Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Αναγκαία τα εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος

Όλα τα καυτά θέματα για την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις

Την ανάγκη να αποφασιστούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτά θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή. Επαναλαμβάνει δε ότι πέραν αυτών πρέπει να παρουσιαστεί συνολικά ένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου από το πρόγραμμα, το οποίο θα είναι πειστικό για τις αγορές, αν και εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να στραφεί άμεσα σε αυτες.

Σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr o κ. Ντομπρόβσκις αναγνωρίζει ότι όλα τα καυτά θέματα για την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά, από τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης και το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας έως μεσομακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ- για το οποίο πάντως αφήνει να εννοηθεί ότι θα περιοριστεί πιθανότατα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.  Στόχος είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, λέει, αν και προσθέτει ότι η προθεσμία αυτή «δεν είναι χαραγμένη σε πέτρα».   

Από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Ντομπρόβσκις ζητεί να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια, ώστε να χτίσει την αξιοπιστία της. Παράλληλα όμως κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, καλεί τους πιστωτές να βρουν τη «χρυσή τομή», μία ισορροπία στις αποφάσεις για το χρέος.  

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η αστάθεια στην Ιταλία για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι εφόσον η χώρα μας αναμένεται να έχει περιορισμένη «έκθεση» στις αγορές το επόμενο διάστημα, δεν τίθεται θέμα επιπτώσεων.