Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τη Ρώμη

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι πλέον εξαρτάται από τη Ρώμη να παρουσιάσει προσαρμογές στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019

Συγκεκριμένα και στέρεα βήματα αναμένει από την Ιταλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι πλέον εξαρτάται από τη Ρώμη να παρουσιάσει προσαρμογές στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Αποτίμησε θετικά την αλλαγή στον τόνο των συζητήσεων, ωστόσο όπως πρόσθεσε, απαιτείται ουσιαστική προσαρμογή του προϋπολογισμού από πλευράς Ρώμης.

Στο μεταξύ, μεγάλους κινδύνους, ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της Ιταλίας,διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία της γειτονικής χώρας.

Ρώμη και Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ύψος του ελλείμματος του επόμενου έτους, με τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, να εμφανίζεται πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενος μείωσης του.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιταλικός προϋπολογισμός, ο οποίος και απορρίφθηκε από την Κομισιόν, προέβλεπε αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, υπέβαλε μία σειρά ενστάσεων εναντίον του συγκεκριμένου προσχεδίου, προλειαίνοντας το έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος», λόγω των κινδύνων για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.