Skip to main content

Νταμπίζας: Προσθήκες σε κάθε γραμμή και ενίσχυση από τον διεθνή χώρο

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού χαρακτήρισε «σημαντικές» τις αποδεσμεύσεις και τόνισε πως δύσκολα θα αλλάξει η ποινή της UEFA.

Τις μετεγγραφικές κινήσεις που θα κάνει ο Παναθηναϊκός το προσεχές καλοκαίρι σκιαγράφησε παραχωρώντας συνέντευξη σήμερα ο Νίκος Νταμπίζας.

Μάλιστα, ο τεχνικός διευθυντής των «πρασίνων» χαρακτήρισε «σημαντικές» τις αποδεσμεύσεις και τόνισε πως δύσκολα θα αλλάξει η ποινή της UEFA.

Αφετέρου, επεσήμανε πως τυχόν ανανεώσεις θα γίνουν με βάση τη λειτουργία του Παναθηναϊκού όλη τη σεζόν, αλλά και ότι οι αποδεσμεύσεις συμβολαίων είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, ενώ ζήτησε βελτίωση και στις υποδομές.

Όπως μεταδίδει ο «ΣΠΟΡ FM» παράλληλα, ο κ. Νταμπίζας δήλωσε πως έχουν μπει οι βάσεις για το αύριο στην ομάδα, δεδομένου πως σε αθλητικό επίπεδο είναι πιο εύκολα τα πράγματα, ενώ μιλώντας για τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν, έκανε λόγο για υψηλές προσδοκίες σε όλα τα επίπεδα και διεκδίκηση του κάθε ρεαλιστικού στόχου.

«Θέλουμε να υπάρχει μια συνέχεια σε ό,τι κάναμε. Η ομάδα έχει αποκτήσει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές και δεν υπάρχουν βαθμολογική βάση. Θέλουμε να έχουμε μια βελτίωση στις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ μας τηρώντας το πλάνο μας. Προτεραιότητα έχει να ανανεώσουμε τους παίκτες που έχουμε κρίνει πως είναι μέρος του πλάνου μας. Και ταυτόχρονα να ενημερώσουμε τους παίκτες που δεν θα συνεχίσουν σε μας, με κριτήρια αγωνιστικά και οικονομικά. Συνέπεια, σταθερότητα και οικονομικό πλάνο στο πρώτο επίπεδο», δήλωσε αρχικά το στέλεχος του «τριφυλλιού».

-Για το αν θα υπάρχει αύξηση στο μπάτζετ: «Δεν ξέρω πώς μεταφέρονται κάποια πράγματα εξωτερικά. Εμείς δεν είπαμε για δύσκολους πέντε μήνες. Κάναμε μια κουβέντα εσωτερική, που είχε να κάνει με τον οικονομικό εκτροχιασμό μετά το ματς με τον Ολυμπιακό. Με τις όποιες συνέπειες υπήρχαν μετά από αυτό, υπήρχαν τροποποιήσεις. Μιλάμε πάντα για οικονομική συνέπεια. Δεν με ενδιαφέρει να αυξηθεί το μπάτζετ, αλλά να είμαστε συνεπείς απέναντι στους ποδοσφαιριστές. Να τους σεβόμαστε και να μας σέβονται και αυτοί. Μπήκαμε σε μια διαδικασία να δείξουμε πράγματα και περιμένουμε πώς θα διαχειριστούν οι δύο πλευρές το μέλλον, είτε αυτοί θα μείνουν, είτε θα φύγουν. Εμείς χτίζουμε πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά από κάποια χρήματα παραπάνω στο μπάτζετ. Θέλουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε μια ομάδα που έχει προσδοκίες και DNA, αλλά και συγκεκριμένες συνθήκες. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πάντα πώς μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο. Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε πράγματα στη λειτουργία μας, παρά να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά, άλλα πράγματα θα κάνουν τη διαφορά. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε εξέλιξη σε όλους τους τομείς».

