Skip to main content

Ντούγκας: 3.500 άνθρωποι καθημερινά στα δικαστήρια - Ανάγκη για μέτρα

Σε εισήγησή του ο Ταμίας του ΔΣΘ τονίζει ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, δεν περιλαμβάνονται οι χώροι των δικαστηρίων.

Την άναγκη να ληφθούν μέτρα για τον κορωνοϊό και στα δικαστήρια της χώρας επισημαίνει ο Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Ντούγκας με εισήγησή του προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας.

Σημειώνοντας πως ειδικά απά τα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Αθήνας περνούν καθημερινά 3.500 άνθρωποι, ο κ. Ντούγκας τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για μέτρα που θα εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην περίπτωση των δικαστηρίων.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Ντούγκα:

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, και το γεγονός ότι στα νέα μέτρα πρόληψης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνονται οι χώροι των δικαστηρίων, θεωρώ ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας πρέπει ανακοινώσει άμεσα μέτρα πρόληψης για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Το σύνολο των πολιτών που μεταβαίνουν στα δικαστήρια για εκδίκαση των υποθέσεων τους είναι μεγάλο, αν αναλογιστούμε τα μέτρα πρόληψης που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται.

Ενδεικτικά τα Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκδικάζουν καθημερινά 500 – 700 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 3.500 πολίτες. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος αν προσθέσουμε τις υποθέσεις της Εισαγγελίας, την έκδοση πιστοποιητικών και όλες γενικά τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων προς τους πολίτες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια πρόληψης, απολυμαίνει τους χώρους των γραφείων του εντός του Δικαστικού Μεγάρου καθώς και της Βιβλιοθήκης και τοποθετεί αντισηπτικά στις αίθουσες δικηγόρων και σε όλα του τα γραφεία. Επίσης, έχει, ήδη, εφαρμόσει τα μέτρα πρόληψης αναφορικά με τις εκδηλώσεις, και έχει ακυρώσει ή μεταφέρει όλα τα προγραμματισμένα σεμινάρια και συνέδρια πέραν της ημερομηνίας 5-4-2020, που υπαγορεύει στο άρθρο 2, η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δια/ΓΠ.οικ. 15954/2020, ΦΕΚ 726/Β/8-3-2020.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσουν για τα εξής:

1. Άμεση και συχνή απολύμανση των χώρων των δικαστηρίων.

2. Διάθεση αντισηπτικών τα οποία θα τοποθετούνται έξω από κάθε αίθουσα.

3. Αποφυγή των περιττών συναθροίσεων στους κοινόχρηστους χώρους των δικαστηρίων.

4. Διαχωρισμός των πινακίων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις δικαστικές αίθουσες. Επίσης, σε περίπτωση που, με ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου, αποφασισθεί προσωρινό κλείσιμο των δικαστηρίων της χώρας,
πρέπει:

  • Να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις προθεσμίες παραγραφές, αυτόφωρα και επείγουσες περιπτώσεις
  • Να εξυπηρετούνται οι συνάδελφοι δικηγόροι από τις υπηρεσίες των δικαστηρίων, τουλάχιστον, με προσωπικό ασφαλείας

Πέρα, όμως, από τα μέτρα της κυβέρνησης, αποτελεί ατομική ευθύνη του καθενός, να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής και κυρίως να απευθύνεται στους αρμοδίους, ζητώντας την απαραίτητη βοήθεια, σε περίπτωση που εμφανίσει κάποια από τα ύποπτα κρούσματα. Το θέμα των αποχών δεν λύνει το πρόβλημα καθώς θα δημιουργήσει μεγαλύτερο συνωστισμό στις αίθουσες που θα παραβρίσκονται συνάδελφοι και πλήθος πολιτών. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε κατανόηση, ωριμότητα και να συνειδητοποιήσουμε πως το θέμα της υγείας αυτής τη στιγμή είναι υψίστης σημασίας.