Skip to main content

Ντράγκι: Η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει και πάλι την αύξηση επιτοκίων

Θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να συνοδεύει την οικονομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενες απειλές στην ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω τη σχεδιαζόμενη αύξηση των επιτοκίων και, εάν χρειάζεται, να εξετάσει μέτρα που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΚΤ ανέκρουσε πρύμναν νωρίτερα αυτό τον μήνα και ανέβαλε τα σχέδια για «εξομάλυνση» της πολιτικής, παρέχοντας αντ’ αυτού στις τράπεζες ακόμα περισσότερη ρευστότητα και καθυστερώντας την αύξηση των επιτοκίων έως τον επόμενο χρόνο.

«Όπως κάναμε στη συνεδρίαση μας τον Μάρτιο, θα διασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική συνεχίζει να συνοδεύει την οικονομία προσαρμόζοντας τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων ούτως ώστε να αντανακλά τις νέες προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Με την εξωτερική ζήτηση να είναι μειωμένη, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν υποστεί πλήγμα και αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι η εγχώρια ζήτηση και η απασχόληση θα επηρεαστούν, δήλωσε ο Ντράγκι. Τα νέα τραπεζικά δάνεια της ΕΚΤ - οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTROs - είναι ένα από αυτά τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης.