Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας» αλλά και «θρίαμβο του μέλλοντος» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ευχαριστώντας τον Νίκο Κοτζιά κατά τη διάρκεια του διεθνούς ακαδημαϊκού συνεδρίου με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

«Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά» είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην Συμφωνία σημείωσε ότι τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή για να γράψουμε το νέο κεφάλαιο, τονίζοντας ότι το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων.

«Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «ρηχό εθνικισμό» την πολιτική του Γκρούεφσκι, τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, αντικατέστησε με «οραματικό πατριωτισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρθηκε στην ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας μία αναδρομή στον δρόμο που είχε ανοίξει μία σοβαρή προσπάθεια από τις δύο κυβερνήσεις που είχαν διάθεση να λύσουν ένα δυσεπίλυτο ζήτημα.

Εστιάζοντας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είπε ότι για τους πολίτες της χώρας του, το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η χώρα τους είναι εδώ και θα παραμείνει εντός των συνόρων της, επισημαίνοντας ότι «είναι πιά καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας». «Πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, διαβλέποντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ΕΕ.

Ο. κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια, ως μία νησίδα εκτός ΕΕ η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλων στην ΕΕ στις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να μπορεί η ΕΕ να έχει φωνή και να ακούγεται παγκοσμίως παράλληλα με τις ΗΠΑ ή άλλες υπερδυνάμεις.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