Skip to main content

Ντιμιτρόφ: Είμαστε στην ίδια βάρκα με την Ελλάδα για τις Πρέσπες

Η επίτευξη και ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι εύκολη και για αυτό χαρακτηρίζεται ιστορική, τόνισε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Για την προσήλωση της κυβέρνησης των Σκοπίων στην εφαρμογή κατά γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διμερούς συνάντησης που είχε με τον Έλληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο πλαίσιο της 4ης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Οι δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σε έναν καλό συμβιβασμό που καλύπτει τις σημαντικότερες ανησυχίες και στις δύο πλευρές. Είμαστε δεσμευμένοι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Είμαστε πλέον στην ίδια βάρκα με την Ελλάδα, τα συμφέροντά μας είναι στην ίδια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε μέλλον με την οριστική επίλυση ενός σημαντικού ιστορικού ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η επίτευξη και ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι εύκολη και για αυτό χαρακτηρίζεται ιστορική. «Δεν υπάρχει έξοδος από αυτή τη διαδικασία, παρά μόνο αληθινή συμφιλίωση και φιλία. Είμαι περήφανος που είχα ένα μικρό ρόλο σε αυτό».

Ο ίδιος είπε ότι στη συνάντηση του Μαΐου υπήρχαν περισσότερα ΜΜΕ, λόγω του ενδιαφέροντος ενόψει της συμφωνίας για το ονοματολογικό. «Είναι καλό σημάδι (σσ: το ότι είναι η μικρότερη η παρουσία των δημοσιογράφων) θέλουμε να έχουμε μία λιγότερο συναρπαστική περιοχή και μία πιο φυσιολογική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι ενθαρρυμένος από ό,τι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε, είμαστε μία περιοχή πολύ πλούσια σε ιστορία, αλλά δείχνουμε ότι μπορούμε να παράξουμε και μέλλον μέσω της επίλυσης των προβλημάτων μας», σημείωσε.

Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την υπουργική συνάντηση, που είχε ως στόχο «να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο μεταξύ των χωρών μας με επίκεντρο την επίλυση προβλημάτων, τις στενές πολιτικές σχέσεις και τη φιλία ώστε να ανοίξουμε τις προοπτικές για τις οικονομίες μας».

Ερωτηθείς για το εάν, στο πλαίσιο εργασιών της κοινής επιτροπής των δύο χωρών για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία, η πλευρά της πΓΔΜ ζήτησε από την ελληνική να αφαιρεθούν αναφορές στον σε σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την ελληνική ιστορία, γέλασε, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ακούει κάτι τέτοιο. Όπως είπε, η επιτροπή είχε μία πολύ παραγωγική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη κατά την οποία εγκρίθηκε η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, και θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου. «Η ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση ήταν πολύ ενθαρρυντική και αναμένουμε θετικά αποτελέσματα», είπε.

Για τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νικολά Γκρούεφσκι, και τη φυγή του στην Ουγγαρία, είπε ότι είναι μία παράδοξη κατάσταση που βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, ίσως και της ΕΕ. «Ο νόμος είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Μεταξύ του κανόνα δικαίου (rule of law) και του κανόνα του άρχοντα (law of ruler) επιλέγουμε το πρώτο»