Skip to main content

Ντέρμπι «αιωνίων» της Θεσσαλονίκης απόψε, μετά από 4,5 χρόνια

Τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης, που μας είχαν λείψει, επανέρχονται στο προσκήνιο - Ματς χωρίς ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία, αλλά με κίνητρο το γόητρο

Επιστρέψουν απόψε στη ζωή μας τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης, έπειτα από 4,5 χρόνια: οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης αναμετρώνται στις 19:00 στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδος.

Μπορεί η απουσία των «κίτρινων» τα τελευταία χρόνια από τη μεγάλη κατηγορία να μας στέρησε τέτοιου είδους και μεγέθους παιγνίδια, αλλά τα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης ανέκαθεν έχουν ένα άρωμα γοητείας και ουδέποτε χάνουν τη λάμψη τους, από την πρώτη φορά που συναντήθηκαν και το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουνίου 1927!

ΠΑΟΚ και Άρης, λοιπόν, έχουν τεθεί αντιμέτωποι 200 φορές από το 1927 μέχρι το 2014. Ο απολογισμός είναι 71 νίκες για τον ΠΑΟΚ, 65 ισοπαλίες και 64 νίκες για τον Άρη, ενώ από καταβολής του πανελληνίου πρωταθλήματος Α' Εθνικής το 1959, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ο απολογισμός είναι: 49 νίκες του ΠΑΟΚ, 43 ισοπαλίες και 31 νίκες του Άρη.

Το πρώτο ντέρμπι ύστερα από 4,5 χρόνια [τόσα πέρασαν από το τελευταίο Άρης - ΠΑΟΚ στις 16 Μαρτίου 2014, όταν ήρθαν ισόπαλοι 1-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για το πρωτάθλημα (βλ. κεντρική φωτογραφία] δεν κρίνει αυτή τη φορά κάποια πρόκριση ούτε κάποιον τίτλο, όπως συνέβη στους τελικούς της διοργάνωσης το 1970 και το 2003, που τα τρόπαια... μοιράστηκαν.

Το αποψινό είναι ένα ματς για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του φετινού Κυπέλλου, όπου οι δύο πρώτες ομάδες θα περάσουν στην επόμενη φάση, απλά στη μέση μπαίνει το γόητρο, για αυτό άλλωστε και οι δύο «αιώνιοι» θα μπουν στο γήπεδο με στόχο τη νίκη.

Οι προπονητές των δύο συλλόγων σκέφτονται και το τι ακολουθεί στο πρωτάθλημα: για τον ΠΑΟΚ υπάρχει το ντέρμπι στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό, για τον Άρη το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, κάτι που προεξοφλεί ότι Λουτσέσκου και Ερέρα θα προχωρήσουν σε πολλές αλλαγές.

Η δοκιμή της ενδεκάδας για τον Δικέφαλο έδειξε ότι κάτω από τα δοκάρια, λόγω της απουσίας του τιμωρημένου Πασχαλάκη, θα είναι ο Ροδρίγο Ρέι. Ο Στέλιος Κίτσιου αναμένεται να γράψει την πρώτη φετινή συμμετοχή του στο δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής, με τους Κρέσπο, Χατσερίντι και Τόσκα να συμπληρώνουν την τετράδα. Οι Βέρνμπλουμ και Σάχοφ αναμένεται να ξεκινήσουν ως εσωτερικοί μέσοι, έχοντας μπροστά τους Λημνιό, Ελ Καντουρί και Ζαμπά, με τον Καρέλη στην κορυφή της επίθεσης.

Στον αντίποδα, ο Πάκο Ερέρα θα επιμείνει στο «4-2-3-1». Έχοντας αφήσει εκτός αποστολής τους Δεληζήση και Τζανακάκη, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στην άμυνα, με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη να ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα απέναντι στην ομάδα με την οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.  

Ένα πιθανό σχήμα για τους «κίτρινους» αποτελείται από τους: Κουέστα, Κωνσταντινίδη Σόουζα και Μαβράι (στόπερ), Μενέντεζ, Σιώπης και Μπάσα (χαφ), Ντιγκινί (επιτελικός), Μπρούνο Γκάμα (δεξιά), Ματέο (αριστερά) και τον Γιουνές στην κορυφή.