Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Θέμα αξιοπιστίας της Ευρωζώνης η διάσωση της Ελλάδας

Ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως αν είχε επιτραπεί μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ, «η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος».

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης, δηλώνει ο τέως Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τονίζει ότι αν είχε επιτραπεί μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ, «η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει ακόμη ότι το ευρώ δεν σώθηκε με τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίξει το νόμισμα ανεξαρτήτως κόστους, αλλά με την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμπορευτεί σε αυτή την γραμμή.

«Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία, αν είχαμε επιτρέψει να φύγει μια χώρα ή περισσότερες», δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο) και επισημαίνει ότι από τις συζητήσεις του με διεθνείς επενδυτές έχει αντιληφθεί ότι για αυτούς, το ζήτημα της «διάσωσης» της οικονομίας της Ελλάδας δεν ήταν «τίποτα λιγότερο από το μέλλον του κοινού νομίσματος», με την έννοια: «Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε τα προβλήματα με μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πώς θέλετε τότε να διατηρήσετε την νομισματική σας ένωση;», όπως τόνιζαν οι επενδυτές