Skip to main content

Νταριεσέκ: Κρίσιμες για την ευρωπαϊκή σταθερότητα οι κάλπες στην ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα καταφέρνει και βγαίνει από την κρίση με ψηλά το κεφάλι, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Γαλλίας από τη Θεσσαλονίκη

Το αυριανό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είναι μια δημοκρατική διαδικασία από την οποία διακυβεβεύεται η σταθερότητα της Ευρώπης, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζενεβιέβ Νταριεσέκ, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται σήμερα.

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό των δύο χωρών, οι οποίες έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Χαιρετίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι τοπικό, αλλά αφορά το ευρωπαϊκό συμφέρον και από τη θετική εξέλιξή του διακυβεβεύεται η ευρωπαϊκή σταθερότητα», τόνισε.

Όπως είπε, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με ψηλά το κεφάλι, ενώ επανέλαβε ότι η «Γαλλία είναι και παραμένει στο πλευρό της».

Η κα. Νταριεσέκ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το στρατιωτικό νεκροταφείο και το μουσείο του Ζέιτενλινκ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο. Τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας. Συνολικά βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίζονται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων: γαλλικός (8.089 πεσόντες), σερβικός (7.500 πεσόντες), ιταλικός (3.000), βρετανικός (1.600), ρωσικός (400).

Θα ακολουθήσει τελετή κατάθεσης στεφάνων στους τομείς Σερβίας, Ρωσίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας, ενώ στο πρόγραμμά της προβλέπεται και συνάντηση με παλαιούς Γάλλους πολεμιστές.