«Υπάρχει μια ανοιχτή διαδικασία εξέλιξης, ώστε από πιθανές αποχωρήσεις να εξοικονομηθούν χρήματα για τη λειτουργία της ομάδας».

«Πάντα σε μία συμφωνία ανάμεσα σε δύο μέρη, πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση. Εμείς από την πλευρά μας σεβαστήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, με εξαίρεση ένα κομμάτι στο τέλος της σεζόν. Αν και σε όλες τις ομάδες υπάρχουν καθυστερήσεις. Δείξαμε εμπράκτως σε οικονομικό και αθλητικό επίπεδο το σεβασμό μας. Δεν καλέσαμε κάποιον, αν δεν είχε καλή απόδοση στους πρώτους μήνες, να φύγει. Σεβαστήκαμε το συμβόλαιο του κάθε παίκτη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή έχω προσωπικά ειδοποιήσει τους παίκτες που δεν θα συνεχίσουν. Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία. Ξέρουν όμως ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν μαζί μας. Τους σεβαστήκαμε και περιμένουμε να μας σεβαστούν κι εκείνοι. Αν δεν βρεθεί λύση, δεν μπορούν να είναι στην ομάδα, γιατί έχουμε μπει στη διαδικασία αντικατάστασής τους. Αν δεν βρουν, θα είμαστε συνεπείς απέναντί τους στο συμβόλαιο, αλλά θέση στην ομάδα δεν θα έχουν και τους το έξω ξεκαθαρίσει προσωπικά. Αν δεν γίνει κάποια αποχώρηση, δεν επηρεάζει το μεταγραφικό μας πλάνο».

-Για το ποιο καλοκαίρι, το περσινό ή το φετινό, είναι πιο δύσκολο: «Πέρσι υπήρχε το άγνωστο, ο φόβος, οι περιορισμοί… Τουλάχιστον από όσα μπορούμε να επηρεάσουμε εμείς, θεωρώ πως έχουν μπει οι βάσεις για να συνεχίσουμε κάτι. Αυτό αφορά καθαρά το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Κοιτάμε πλέον τις αδυναμίες και πού να βελτιωθούμε. Το άλλο κομμάτι της δυσκολίας, που από τη θέση που είμαι δεν μπορώ να επηρεάσω, είναι το εξωαγωνιστικό. Το 2013/14 οικονομικά τα νούμερα ήταν πολύ κοντινά, αλλά υπήρχαν διαφορετικά στεγανά. Αγωνιστικό τμήμα, κόσμος και διοίκηση της ομάδας ήταν ένα. Χάναμε στη Λεωφόρο από τον Πανθρακικό και δεν άνοιγε μύτη. Είναι πολύ πιο σημαντικό αυτό από τις προσθαφαιρέσεις ή οτιδήποτε άλλο. Εξαρτάται από τον κόσμο και το πόσο θα αγκαλιάσει την προσπάθεια, αν την πιστεύει. Αν ξαναβγεί εκτός ελέγχου, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο και να γυρίζουμε πίσω. Στο αγωνιστικό κομμάτι είναι πιο εύκολα τα πράγματα σε σχέση με πέρσι, αλλά η αβεβαιότητα γι’ αυτό που εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, είναι εκεί».

«Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των οικονομικών προβλημάτων ήταν μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, γιατί ταυτόχρονα έπεσαν κοντά στη διαδικασία της αδειοδότησης. Εκεί δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιες θα είναι οι απαιτήσεις. Εκεί υπήρχε ένα πλήγμα, που καλύφθηκε εσωτερικά όσον αφορά στη συνέπεια. Δεν θα μπω στη διαδικασία να πω πόσο κόστισε το ματς με τον Ολυμπιακό. Ο καθένας από μας πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για το πλάνο. Ο καθένας στο ρόλο του. Υπήρχε όμως μια διαφοροποίηση στη συνέπεια και σίγουρα ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες απαιτήσεις για την αδειοδότηση ήταν μια πραγματικότητα. Υπάρχουν παράπλευρες απώλειες που μπορεί να αξιολογήσει ο καθένας, από τηλεοπτικά, από πρόστιμα, από αφαίρεση βαθμών ή κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό που μας έβγαλε από την υλοποίηση του πλάνου ήταν ότι δεν μείναμε ζωντανοί στο κυνήγι της πέμπτης θέσης. Εκεί υπήρχε ένα πλήγμα στα οικονομικά μας».

