Skip to main content

Ντέιβις: Δεν θα προτείνουμε ποσό για τον λογαριασμό του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Λονδίνο να γνωστοποιήσει πώς θα ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει κάποιο ποσό», δήλωσε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, απαντώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ζήτησε από το Λονδίνο να γνωστοποιήσει πώς θα ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Μιλώντας στο Sky News, ο κ. Ντέιβις δήλωσε πως, όταν το Λονδίνο αποδέχθηκε το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τις συνομιλίες, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να προτείνει «έναν αριθμό ή μια φόρμουλα» για την οικονομική συμφωνία.

«Οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν από εμένα να πάω και να χαρίσω δισεκατομμύρια λίρες. Έτσι είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και χρειάζεται χρόνος και θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να φθάσουμε στη σωστή απάντηση», πρόσθεσε, ακολουθώντας τη γραμμή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την οποία πριν από την οικονομική διευθέτηση, πρέπει να καθοριστεί η μελλοντική σχέση Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία συμφωνία με το Λονδίνο, ενώ επεσήμανε ότι «o Ευρωπαίος φορολογούμενος δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για μια απόφαση που ελήφθη από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί στις 29 Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του από την Ε.Ε., «στο καθεστώς του κοινού δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σχέσεις παρόμοιες με αυτές που διατηρούμε με την Κίνα», προειδοποίησε.

Την Παρασκευή η Ε.Ε. έδωσε στο Λονδίνο δύο εβδομάδες για να αποσαφηνίσει τις δεσμεύσεις του πάνω στους όρους του διαζυγίου, καθιστώντας την αποσαφήνιση αυτή προϋπόθεση για να δεχθεί τον Δεκέμβριο την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων που ζητεί επίμονα το Λονδίνο για την προετοιμασία της εποχής μετά το Brexit.