Skip to main content

Νταβούτογλου: «Θέλουμε το Αιγαίο ζώνη ειρήνης»

Περισσότερες επαφές υψηλού επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας προαναγγέλλει με συνέντευξη του στη ΝΕΤ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο το Αιγαίο να αποτελέσει «ζώνη ειρήνης και όχι ανταγωνισμού», ε
Περισσότερες επαφές υψηλού επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας προαναγγέλλει με συνέντευξη του στη ΝΕΤ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο το Αιγαίο να αποτελέσει ζώνη ειρήνης και όχι ανταγωνισμού, ενώ συνδέει το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών προς τα κυπριακά πλοία με το άνοιγμα των αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

Για την τουρκική πρακτική στο Αιγαίο την ώρα που η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε: «Είμαστε ευγνώμονες για την ελληνική στήριξη στην τουρκική ένταξη. Σχετικά με τον όρο παραβιάσεις υπάρχουν αντικρουόμενα επιχειρήματα. Ποιο θα έπρεπε να είναι το όραμα της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Αιγαίο; Έχουμε συγκεκριμένες ανησυχίες, ξέρουμε ότι οι Έλληνες φίλοι μας έχουν, επίσης, συγκεκριμένες ανησυχίες. Είναι σημαντικό να καθίσουμε να συζητήσουμε αυτές τις ανησυχίες. Και αντί γι΄ αυτές τις ανησυχίες, να αναπτύξουμε κοινό έδαφος για το μέλλον. Είχαμε διερευνητικές επαφές τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αποφασίσαμε να έχουμε πιο αποτελεσματικές, πιο λειτουργικές διερευνητικές συνομιλίες, όπως επίσης και διαβουλεύσεις για τον «κώδικα επαφής», για το πώς να διευθετήσουμε τα θέματα στο Αιγαίο και να προσπαθήσουμε αντί να σπαταλάμε ενέργεια στον ανταγωνισμό στο Αιγαίο, να σπαταλήσουμε τώρα ενέργεια για να δημιουργήσουμε μαζί μια συνέργια, ώστε να κάνουμε το Αιγαίο ζώνη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας για τους λαούς μας».

Ειδικότερα, για τον πολιτικό διάλογο και την επιστολή Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε: «Πρέπει να υπάρξει περισσότερος διάλογος, δομημένες συζητήσεις. Σήμερα στη συνάντησή μας (με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ) ήμουν πολύ ευτυχής, καθώς διαπίστωσα ότι μας απασχολούν τα ίδια θέματα. Γι΄ αυτό το λόγο, η συνάντηση (με τον πρωθυπουργό) ήταν πολύ παραγωγική. Είμαι πολύ ικανοποιημένος υπ΄ αυτή την έννοια. Είχαμε εξαιρετικές συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός (Τ. Ερντογάν) έγραψε μια επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Παπανδρέου, και στη συνάντησή μας σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην επιστολή, όπως και στο όραμα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαι ευτυχής να πω ότι παρατήρησα ένα κοινό όραμα όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντικρίζουμε το κοινό μας μέλλον. Αυτές ήταν προφορικές απαντήσεις στην επιστολή του πρωθυπουργού Ερντογάν. Ασφαλώς θα υπάρξει επίσημη απάντηση, αλλά σχεδιάζουμε να έχουμε περισσότερες διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Θα υπάρξουν υπ΄ αυτήν την έννοια περισσότερες συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα είναι σε επαφή για το πλαίσιο».

Για τις συνομιλίες στο Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου είπε: «Οι συνομιλίες στο νησί συνεχίζονται με στόχο την τελική επίλυση. Αντί να εργαζόμαστε για τμηματικές συμβιβαστικές λύσεις, όλοι μας πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στη συνολική επίλυση. Αλλιώς, αν κάποιος νομίζει ότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, εμείς οι Τούρκοι πρέπει να υποστούμε πιθανές πιέσεις για συμβιβασμό ενάντια στους Τουρκοκυπρίους, ώστε να εξασθενήσει η διαπραγματευτική τους θέση, αυτό δεν είναι δίκαιο. Γι αυτό το λόγο, πιστεύουμε ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις ευθύνες μας σχετικά με τα θέματα αυτά και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα, αν εργαστούμε για συνολική επίλυση. Αν όχι, στο επόμενο διάστημα, να υπάρξει ισορροπημένη εκπλήρωση δεσμεύσεων και για τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι τα τουρκοκυπριακά αεροδρόμια Τύμβου και Λευκονοίκου, όπως και τα άλλα αεροδρόμια να ανοίξουν για όλους, όπως και τα τουρκικά λιμάνια. Είμαστε έτοιμοι».