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά έχουν βαρύτητα, αντικειμενικότητα και υπόβαθρο. Υπήρξαν κάποιες πωλήσεις στον Παναθηναϊκό, όταν συνεργάστηκα εγώ αρχικά με τον κ. Αλαφούζο. Πολλές φορές βγαίνουν πράγματα προς τα έξω που μπερδεύουν τον κόσμο. Μπορεί να γράψει ο τάδε ότι ο Παναθηναϊκός είναι διατεθειμένος να πουλήσει τον δείνα παίκτη με τόσα χρήματα. Και μπορεί να κριτικάρει κάποιος άλλος αυτό που έγραψε ένας άλλος. Κριτικάρει κάποιος τα λεγόμενα κάποιου συναδέλφου του, λες και είναι η επίσημη θέση του συλλόγου. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει με ποιον τρόπο πουλάει».

«Πρόσφατα υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση για τον Ινσούα, που την απορρίψαμε. Δεν κάναμε δεκτή την πρόταση. Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που πιθανώς δεν έχουν βγει προς τα έξω. Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι προς επικοινωνιακή κατανάλωση. Αν αποφασίσουμε να πουλήσουμε έναν παίκτη, θα είναι με συγκεκριμένα κριτήρια και το πώς θα μπορούμε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Κάποια πράγματα είναι για μας ξεκάθαρα. Αν θέλουμε να πουλήσουμε έναν παίκτη, θα το κάνουμε με τη διαδικασία που έχουμε αποδείξει».

«Δεν έχει λογική να λέμε ότι ο κόσμος δεν είναι δυσαρεστημένος από την προσπάθεια, αλλά από τη διοίκηση. Αν δεν είναι όλοι μαζί οι μέτοχοι μαζί, δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα αυτά. Όποιος μπορεί να έχει άποψη κατά του ιδιοκτήτη, αυτό είναι δικαίωμά του, αλλά έχει αντίκτυπο στην ομάδα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μου για την επόμενη χρονιά».

-Το τι να περιμένει ο κόσμος για τη νέα σεζόν: «Δεν μπορώ να δεχτώ τη λέξη αδιάφορος. Είπαμε και πέρσι πως θέλουμε να μας κρίνουν ως κανονικό Παναθηναϊκό. Εμείς θα έχουμε απαιτήσεις από την ομάδα μας να είναι ανταγωνιστική, όσο περισσότερο γίνεται απέναντι στις ομάδες που είναι στο ίδιο βεληνεκές μαζί μας. Ασχέτως αν ακόμη κι αν βγούμε σε συγκεκριμένη θέση, να μην έχουμε αντίκρισμα με έξοδο στην Ευρώπη. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ομάδα, για να είμαστε εντάξει απέναντι σε όλους μας εσωτερικά, αλλά και στον κόσμο».

«Το όποιο όφελος από πιθανές αποδεσμεύσεις θα είναι κάτι εξτρά που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Σεβαστήκαμε τους παίκτες, όχι χαριστικά, αλλά γιατί έτσι περιμέναμε. Περιμένουμε και από την απέναντι πλευρά να μπει σε μια διαδικασία επαγγελματικού και κατανόησης για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνεννόηση. Είναι λογικό ο καθένας να προασπίζει τα συμφέροντά του, αλλά πρέπει να υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης και αυτοκριτικής για να παίρνει ο καθένας τις δικές του αποφάσεις. Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος ότι λειτουργήσαμε με σεβασμό και επαγγελματικό τρόπο απέναντι στους παίκτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα συνεχίσουν μαζί μας. Το πόσο χρόνο θα πάρει αυτό, δεν επηρεάζει το σχεδιασμό μας».

