Skip to main content

Νταβούτογλου: «Χρυσή ευκαιρία λύσης του Κυπριακού»

Για «χρυσή ευκαιρία» λύσης του Κυπριακού μιλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στον ανταποκριτή της «Σαμπάχ», τονίζοντας παράλληλα ότι η τουρκική πλευρά είναι ανοικτή σε κάθε είδους πρ
Για «χρυσή ευκαιρία» λύσης του Κυπριακού μιλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στον ανταποκριτή της «Σαμπάχ».

Ο Τούρκος υπουργός υπογραμμίζει ότι «στην Κύπρο υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία για λύση. Στην "ΤΔΒΚ" υπάρχει επίσης εύλογος χρόνος μέχρι τις εκλογές. Αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά και από την ελληνοκυπριακή πλευρά», λέει ο Τούρκος υπουργός και τονίζει ότι η τουρκική πλευρά είναι ανοικτή σε κάθε είδους πρόταση.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, αρκεί οι νέες προτάσεις να μην αργήσουν». Ο Τούρκος υπουργός λέει ωστόσο ότι «ουδείς πρέπει να περιμένει μονόπλευρες υποχωρήσεις».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, επαναλαμβάνει ότι «εάν υπάρξει λύση, τότε θέματα, όπως αυτά που συμπεριλάμβανε και το σχέδιο Ανάν όπως η `απόσυρση στρατευμάτων`, μπορεί να συζητηθούν».

Ο Τούρκος υπουργός εκτιμά ότι η διεθνής κοινότητα έχει σωστά αποτιμήσει τη συμβολή της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς στη λύση του Κυπριακού.

«Τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό επιβεβαίωσαν την εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς, αλλά και τα βήματα καλής θέλησης. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η δέσμη των προτάσεων που κάναμε αποτελεί ένα άκρως σημαντικό βήμα", είπε και ανέφερε ακόμη ότι "πρέπει να υποστηριχθούν τα θετικά βήματα της τουρκικής πλευράς».

Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε επίσης ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διευκολύνουν τη λύση.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται προς μια θετική προοπτική. Θα συμβάλουν θετικά στη λύση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου συμβάλλει και αυτή στη διαδικασία», είπε και επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Έχουμε ενώπιόν μας μια λαμπρή ευκαιρία σχέσεων καλής γειτονίας. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στο μέλλον των λαμπρών αυτών σχέσεων», κατέληξε.