Skip to main content

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Μανώλη Γλέζου - Η σκηνοθέτις μιλά στη Voria.gr

Απόσπασμα από το πρώτο κομμάτι του ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη σημερινή ειδική εκδήλωση ονοματοδοσίας αίθουσας με το όνομα του Μανώλη Γλέζου.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Θανάσης Μυλωνάς

Τη ζωή και την πολυποίκιλη δράση του Μανώλη Γλέζου στο ευρύ κοινό έχει ως στόχο να παρουσιάσει τριλογία ντοκιμαντέρ που επιμελείται η σκηνοθέτις Κωνσταντία Κάτσαρη.

Η κ. Κάτσαρη μιλώντας από τις Βρυξέλλες στη Voria.gr σημείωσε ότι όλο το εγχείρημα ξεκίνησε το 2014, όταν η ίδια ήταν σκηνοθέτις στην ΕΡΤ. Προσέγγισε τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος ανταποκρίθηκε πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει μια ακόμη παρακαταθήκη για το έργο του.

Η σκηνοθέτις περιγράφει τον τρόπο που έγιναν τα πρώτα γυρίσματα και αφορούν την αντιστασιακή δράση του Μανώλη Γλέζου, με τον ίδιο να είναι ο πρωταγωνιστής σε σημαντικούς τόπους όπου προέβη σε ιστορικές στιγμές αντίστασης όπως το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη.

«Μας έκανε ο ίδιος την ξενάγηση στην Ακρόπολη, τη σπηλιά που κρύφτηκαν, το πώς κατέβασαν τη σημαία και πώς διέφυγαν. Τον ακολουθήσαμε σε όλα του τα βήματα εκείνη την περίοδο, στην Αθήνα. Τα μέρη που ζούσε, στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, και διηγήθηκε προσωπικές του στιγμές όπως η ιδιαίτερη σχέση που είχε με τη μητέρα του, η οποία μια διαμόρφωσε την προσωπικότητα του».

Γυρίσματα, όπως λέει η σκηνοθέτις, έγιναν επίσης στο μαρτυρικό Δίστομο σε μια ακόμη προσπάθεια του Μανώλη Γλέζου να αναδείξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η κ. Κάτσαρη επισημαίνει ότι στο ντοκιμαντέρ μιλούν σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον εξωτερικό για τον εμβληματικό Έλληνα, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της χώρας.

Η ίδια αναφέρει ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την προβολή του ντοκιμαντέρ από μεγάλα δίκτυα όπως το BBC και το ZDF, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να προβληθεί σε πλατφόρμες όπως το Netflix και το Cinobo, αλλά και σε φεστιβάλ κινηματογράφου.

Περιγράφοντας την ακολουθία της τριλογίας η κ. Κάτσαρη αναφέρει ότι στο πρώτο κομμάτι αφορά τη ζωή και τη δράση του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική κατοχή και φτάνει μέχρι τα Δεκεμβριανά. Το δεύτερο θα αφορά την περίοδο από την απελευθέρωση μέχρι το 1960 και το τρίτο θα περιγράφει τις προσπάθειες του μεγάλου αντιστασιακου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η ίδια τον περιγράφει ως έναν ήρωα, ένα ίνδαλμα, ένα σύμβολο. «Δεν τον ήξερα προσωπικά ότι όμως γνωριστήκαμε μέσα από τα γυρίσματα. Ότον άκουγα να εξιστορεί τα γεγονότα, να μιλά για τη ζωή του, είπα ότι μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα σαν αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κάτσαρη εκφράζει, πάντωςμ τη λύπη της για το γεγονός της έλλειψης ενδιαφέροντος σχετικά με χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ. Επισημαίνει ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι απευθύνθηκε στην ΕΡΤ ήδη  από το 2014.

«Απευθύνθηκα στην ΕΡΤ, ήμουν 25 χρόνια εκεί. Ζήτησα ακόμη και χειρόγραφη απάντηση. Δεν μου απάντησαν ποτέ», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο μόνος που πραγματικά βοήθησε ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ένα ποσό έδωσε η Βουλή των Ελλήνων

«Έχουμε ξοδέψει σαν εταιρεία παραγωγής (Media Link) πάνω από 75 Χιλ ευρώ, είμαστε μόνοι μας και έχουμε λάβει χρηματοδότηση μόλις 16 Χιλ ευρώ».

Απόσπασμα από το πρώτο κομμάτι του ντοκυμαντέρ θα προβληθεί στην ειδική εκδήλωση ονοματοδοσίας αίθουσας με το όνομα του Μανώλη Γλέζου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.