Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
x

ΝΤΡΑΓΚΙ: ΣΗΜΑΝΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑ ΗΝΙΑ

Έκκληση στις κυβερνήσεις για δημοσιονομική τόνωση από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας - Χαμηλά επιτόκια και QE για όσο χρειαστεί, ξεκαθάρισε.

Στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα θα παραμείνουν τα βασικά επιτόκια (δείτε εδώ) τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, γράφει το ΑΠΕ, σημείωσε ακόμα πως το νέο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα συνεχιστεί για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλο των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τις ωριμάνσεις τίτλων που αγοράστηκαν υπό το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη περίοδο, μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα TLTRO, ανέφερε πως η διάρκειά του θα επιμηκυνθεί στα τρία χρόνια από δύο που ήταν προηγουμένως.

Γενικότερα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε την ανάγκη για εξαιρετικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της, ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με συμμετρικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναθεωρήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης εμφανίζει παρατεταμένη αδυναμία. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί το 2019 στο 1,1% αντί για 1,2% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% αντί για 1,4% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Χαμηλότερα αναθεώρησε η ΕΚΤ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, στο 1% το 2020 και 1,5% το 2016, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για πληθωρισμό 1,3%, 1,4% και 1,6%.

Δεδομένης της επιδείνωσης των προοπτικών της οικονομίας και των αυξημένων καθοδικών ρίσκων, σημείωσε ο κ. Ντράγκι, τα κράτη-μέλη που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να το χρησιμοποιήσουν. O ίδιος υπογράμμισε πως στο Διοικητικό Συμβούλιο υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αποτελέσει το βασικό εργαλείο.

«Σήμανε η ώρα για να αναλάβει η δημοσιονομική πολιτική τα ηνία», τόνισε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