-τις προσθήκες: «Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένα ονόματα για ανανεώσεις ή αποδεσμεύσεις. Σε ό,τι αφορά στις μεταγραφικές μας ανάγκες, θέλουμε να καλύψουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιωθούμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις στατικές φάσεις και σίγουρα πρέπει να υπάρξει η εξωτερική βοήθεια από μια προσθήκη. Πρέπει να λειτουργήσουμε όμως και εσωτερικά σε κάποια κομμάτια. Οι στατικές φάσεις επιθετικά και λιγότερο αμυντικά χρήζουν βελτίωσης. Αν δείτε την επιτυχία που είχε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το κομμάτι θα καταλάβετε τι εννοώ. Έχουν εντοπιστεί κάποιες αδυναμίες και κάποιες ανάγκες. Σίγουρα σε κάθε γραμμή θα χρειαστεί προσθήκη. Δεν έχει να κάνει τόσο με την εμπειρία, όσο με τα χαρακτηριστικά του παίκτη και με προσωπικότητα. Ένας παίκτης με ηγετικά χαρακτηριστικά δεν χρειάζεται να έχει παραστάσεις 10 χρόνων για να κάνει τη διαφορά. Δεν βάζουμε ταμπέλες, έμπειρος, νέος κλπ. Σίγουρα σε κάποια αθλητικά χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες θέσεις θα χρειαστούμε βελτίωση και πέρα από τις προσθήκες πρέπει να βελτιωθούμε και εσωτερικά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

«Για να έχεις επιτυχία στο επιθετικό κομμάτι, αν δεν έρθει η μπάλα με τον κατάλληλο τρόπο μες στην περιοχή, δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Θέλω να δώσω μια γενική κατεύθυνση για να έχουμε σε όλα τα κομμάτια βελτίωση».

-τις ανανεώσεις συμβολαίων: «Έχουμε αρχίσει μια διαδικασία για να ανανεώσουμε με τα παιδιά που θεωρούμε πως μπορούν να συνεχίσουν το πλάνο, για να είναι κι αυτοί πιστοί σε ό,τι έχουμε ξεκινήσει εδώ κι έναν χρόνο. Θεωρώ πως η ανταποδοτικότητα υπάρχει και σε αυτή τη διαδικασία, στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Η κρίση μας έχει να κάνει με τη διάρκεια. Η ανανέωση μετά από δέκα παιχνίδια, δεν υπάρχει σε αυτό το τραπέζι. Δεν έχει λογική, κάνει κακό η πρόωρη επιβράβευση στον παίκτη. Στο τέλος της χρονιάς βάζουμε τα πράγματα κάτω και βλέπουμε πώς λειτούργησαν όλοι. Θεωρώ πως τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα έχουν λογική και κατεύθυνση. Θα φανεί κατά πόσο μπορούμε να έχουμε λογική συνέχεια. Η δική μας άποψη έχει να κάνει με τη διάρκεια».

-την παρουσία του Μακέντα: «Είμαστε ευχαριστημένοι από όλους τους ποδοσφαιριστές με βάση τη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό τους. Ο Μακέντα είναι μέλος μιας ομάδας. Έχουμε να κάνουμε με μια ομαδική λειτουργία που προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε κάτι από τη φετινή χρονιά. Ο Μακέντα ήρθε ως ένας φορ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Την επόμενη σεζόν, επειδή έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών, μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι γιατί οι απαιτήσεις θα είναι περισσότερες».

