Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ έτοιμη να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τη γενική ρήτρα διαφυγής για τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, αυτό δεν προβλέπει πλήρη αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ταχύτητα των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Δεν αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χρησιμοποιούμε ευελιξία, η οποία υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε ο Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δαπάνες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η ΕΕ περιλαμβάνουν χρήματα για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, για εργαζομένους, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και τη στήριξη κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.