότητας, καθώς ο ίδιος ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 156) την παραχωρεί για την εξέταση της ενδεχόμενης τέλεσης αδικημάτων. Σημείωσε δε πως έργο της επιτροπής θα πρέπει να είναι η σύνδεση των αδικημάτων με τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Ο κ. Παπαθεοδώρου κατέληξε πως πριν τη συζήτηση για τη παραγραφή θα πρέπει να προηγηθεί η εξατομίκευση των ευθυνών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η διαδικασία κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρωδία.

«Εάν η πλειοψηφία επιμένει στην αναρμοδιότητα, δηλαδή σε αυτοκατάργησή της θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτροπή «λασπωτήριο» όλων των εποχών», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες ο Φρουζής, το πρώην και νυν δ/σ της Novartis, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρόσθεσε ακόμα πως θα πρέπει η επιτροπή να λάβει τα έγγραφα της Novartis που εστάλησαν στο FBI.

Τέλος, σύμφωνα με το newpost, ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της με την εξέταση μαρτύρων, χωρίς κουκούλες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και αν προκύψουν στοιχεία να αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελικές αποφάσεις επί της διαδικασίας η επιτροπή αναμένεται να τις λάβει τη Παρασκευή. Τότε τα κόμματα θα αποφασίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους που σίγουρα θα επηρεάσουν τις εργασίες του οργάνου.