-το πώς θα κάνει πρωταθλητισμό ο Παναθηναϊκός: «Σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Την επιτυχία για να την αγοράσεις, πρέπει να μπεις σε μια διαδικασία όπου το χρήμα δεν έχει καμία σημασία. Εκεί δεν ποντάρεις σε χρόνο, αλλά επενδύεις ένα τρελό ποσό. Ιστορικά στη χώρα μας θεωρώ ότι δεν έχει συμβεί. Κανένας μεγαλομέτοχος δεν επένδυσε σε 1-2 χρόνια και πήρε κατευθείαν το πρωτάθλημα. Στη Σίτι ή την Παρί, μπήκε ένα συγκεκριμένο γκρουπ και πήρε το πρωτάθλημα. Ο κ. Σαββίδης έκανε 6-7 χρόνια να τα καταφέρει. Για να μπορέσεις να πετύχεις, πρέπει να δημιουργήσεις πράγματα. Δεν γίνεται να αγοράσεις την επιτυχία, τουλάχιστον στη δική μου πραγματικότητα».

«Μελλοντικά, αν έρθει μια διαφοροποίηση στα οικονομικά δεδομένα, θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο, με σεβασμό και να βελτιώσει την ομάδα για να την κάνει πιο ανταγωνιστική. Τα χρήματα δεν είναι από μόνα τους ικανά για να βελτιώσεις τα πράγματα».

-το πόσες μεταγραφές θα γίνουν: «Δεν μπορείς να είσαι ποτέ δογματικός. Αν προκύψει μια εξαιρετική περίπτωση και κρίνουμε ότι μπορεί να μπει στη διάρκεια του μεταγραφικού σχεδιασμού, θα το δούμε. Δεν μπορώ να δώσω ακριβή αριθμό μεταγραφών, αλλά θα υπάρχει ενίσχυση σε όλες τις γραμμές της ομάδας».
-την αξιοποίηση της ακαδημίας: «Το κομμάτι των παικτών που έρχονται από την ακαδημία είναι πολύ σημαντικό. Εκεί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η εκπαίδευση των νεαρών παικτών, κάθε Χατζηγιοβάννη και Μπουζούκη, είναι πολύ σημαντική. Τα παιδιά αυτά μπήκαν σε μια διαδικασία άμεσης ένταξης και όχι με τον ομαλότερο τρόπο, γιατί δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Αυτά τα παιδιά πήραν μια συγκεκριμένη εκπαίδευση, γι’ αυτό υπηρέτησαν αυτή τη διαδικασία. Έχουν ένα δέσιμο μεταξύ τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, που μελλοντικά αν μπορούμε ακόμη και το 50% του ρόστερ να προέρχεται από τις ακαδημίες. Θα είναι τεράστια επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη. Όχι μόνο οικονομικά. Ο Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάννης τερμάτιζαν έβδομοι και όγδοοι στις ακαδημίες. Το θέμα δεν είναι οι τίτλοι στην Κ15 ή την Κ17, αλλά πώς θα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε παιδιά που δεν θα πέσουν στην πόρτα και θα φύγουν προς τα πίσω, αλλά θα την ανοίξουν αποφασιστικά και θα μπουν μέσα».

«Πάντα σε μια διαδικασία αξιολόγησης κοιτάμε πού μπορούμε να βελτιωθούμε. Βάζοντας τα πράγματα κάτω θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε ανάλογα».

«Είναι μια λεπτή διαδικασία, που δεν εξαρτάται από τη δική μας κίνηση. Θεωρώ πως είναι δύσκολο, να αρθεί η τιμωρία από την UEFA γιατί δημιουργεί προηγούμενο.

«Αν ένας παίκτης έπιασε το μεταγραφικό του ταβάνι με βάση κάποια δεδομένα και έχουμε βάλει στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη τιμή, εκεί μπορούμε να το αξιολογήσουμε διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή όμως δεν θα μπούμε στη διαδικασία να ξεπουλήσουμε».