Skip to main content

Ντουμπάι: Αλώβητες από την κρίση οι ελληνικές επιχειρήσεις

Οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις είχαν αποσύρει τις δραστηριότητές τους από το Eμιράτο, μήνες πριν η Dubai World καταθέσει αίτημα αναστολής πληρωμής του χρέους της, όπως υπογραμμίζεται σε επι
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr

Μπροστά από τις εξελίξεις βρέθηκαν οι ελληνικών συμφερόντων κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στο Ντουμπάι, καθώς αρκετό διάστημα πριν τη γνωστοποίηση των προβλημάτων της Dubai World, ξεκίνησαν να αναλαμβάνουν έργα σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπως υπογραμμίζεται σε επικοινωνία της Voria.gr με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο ομοσπονδιακό κράτος.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ του Ντουμπάι, οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις είχαν αποσύρει τις δραστηριότητές τους από το Εμιράτο, μήνες πριν η Dubai World καταθέσει το αίτημα για εξάμηνη αναστολή πληρωμής του χρέους της, που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές και έστρεψε την προσοχή του πλανήτη στο «πάγωμα» των μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Η δραστηριότητα των ελληνικών κατασκευαστικών έχει πλέον επικεντρωθεί στα άλλα Εμιράτα της ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι στο Ντουμπάι, μόνο ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει έργα σε εξέλιξη, τα οποία (όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο όμιλος) είναι σε φάση ολοκλήρωσης και δεν αναμένεται να θιγούν. Από την  επικοινωνία του γραφείου ΟΕΥ με τις ελληνικών συμφερόντων εταιρίες δεν προκύπτει ότι θα πληγεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος του Εμιράτου γνώριζε για τη Dubai World και δε βρέθηκε προ εκπλήξεως. Οι επιχειρήσεις του Ντουμπάι, όπως τονίζεται, έχουν πληγεί από την αρχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης και δεν αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση εκτιμά για το 2009 ρυθμό ανάπτυξης στο Εμιράτο +2%, ενώ για το τρέχον έτος ανακοίνωσε αύξηση δημόσιων δαπανών της τάξεως του 42% και προέβη σε έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγων, με ετήσια απόδοση 4%, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά στις εξαγωγές της Ελλάδας στα ΗΑΕ, το 2008 ανήλθαν σε περίπου 217 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2007, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 38,7%. Από το γραφείο ΟΕΥ δεν υπάρχει εκτίμηση για τα φετινά δεδομένα, καθώς ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία, θεωρούνται καθοριστικοί. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, λόγω της κρίσης, μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού κατεγράφη μικρή πτώση, ενώ το Σεπτέμβριο σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση.

Κάμψη 20-30% στις ελληνικές επιχειρήσεις γούνας

Στο Ντουμπάι δραστηριοποιούνται και άλλες επιχειρήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως αυτές στο εμπόριο γούνας  (ανέρχονται σε 37), που έχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές της χώρας μας στο Εμιράτο (ύψους 69,1 εκατ. ευρώ για το 2008) και επηρεάζονται άμεσα από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, λόγω της πτώσης της τουριστικής κίνησης.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr o κ. Μανώλης Ιωαννίδης, έμπορος γούνας στο Ντουμπάι, η αγορά παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 20-30% από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβριο. «Οι πρώτες επιπτώσεις άρχισαν να γίνονται αισθητές τους πρώτους μήνες του 2009, με μια παράλληλη δυσκολία εντοπισμού επιχειρηματικών ευκαιριών», λέει ο ίδιος. Κατά τον κ. Ιωαννίδη, οι Έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν να αντεπεξέρχονται χωρίς πρόβλημα και τον τελευταίο μήνα μάλιστα η κίνηση στις εμπορικές συναλλαγές δείχνει να ανεβαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ο τουρισμός στο Εμιράτο φαίνεται να είναι και πάλι σε ανοδική πορεία, μετά την πτώση των τιμών στα ξενοδοχεία, ενώ παρατηρεί και μια κατακόρυφη πτώση, που προσεγγίζει το 60%, των τιμών των ακινήτων.

Επίσης, αναφορικά με τις λοιπές ελληνικές εξαγωγές στο Ντουμπάι, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ, ανοδικά κινούνται, μεταξύ άλλων, οι σωλήνες από σίδηρο ή χάλυβα, τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα οικοδομικά υλικά και τα καλώδια τηλεπικοινωνιών, ενώ κάθετη πτώση παρατηρείται στις εξαγωγές, οι οποίες σχετίζονται με τα μάρμαρα, τα πλακάκια, τις ρητίνες, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα λειαντικά υλικά.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του γραφείου ΟΕΥ, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ντουμπάι κρίνεται σκόπιμη η συντονισμένη προβολή και διαφημιστική εκστρατεία της χώρας μας, που θα στοχεύει τόσο στην τοπική αγορά όσο και σε εκείνη της ευρύτερης περιοχής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου, οι οποίες δεν είναι ωστόσο επιβεβαιωμένες, αναμένεται η επένδυση σημαντικών κεφαλαίων από το Εμιράτο για την κατασκευή ξενοδοχείων στην Ελλάδα.